Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Dercsényi fája

Az április utolsó hétvégéjén rendezett Zugligeti Tavaszköszöntőre, érthető módon, az ínycsiklandozó ökörsütés vonzotta leginkább a közönséget. A Niche Kempingbe érkező külföldi vendégek tátott szájjal nézték a lakókocsik ablakából a nem mindennapi látványosságot.

A rendezvény programja mindazonáltal nem merült ki a gasztronómiai eseményben, szerepet kapott például a műemlékvédelem is. A szervezők megnyittatták a máskor nem látogatható Fácánt, hogy a közönség láthassa a három jobb sorsra érdemes műemléképületet, a kemping oldalában pedig egy kocsányos tölgyfát ültettek Dercsényi Balázs, a Műemlékvédelmi Hivatal öt évvel ezelőtt elhunyt munkatársa emlékére. Ő volt a zugligeti műemlékfutás egyik fő támogatója, és sokat tett az egykori villamosvégállomás épületének felújítása érdekében is.

Az épület – esti kivilágításban – régi fényében ragyogott, belül pedig muzeális tárgyak idézték fel a hajdani Zugligetet. A Dercsényi Balázs emlékét őrző fát az elhunyt özvegye és számos tisztelője jelenlétében ásták a földbe. A nemes növényt Kazsuk Béla, a Budai Kertcentrum tulajdonosa adományozta a szervezőknek.


(Kérész)