Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átalakul a tömegközlekedés

Mint ismert, a főváros vezetése elfogadta a BKV új paraméterkönyvét. Az éves szinten várhatóan valamivel több mint egymilliárd forint megtakarítást hozó dokumentumban az egész város területét érintő járatátszervezések és menetrendi módosítások sokasága szerepel. Mi természetesen a hegyvidékiek közlekedését is meghatározó változásokat tekintettük át.

Az étrend-kiegészítők útvesztőjében

Egyre népszerűbbek napjainkban az étrend- vagy táplálék-kiegészítők. Bekapunk egy-két kapszulát, bogyót, port – ki mit talál éppen megfelelőnek –, s máris megtettük, ami tőlünk telik. E „csodaszerek” táplálkozásunkban betöltött szerepéről és a fogyasztó védtelenségéről beszélgettünk Dr. med. habil. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosával.

Megújuló energiák a Hegyvidéken

A megújuló energiaforrások hasznosításával nemcsak környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük. A „zöldenergiák” társasházi alkalmazásának lehetőségei kerültek szóba a közös képviselők legutóbbi fórumán.

Térfigyelő kamerákat helyeznek el a Városmajorban

A kerület csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz szeptemberben – erről született elvi döntés az önkormányzati testület legutóbbi ülésén. A képviselők felhatalmazták a polgármestert, kezdjen egyeztetéseket a rendőrséggel és a fővárosi önkormányzat illetékeseivel arról, hogy térfigyelő kamerákat helyezhessenek el a Városmajorban. A bűncselekmények száma és a környékbeli iskolákba járó gyerekek védelme indokolja ezt az intézkedést.

Nyitott Műhely, ahol végül minden összejön

A kerület kulturális intézményei között van egy, amelyik a többiétől teljesen eltérő körülmények között jött létre. Nem önkormányzati tulajdonú, fenntartású, csak egy makacs álmodozó, Finta László saját tulajdonában lévő furcsa, önszerveződő, teaházféle klub, amelyet a barátaival működtet. Mégis, a 230 négyzetméteren szinte egy művelődési ház teljes vertikumát kínálja a közönségnek. Ez a Nyitott Műhely, pár lépésre az Alkotás utcától.

Eredményes Tamási

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium tanulói több szép eredményt értek el a különböző tanulmányi versenyeken.

Kényszerpályán világhírűvé lett díszpolgár

„Sokat köszönhetek az emberek szeretetének és utálatának” – mondta beszélgetésünk közben, és én egyre jobban ráéreztem, mennyire találó ez a mondat a ma 67. évében járó, Kossuth-díjas Jankovics Marcell pályájára.

Szobrokat farag, mert beszélni kíván veled

Kutas László nem szereti, ha a foglalkozását feltüntető kifejezés után odabiggyesztjük a „művész” szót. „Hagyjuk azt akkorra, amikor már a ’néhait’ is hozzá lehet tenni…” A Márton-hegyi gyökerekkel rendelkező szobrász ars poeticája egyszerű: „Ha van egy örömöm, azt szét kell szórnom. Ha nem szórom szét, akkor beposhad, büdös lesz, és elrohad, és kész. Viszont ha szétszórom, akkor mindenkinek jut belőle, s nekem lesz üres helyem, ahová újra gyűjthetek. […] Nekem az tetszik, hogy az emberek örülnek ezeknek a szobroknak.”

Kényelmes erdei séták a budai hegyekben

Valószínűleg többen nekivágnának az erdei utaknak, ha tudnák, milyen nehézségek várnak rájuk. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – olyan erdei, vagy részben természeti környezetben vezető útvonalakra kalauzoljuk el az érdeklődőket, amelyeken, ha a leírt irányban haladnak, lényegében nincs emelkedő útszakasz, így a következő szép, nyári hétvégéken fáradtság nélkül be lehet járni ezeket.

A virágok nyári gondozása

Túl vagyunk a növények tavaszi ébredésén, sok faj virágzásának kezdetén, s már eltelt az első nyári hónap is. Szabadban fejlődő kedvenceink még legszebb arcukat mutatják, de ebben az időszakban sem szabad engedni a csábításnak és hosszabb időre felhagyni a teraszon, kertben vagy az ablakpárkányon fejlődő növények gondozásával.

Botanikai felfedezések

A közelmúltban virágzott az orchideafélék családjába tartozó két ritka növény, amelyek hegyvidéki élőhelyére tavaly bukkantak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Kávé- és koktélfesztivál a Millenárison!

A laikus kávé- és koktélkedvelők is megtanulhatják a Millenáris Parkban július 3. és 6. között rendezendő fesztiválon, hogyan lehet otthon igazán jó kávét főzni, hogy készül az igazi bécsi melange, melyik koktél illik az egyes napszakokhoz és hangulatokhoz.

Kleopátra, Réka, Rebeka és a többi lány…

Jószerivel követhetetlen, hány burgonyafajtát tart számon a világ. Formájuk, színük, méretük számtalan lehet, az azonban szinte valamennyi krumplira, pityókára, kolompérra vagy akár Lucára, Valériára, Rachelre, Rominára, esetleg Lady Rosettára igaz, hogy jelentős az élettani hatása. Nemcsak megfi zethető alapélelmiszer, de a népi gyógyászat, illetve az egészségmegőrzés fontos eleme is.

Elbutító földi alma – az ördög eledele

Megszámlálhatatlan névvel illetik: burgonyacsucsorka, földi alma, kartifl i, kolompér, krumpér, krumpli, kutyatök, pityóka, sváb tök. De mondják az ördög vagy a szegények eledelének. Az biztos, hogy a burgonya több mint kétezer éve a legfontosabb alapélelmeink közé tartozik.

Bajnoki cím építkezés után

Korosztályos országos bajnokságot nyertek a patinás városmajori egyesület, a BSE serdülő kosárlabdázó lányai. A sikerkováccsal, Konta Gyula edzővel beszélgettünk.

Egyedülálló diadal

Máig egyedüli magyarként Körmöczy Zsuzsa ötven esztendeje, 1958-ban nyerte meg a Roland Garrost, a négy legnagyobb teniszverseny egyikét. A 2006-ban elhunyt bajnoknőre lányával, ifj. Körmöczy Zsuzsa okleveles teniszoktatóval a közösen létrehozott, Goldmark Károly utcai pálya szélén emlékeztünk.