Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségépítő rendőrnap

Közösségépítő rendőrnap
Ezúttal mindent kipróbálhattak a gyerekek

Egy nap a rendőrökért a rendőröktől – akár ez is lehetett volna a mottója az idei rendőrnapnak. A Gesztenyés kert alkalmi színpadán egymást váltották a neves előadók, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló műsorok, miközben a fák között kutyás és kommandós bemutatókat figyelt a nézősereg. A gyerekek legnagyobb örömére ezúttal bárki felülhetett a rendőrlovakra, beülhetett a járőrautó volánja mögé, vagy kipróbálhatta az erre az alkalomra összeállított kézihajtányt, a bátrabbak pedig még hatástalanított fegyvereket is kézbe vehettek. Nagy sikert aratott a lézeres céllövészet, de sokan kíváncsiak voltak a bűnmegelőzési és drogprevenciós tanácsadásokra is. A rendőrnapon hirdették ki a Hegyvidéki rendőrök gyerekszemmel című rajzpályázat eredményeit.

Ahogyan a hivatalos megnyitón Pokorni Zoltán fogalmazott, a cél az volt, hogy a hegyvidéki polgárok minél jobban megismerjék a kerületi rendőrök munkáját, személyes kapcsolatot alakítsanak ki a kapitányság munkatársaival. „Érted jövünk, elvtárs, nem ellened”, idézte a Kádár-rendszer egyik közismert adomáját a polgármester, aki emlékeztetett arra, milyen sokat tett a rendszerváltás után a rendőrség, hogy ez a vicc az értelmét veszítse. Az évtizedes erőfeszítés azonban 2006-ban szempillantás alatt semmivé foszlott, az akkori események egy letűntnek hitt kort juttattak az emberek eszébe – mondta Pokorni. Ekkor döntött úgy Hegyvidék önkormányzata és a kerületi kapitányság vezetése, hogy legalább helyi szinten megkísérli feléleszteni a hitelét vesztett és megszűnni látszó polgárbarát rendőrséget. Hogy ez sikerüljön, a mindennapi kemény munka mellett olyan eseményekre is szükség van, mint a közösségépítő szándékkal életre hívott rendőrnap.

Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány a kitűzött célokról és az elért eredményekről beszélt. Mint mondta, két évvel ezelőtt olyan kapitányság felépítése vette kezdetét, amely maradéktalanul megfelel a lakosság elvárásainak, s amelynek a rendőrei udvariasak és szolgálatkészek a törvénytisztelő állampolgárokkal, ugyanakkor határozottan és következetesen fellépnek a jogsértőkkel szemben.

Az elért eredmények a megkezdett út helyességét bizonyítják, ami megmutatkozik a statisztikai adatokban, de abban is, hogy a polgárok ma már bizalommal fordulnak rendőrséghez. Nagy siker, hogy egy év alatt a felderítési mutatókban a középmezőnyből a legjobbak közé került a kapitányság fővárosi összehasonlításban, míg Bukovenszki Imre személyében az idén a kerület adta közrendvédelmi kategóriában az év rendőrét.

mm.