Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki Ősz: gesztenyeparti a Gesztenyés kertben

Találós kérdés: hol vagyunk, ha belépéskor a felnőtteknek egy, a gyerekeknek két szem gesztenyét kell „leadniuk”, aminek fejében mindenki egy zacskó almát kap? A válasz egyszerű azok számára, akik nem először látogattak ki a Gesztenyés kertbe így szeptember vége felé: a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat programjain.

Díszpolgári címet kapott Szőnyi Erzsébet

A világszerte ismert és elismert Szőnyi Erzsébet zeneszerző kapta meg az idén a kerület díszpolgára kitüntetést, amelyet a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat keretében vett át. A tiszteletére rendezett ünnepségen két műve is felcsendült kerületi iskolások előadásában.

Elismerés a hegyvidéki polgárok szolgálatáért

Idén első alkalommal adták át „A hegyvidéki polgárok szolgálatáért” elnevezésű érdemérmet. A díjat a polgármesteri hivatal dolgozói kaphatják, akik tartósan magas színvonalon végzik tevékenységüket, jelentős szakmai feladatot oldanak meg, munkájuk során kiemelkedő eredményt érnek el, vagy életútjukkal rászolgálnak az elismerésre. Az újonnan alapított díjat elsőként Mansfeld Lászlóné és Papp Etelka vehette át.

Tiszta levegőt mindenkinek!

Óvodások, kisiskolások versengtek a Jókai Klubban az európai mobilitási hét keretében megrendezett autómentes nap tiszteletére. A Hegyvidéken is hódított Sinya és Kükü szelleme!

Nagysalló utca

A felvidéki helységekről elnevezett kerületi utcákat végigjáró sorozatunk a Nagysalló utcával folytatódik, amelynek neve mindenki számára ismerősen csenghet. A település az 1849-es tavaszi hadjárat egyik ütközetének helyszíne volt, ahol a magyar hadak legyőzték az osztrák erőket.

Gaudiopolis õrangyala

Immár Sztehlo Gábor utcának hívják az Árnyas út és a Budakeszi út közötti egykori Árnyast közt. A névadó több száz gyermek számára az utolsó támaszt jelentette a második világégést követő években.

Hangversennyel ünnepelt a Solti György Zeneiskola

Negyvenesztendős a Solti György Zeneiskola. A Hegyvidéki Ősz programsorozat részeként hangversennyel emlékeztek a jeles évfordulóra, aminek a Zene Világnapja is aktualitást adott.

Elégedett gyerekek kiállítása

A Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola növendékeinek munkáiból látható kiállítás a polgármesteri hivatalban. A folyosógalériában és a vitrintárban bemutatott alkotások a gyermeki ártatlanság legszebb megnyilvánulásai.

A tudós belsőépítész

Az idén lenne hetvennégy éves Batári Ferenc művészettörténész, a keleti szőnyegek nemzetközileg elismert szaktekintélye. Halálának harmadik évfordulóján családja és a hegyvidéki önkormányzat közösen helyezett el emléktáblát Hollósy Simon utcai otthona falán.

„Ami szíven üt a zenében, az a dallam…”

A Tanárnő élete egybefonódott a kerület modern történelmével. A családi album fényképeinek hátterében a hegyvidéki táj ismerős, mégis ismeretlen. A társasház közelében lévő Szent Márton kápolna a múlt század első harmadában csupán egy felkiáltójel a domboldal kopasz homlokán. A lakásban kitágul a világ – a falakat borító brómbarna fotográfiák a közelmúlt zeneirodalmának legnagyobbjait őrzik. A szék, amelyre leültet, százéves. A brokát párna rajta annál is idősebb.

Az iskolai büfék kínálata

Rövid körutat tettünk néhány kerületi általános iskola büféjében, hogy megnézzük, mennyire egészséges ételeket, italokat kínálnak, s mire van leginkább igény a diákok körében.

Őszi gyümölcsök a kertekben

A nyári gyümölcsök – köztük az eperfa és a ringló – már szerepeltek a Hegyvidék hasábjain, most pedig eljött az ideje a később érő termések ismertetésének is. Essék szó tehát a kerítés belső és küldő oldalán egyaránt elterjedt növényekről: a bodzáról és a naspolyáról!

Madárvédők a Hegyvidéken

A XII. kerület szerencsés természeti adottságokkal rendelkezik. Sok a zöld terület, a park és a kirándulóhely, ahol szép számmal élnek ritka madarak és más védett élőlények. Hogy ez sokáig így maradjon, a helyiek természetszeretete mellett olyan civil szervezetekre is szükség van, mint a kerületben működő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Bajor Zoltánnal, a budapesti csoport elnökével beszélgettünk.

Újabb idény kezdődött

Immár ötödik idényéhez érkezett a kerületi polgárok számára ingyenes sportolási lehetőséget kínáló „Sportos, edzett Hegyvidék” programsorozat. A foglalkozásokat a hegyvidéki önkormányzat és a Testnevelési Egyetem támogatásával a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezi.

Gyorsabbak voltak a fogaskerekűnél

Több százan álltak rajthoz a legnagyobb kerületi futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-versenyen, hogy a számukra kijelölt útvonalakon futva vagy kerékpáron próbálják megelőzni a menetrendszerűen közlekedő fogaskerekűt. Ez – a több mint háromszáz méter szintkülönbség legyőzése után – végül tizenhat versenyzőnek sikerült.