Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A legjobbak között az Ugocsa könyvtár

Néhány év alatt a Szabó Ervin Könyvtárak szakmai rangsorának élmezőnyébe verekedte magát az Ugocsa utcai könyvtár. A 2005- ben átadott bibliotéka eredményeinek köszönhetően elnyerte az első osztályú minősítést.

A legjobbak között...
A gyerekek körében is népszerű

Sok munka, a könyvtáros szakma iránti alázat és az olvasók igényeinek maximális kiszolgálása kellett ahhoz, hogy az egykori Ugocsa mozi helyén kialakított könyvtár mára ott lehessen a legjobb fővárosi bibliotékák sorában. 2005-ben az önkormányzat jelentős anyagi támogatása mellett azzal a nem titkolt céllal hozták létre az addig különböző helyeken működő, kerületi felnőtt- és gyermekkönyvtárat egyesítő intézményt, hogy képes legyen megfelelni a digitális kor beköszöntével megváltozott olvasói elvárásoknak. A könyvtár vezetése felismerte, hogy nem elegendő jobbnál jobb könyveket kínálni, bővíteni a multimédiás szolgáltatásokat, internetes pontot fenntartani, CD-t és DVD-t kölcsönözni, megteremteni a kulturált helyben olvasás lehetőségét, házhoz szállítást üzemeltetni – mindez semmit sem ér, ha nincs, aki igénybe vegye.

Hogy minél több embert megszólíthasson az Ugocsa, szélesre tárta kapuit valamennyi korosztály előtt. Gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokat, konferenciákat, író–olvasó találkozókat és kiállításokat szervez, pályázatokat hív életre, rajzolni, verselni, mesélni hívja a kisiskolásokat, megmozgatja a kerület apraját-nagyját. Az idén új vállalkozásba fogtak a könyvtárban: az iskolaválasztást megkönnyítendő, a kerületi általános iskoláknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Mára igazi kulturális műhellyé, szellemi találkozóhellyé vált az „Ugocsa”, nem csoda, hogy népszerűsége egyre nő a hegyvidékiek körében, a beiratkozók száma pedig évről évre emelkedik.

m.