Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tudta-e, hogy...

…az első burgonyát népszerűsítő kiadványok kenyérsütésre való növényként ajánlották? Ám a kenyerek íze nem volt meggyőző, csak jóval később, amikor liszttel és kovásszal keverték, ébredtek rá a krumplis kenyér kiválóságára.

…mivel a krumpli ehető része a föld alatt van, bizonyos vallási hiedelmek is fűződnek hozzá? Oroszországban hajdan az ördög étkének tekintették, fogyasztását bűnnek tartották. Itáliában a papokat kérték fel, győzzék meg a parasztokat, hogy termesszenek krumplit. Az emberi találékonyság csakhamar bebizonyította, hogy a burgonya sokféle ételben megállja a helyét

…több mint két évszázadon át a burgonya csak dísznövény volt? Sokáig nem jöttek rá, melyik a fogyasztható része, mivel a tápláló barna gumó a föld alatt bújt meg. Inkább a föld felett növő zöld termését és levelét kóstolták meg, az azonban mérgező szolanint tartalmazott. Ez sokáig halálos félreértések forrása volt.

…a legenda szerint a parasztok úgy fedezték fel a krumpli jó ízét, hogy egyszer egy égő pajtában hatalmas mennyiségű takarmánynak gyűjtött burgonya is megsült, s a kellemes illatot érezve valaki bekapott egy szemet? Így kezdődött máig tartó, azóta sem hanyatló karriere.

…Franciaországban a burgonya elterjesztésén fáradozó Augustine Parmentier – XVI. Lajos gyógyszerésze – számos sikertelen próbálkozása miatt végső elkeseredésében magát a királyt kérte fel „burgonyareklámozásra”? Őfelsége hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába. Teljes sikerrel.

JM