Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A Gesztenyenap fénypontja Halász Judit koncertje volt a nemrég felújított művelődési központban
A Gesztenyenap fénypontja Halász Judit koncertje volt a nemrég felújított művelődési központban

Hegyvidéki Ősz: gesztenyeparti a Gesztenyés kertben

Találós kérdés: hol vagyunk, ha belépéskor a felnőtteknek egy, a gyerekeknek két szem gesztenyét kell „leadniuk”, aminek fejében mindenki egy zacskó almát kap? A válasz egyszerű azok számára, akik nem először látogattak ki a Gesztenyés kertbe így szeptember vége felé: a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat programjain.

A „gesztenyéért almát” kedves szokása tehát megmaradt, mint ahogy az is hagyomány, hogy immár öt éve egészségnappal is egybekötik a szervezők ezt a hétvégét. Ahogy Kovács Lajos alpolgármester a „Tiszta levegő a Hegyvidéken” címmel kiírt gyermekrajzpályázat eredményhirdetésén kiemelte: tavasszal és ősszel egy-egy napot arra szán az önkormányzat, hogy az egészséges életmód népszerűsítésével felhívja a figyelmet testünk és szellemünk épségének fontosságára. A cél az, hogy a hegyvidéki polgárok az év minden egyes napját egészségük szolgálatába állítsák – fogalmazott az alpolgármester.

Ebben az esztendőben a dohányzás káros hatásai adták az egészségnap fő témáját, így a különböző egészségügyi szűrővizsgálatok kiemelten foglalkoztak a keringési rendszer, az érfalak, a szív és a tüdő állapotával. A programokat úgy állították öszsze, hogy a szűréseken részt vevők átfogó képet kapjanak szervezetükről, ismereteket szerezzenek a betegségek megelőzésének, illetve kezelésének lehetőségeiről. Lakossági fórum keretében szó esett a szájüregi daganatokról, majd az érdeklődők – a gondozási központok és az Otthoni Szakápolás Szolgálat segítségével – kérdezzfelelek formájában juthattak további hasznos információkhoz.

Hegyvidéki ősz

E sorok írója sem szeret „csak úgy” orvoshoz járni, és minden bizonnyal így vannak ezzel sokan mások is – ám ha mindezt egy ilyen szép, napos hétvégén tehetjük meg, mondjuk, egy kis játék és egy jó koncert között, akkor miért is ne? Főleg hogy ezúttal sem beutaló, sem a sokszor sajnos lehangoló kórházi, rendelői környezet, sem a hosszú sorban állás nem „bonyolította” a régóta esedékes vizsgálatok elvégzését. Így aztán sokan igénybe vették a különböző szolgáltatásokat (pulmonológia, szemészet, érvizsgálat, emlőszűrés, csontritkulásmérés, hallás-, bőr- és allergiavizsgálat, vércukor- és koleszterinszint-mérés, természetgyógyászat, íriszdiagnosztika), majd utána megkönnyebbülten és elégedetten nyilatkoztak.

A megkérdezettek szerint a rendezvény legnagyobb előnye, hogy szinte „házhoz hozza” az orvosokat, és a fontosabb szűrések egy épületen belül elérhetők. Nagy Ignácné lapunknak elmondta, régóta készült bőr- és allergiavizsgálatra, ám mivel meglehetősen távol lakik a János kórháztól, inkább megvárta az egészségnapot, és elgyalogolt ide, a közeli művelősési házba. S ha már eljött, további vizsgálatokon is részt vett. Tapasztalatai szerint az orvosoknak ezúttal a szokásosnál több idejük jutott a betegekre, hasznos tanácsokkal segítették a hozzájuk fordulókat.

Hegyvidéki Ősz

Hasonló véleményen volt Turai Ferencné, aki az orvosok kedves hozzáállását és lelkiismeretes munkáját emelte ki. Mint mondta, évek óta rendszeres résztvevője az egészségnapoknak, a szűrések eredményét gondosan elrakja, és a következő vizsgálatra magával hozza, így nyomon tudja követni, hogyan változik az állapota.

Dr. Györe István nagyon jónak tartja ezt a módszert. Ő kollégáival – a Sportkórház terhelés-élettani laborjának munkatársaként – három éve végez testösszetételés fizikai állapotfelmérést ezeken a hétvégéken. A vizsgálatok a zsír és izomtömeg százalékos arányát és elhelyezkedését, valamint a szervezet kondicionális állapotát mérik. Az eredmények ismeretében meghatározható az optimális kalóriabevitel mértéke, illetve az, hogy melyik izomcsoport fejlesztésére van szükség.

