Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Díszpolgári címet kapott Szőnyi Erzsébet

A világszerte ismert és elismert Szőnyi Erzsébet zeneszerző kapta meg az idén a kerület díszpolgára kitüntetést, amelyet a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat keretében vett át. A tiszteletére rendezett ünnepségen két műve is felcsendült kerületi iskolások előadásában.

A hegyvidéki önkormányzati képviselő-testület tagjai pártállástól függetlenül, egyöntetűen támogatták a kerületben élő zeneszerző és zenepedagógus elismerését – emelte ki Pokorni Zoltán a Csörsz utcai művelődési központ kupolatermében rendezett ünnepségen. A polgármester megjegyezte: elsősorban nem Szőnyi Erzsébet kitüntetéseinek sorát szerették volna gyarapítani ezzel a díjjal, hanem egy olyan személyiséget, „csillagot” igyekeztek találni, „akire büszkék lehetünk, aki fontos közösségünknek”. A korábbi kitüntettek, dr. Nemes Attila orvosprofesszor, Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, Makovecz Imre építész, Jankovics Marcell író, filmrendező mellett a mostani díjazott is ilyen, hiszen a saját területén szintúgy világhírű, tisztességes, kiválóságát szerényen viseli, s „nemcsak csillog fölöttünk, hanem emberi tartásban is mintát, példát ad nekünk” – fogalmazott Pokorni Zoltán.

Pokorni Zoltán és Szőnyi Erzsébet
Pokorni Zoltán és Szőnyi Erzsébet

A polgármester kitért arra, hogy Szőnyi Erzsébet zeneszerzőként és zenepedagógusként is kiemelkedő munkát végzett, amivel hozzájárult a magyar zenei közoktatás színvonalának emeléséhez. Szerinte az alapfokú zeneiskolai oktatás legalább annyira fontos, mint az előadóművészek képzése, hiszen „mindig lesznek a Zeneakadémia színpadán magyar virtuózok, a kérdés csak az, hogy közönség is lesz-e, nevelünk-e közönséget a magyar zenészek számára”. Pokorni hangsúlyozta: fontos, hogy „ne csak a művészképzés, hanem a zenei közoktatás színvonala is megmaradjon, ami örömet, a közös zenélés, az összetartozás élményét adja gyermekeinknek – ehhez viszont az kell, hogy a gyerekekkel jó zenepedagógusok foglalkozzanak”.

Szőnyi Erzsébet a díj átvételekor meghatódva mondta, hogy jóleső érzés számára a kitüntetés, hiszen minden idegszálával a Hegyvidékhez kötődik – akármerre járt a világban, mindig ide jött haza, „a XII. kerület jelentette az igazi hazát és az életet”. A díjazott elárulta: boldogsággal tölti el, hogy a közönség soraiban élete szinte minden szakaszából ismerősöket fedezhet fel – az iskolai osztálytársaitól a tanítványain át a kollégákig, rokonokig és barátokig sokan eljöttek az ünnepségre.

A díszpolgári cím átadásán megjelent közönség a Hegyvidék Televízió által készített portréfi lmből, valamint dr. Tóthpál József főiskolai tanár laudációjá ból átfogó képet alkothatott Szőnyi Erzsébet életútjáról. Szerteágazó és gazdag zeneszerzői munkásságának részletes bemutatására ugyan nem nyílt mód, két műve azért felcsendülhetett az eseményen: a Piccola introduzio ne című ifjúsági zenekari műveinek sorozatából a Gémesi Géza által vezetett Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar játszott el egy darabot, míg az Előtted a küzdés című Arany János-versre írt egyneműkari kánont a Kós Károly Ének-zene Tagozatos Általános Iskola Kamarakórusa adta elő Hraschek Katalin vezényletével.

z.