Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy hadművelet tanulságai

2008. április 9. 18 óra 56 perc – ekkor ért véget hivatalosan a Kikelet hadművelet néven ismertté vált, hat hétig tartó fogyasztóvédelmi akciósorozat, amelynek során 1,62 milliárd forint bírságot szabott ki összesen nyolc hatóság. Ez másfélszer több, mint a karácsonyi Csillagszóró hadművelet során kirótt büntetések összege. A másfél hónap alatt csaknem harmincezer ellenőrzést végeztek el, ezekből minden harmadik bírságolással végződött. Fogyasztóvédelmi sorozatunk következő epizódjában a hatóságok tapasztalatait összegeztük.

Közügy legyen közöny helyett

Az általános iskolai napközik egyre kilátástalanabb helyzetéről, a rendkívül fontos délutáni nevelőmunka ellehetetlenítésének okairól és a lehetséges válaszlépésekről tartott előadást dr. Füle Sándor főiskolai tanár a Magyar Pedagó giai Társaság Napközi Szakosztálya tavaszi ülésén. Az ELTE Gyakorló Iskolában megtartott szakmai fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi kormányzati döntések nem szolgálják a napközi ügyét.

Nyereséges évet zárt tavaly az önkormányzat

A képviselők elfogadták a 2007-es költségvetési beszámolót és zárszámadást, amely alapján, a pénzügyi bizottság elnökének összegzése szerint, jól gazdálkodott az önkormányzat. A testület legutóbbi ülésén pozitívan fogadta az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében leírt elképzeléseket.

Új helyen a postai szolgáltatások

A Városmajor utca 35–37. szám alatt vehetik át az otthonukban valamilyen okból nem kézbesített küldeményeiket a hegyvidéki polgárok és közületek. A Krisztina körúti Postapalota eladását követően az épületben működő postahivatal július közepétől a Mammut üzletházban várja majd az ügyfeleket.

Négy teleírt vendégkönyv

Halápy János festőművész kiállításával, valamint a kerülethez sok szállal kötődő Árkay Aladár és családja munkásságának bemutatásával debütált 1998 szeptemberében a Hegyvidék Galéria, amely az eltelt időszakban rangos kiállítóhellyé nőtte ki magát. Erről a tíz évről beszélgettünk az intézmény vezetőjével és munkatársával.

Horgas Béla: „A gömb a kedvenc formám”

Horgas Béla első könyve 1965-ben jelent meg, azóta felnőtteknek és gyerekeknek írt alkotások hosszú sora fűződik a nevéhez. Feleségével, Levendel Júlia íróval húsz éve indították el a Liget irodalmi és ökológiai folyóiratot. Szerkesztőségük egyben az otthonuk is a Kissvábhegyen.

Színház és vurstli a Városmajorban

A vígjátékoktól a koncerteken át a táncszínházi produkciókig számtalan programot kínál a nyárra a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely június 8-án tartja ünnepélyes
szezonnyitóját. Újdonság, hogy a gyermekműsorokhoz kapcsolódóan vásári játékok is várják
majd a családokat a parkban.

Éneklős lemezbemutató

Palya Bea új lemeze bemutatójának a Bajor Gizi Színészmúzeum kertje adott helyet. Az énekesnő maga választotta ezt a természet közeli helyszínt, ahol hangszeres kíséret nélkül el is énekelt két dalt az albumról.

A legjobb volt, mégsem lehetett világbajnok

Három Európa-bajnoki érmet szerzett, és 1965-ös győzelme idején csapatával együtt a világ legjobbjai között tartották számon Dávidné Fekete Máriát. Mivel azonban akkoriban még nem rendeztek világbajnokságot, így „hivatalosan” sosem ülhettek fel a trónra. Bár az olimpiai szereplés is csak álom maradt a számára, a volt evezősnőt nem érdemtelenül hívták meg a legendák köszöntésére.