Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az iskolai büfék kínálata

Rövid körutat tettünk néhány kerületi általános iskola büféjében, hogy megnézzük, mennyire egészséges ételeket, italokat kínálnak, s mire van leginkább igény a diákok körében.

Már az első, Kissvábhegyen található általános iskolában kiderült, hogy a szénsavas üdítők és chipsek árusítása nem engedélyezett. Így két olyan élelmiszer rögtön kikerül a választékból, amely amúgy sem a vitaminértékéről híres. Itt egyébként leginkább a melegszendvicset kedvelik a diákok, de a hamburgert, az almát, a gyümölcsjoghurtot és a banánturmixot is szívesen vásárolják. A csokis szeleteken kívül akad cukormentes nyalóka, müzli, míg chips helyett előrecsomagolt kétszersültet lehet rágcsálni. Még csonterősítő kalciumos pezsgőtablettát is árusítanak.

A németvölgyi suliban délelőttönként hideg szendvicset vesznek a legtöbben, délután édességet. A szendvicskínálatban szalámis, sajtos és paprikával, salátával töltött zsemlékkel találkozunk, de van magvas kiflis is. Szintén kapható gyümölcsjoghurt és puding. A tulajdonos bioalmát és körtét is tart, bár elmondása szerint almát akkor vesznek a leggyakrabban a fiatalok, amikor a rajzórán van rá szükség. Az édességeket vizsgálva jóval több csokis szeletet, sőt táblás csokoládét találtunk a polcokon, mint az előző iskolában, igaz, müzlis szeletet is felfedeztünk.

Az iskolai büfék kínálata

Az Orbánhegyen járva hamar feltűnt, hogy legnagyobb menynyiségben hideg- és melegszendvicseket tartanak a büfében. Előbbieknél molnárkát és magvas kifl it is használnak alapanyagul, a szalámik mellett tonhalat, ám hiába tesz bele a tulajdonos salátát, állítólag többnyire kidobják belőle a diákok. Pizza és hamburger is kapható, de ezeket kevésbé veszik. Igény leginkább csokoládéra és nyalókára lenne, de mivel ezek tartása is korlátozott, itt csak kétfajta csoki van. Ugyanakkor felleltünk néhány cukrászsüteményt és édes péksüteményt. A gyümölcsök közül egyedül az almát veszik, banánt vagy narancsot nem. A megszomjazó gyerekek mindhárom helyen teát, kakaót és dobozos vagy üveges, rostos üdítőket ihatnak, de szénsavmentes ásványvíz is kapható.

Összességében elmondhatjuk, hogy a különböző szabályozások hatására az iskolákban egészségesebben is lehet táplálkozni, de még mindig a kevés tápértékű és a fogaknak sem éppen kedvező édességek iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet.

Balogh Ildikó