Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Botanikai felfedezések

A közelmúltban virágzott az orchideafélék családjába tartozó két ritka növény, amelyek hegyvidéki élőhelyére tavaly bukkantak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
Botanikai felfedezések
Méhbangó – százezer forint az eszmei értéke

A felfedezést publikáló Halász Antal természetvédelmi őr úgy véli, a két növény közül az igazi szenzáció a Kissvábhegy egyik eldugott tisztásán megtalált pókbangó (Ophrys sphegodes MILL.). Igaz, mint mondja, egy nagyjából ötven esztendeje készült leírás már utal erre az előfordulási helyre, mára azonban ismereteink szerint az egész Budai-hegységben csak itt található meg, méghozzá mindössze 50-60 tő.

A növény pici (10-35 centiméter magas), tehát igen nehéz észrevenni a fűben. Világoszöld levelei hosszúkásak, lándzsásak és fényes felületűek. Vörösesbarna alapszínű, szőrzetszerű képlettel borított, tarka rajzolatú virágai bizonyos távolságból nézve pókra emlékeztetnek. Áprilisi-májusi nyílása a legkorábbi a hazai bangófajok közül.

Botanikai felfedezések
Pókbangó – igazi szenzáció
A másik növény a méhbangó (Ophrys apifera HUDS.), amelyre Harangvölgy környékén leltek rá. E hely azért érdekes, mert korábban semmiféle feljegyzés nem létezett róla. A pókbangóval ellentétben a méhbangó a Budai-hegység több pontján is él. A növény kb. 20-45 centiméter magas, tőlevelei tojásdad-lándzsás formájúak. Virágai lazán állnak egymás mellett, külső lepellevelei rózsaszínűek, ritkán fehérek. Belső szirmai jóval rövidebbek, szőrösek, és zöldes rózsaszínűek. Orchideákra jellemző mézajkának csúcsán hátrahajló, megnyúlt függelék, tövénél kétoldalt szőrös púpocska található. Nevéhez hűen messziről nézve egy pihenő méhre emlékeztet. Májusjúnius táján virágzik.

Mindkét növény fokozottan védett, eszmei értékük százezer forint. Vigyázzunk rájuk, hogy unokáink is gyönyörködhessenek e természeti csodákban!

Janzsó Tamás