A Hegyvidéki Ősz azonban nem kizárólag az egészségvédelemről szól, s persze nem csak a felnőtteknek kínál programokat. A Gesztenyenap fénypontja az örökifj ú Halász Judit elmaradhatatlan koncertje volt, amelynek a művelődési központ nemrég felújított, zsúfolásig megtelt színházterme biztosított pompás helyet.

A gyerekek első számú kedvence mellett természetesen a Bem Táncegyüttesnek, vagy éppen a tradicionális skót és ír népzenei alapokat továbbfejlesztő M.É.Z. együttesnek sem kellett attól félnie, hogy senki nem kíváncsi a műsorára. Boka Gábor a gyerekekkel közösen mesélte el János vitéz történetét, és Domi bábszínháza is a legkisebbeket hívta segítségül: együtt mentették meg az állatok nyelvén beszélő Tibi juhászt a rá leselkedő veszélyektől. A pécsi Bóbita Bábszínház Meseországba invitálta a kicsiket, akik az interaktív játszóházban ismert mesék szereplői között találhatták magukat.

Hegyvidéki Ősz

A Kálovics család a gyerekek fantáziáját megmozgató programok miatt visszatérő vendég a Gesztenyenapon. Mint kiderült, három csemetéjük szívesen vesz részt az interaktív előadásokon – idei kedvencük közfelkiáltással a ravasz Tibi juhász volt. Kocsis István és felesége viszont inkább a kézműves-foglalkozások miatt jött el gyermekeivel. A nyolc- és tízéves lányok alig várták, hogy az arcfestők elé ülhessenek, de kipróbálták Paprika Jancsi Csúzlizdáját és a Ládafi a körhintát is. A lufi hajtogató bohócok pedig gondoskodtak arról, hogy azok se távozzanak üres kézzel, akik esetleg a nap végére már bekebelezték ama bizonyos zacskó almát: a Kocsis lányok például két lufi kutyát kaptak tőlük emlékül.

A nap vége felé összefutottunk Hambuch Gerdával, a Hegyvidéki Őszt szervező művelődési központ vezetőjével is, aki egy rövid gyorsértékelést adott, sőt már a jövőről is szót ejtett:

-Tavaly is elmondhattuk, hogy a kulturális programokra megtelt a ház, és ez – ha lehetséges egyáltalán – még fokozódott az idei évben. Az emberek szeretik, sőt már várják is a Hegyvidéki Őszt. Tudják, hogy a Gesztenyenap, a családi sport- és egészségnap, a Bilicsi-díj átadása, az Előzd meg a fogaskerekűt! verseny, valamint az ezek köré sorakozó kiállítások, koncertek, ismeretterjesztő műsorok, filmvetítések, egyéb sportés zenei események színvonalas és sokoldalú programot kínálnak. Amint befejeződnek az idei rendezvények, máris szervezzük a következőt! Az önkormányzat népjóléti irodája, a Gazdasági Ellátó Szolgálat, a Szabadidősport Központ, a Védelmi Csoport, a polgári védelem, valamint a művelődési intézmények összegzik a tapasztalatokat, és azok alapján elkezdjük keresni, meghívni a jövő évi közreműködőket. Így történhetett az is, hogy Halász Juditot immár hetedszer sikerült vendégül látnunk színháztermünkben a gyerekek és szüleik nem kis örömére. Célunk a jövőben – ahogy eddig is – a programkínálat bővítése, színesítése. Szeretnénk szolgáltatásainkat is fejleszteni: bevált például, hogy a babakocsival érkezők számára biztonságos ideiglenes tárolót alakítottunk ki a „járműtorlasz” ellen. Jó úgy dolgozni, hogy tudjuk: a közönség szeretettel és örömmel látogat el a Hegyvidéki Ősz programjaira!

Hegyvidéki Ősz

A Gesztenyenap történéseit végül egy tízéves forma kisfiú foglalta össze frappánsan:

– Egy szem gesztenyét hoztam, lufi uszkárt viszek haza, játszottam egy nagyot, és megettem egy csomó almát. Megérte, nem?

MM