Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsabbak voltak a fogaskerekűnél

Több százan álltak rajthoz a legnagyobb kerületi futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-versenyen, hogy a számukra kijelölt útvonalakon futva vagy kerékpáron próbálják megelőzni a menetrendszerűen közlekedő fogaskerekűt. Ez – a több mint háromszáz méter szintkülönbség legyőzése után – végül tizenhat versenyzőnek sikerült.

Az „Előzd meg a fogaskerekűt!” sportnapot immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a hegyvidéki önkormányzat. A rendezvény az idén is elérte célját, hiszen a legkisebbektől a senior korúakig több száz versenyző állt a rajtvonal mögé. Ezúttal is különböző hosszúságú pályákat kellett teljesíteniük a résztvevőknek, attól függően, hogy futva, gyalog vagy egy kellemes túra keretében vágtak neki a távnak.

A kerékpárosverseny első három helyezettje
A kerékpárosverseny első három helyezettje

A túrázók a Városmajori Gimnázium parkolójából indultak, hogy öt kilométerrel később a Csaba utca–Istenhegyi út–Jókaikert útvonalon érjék el a fogaskerekű végállomásánál kialakított célt. Csak négy kilométert, de azt sokkal nagyobb tempóban tettek meg a futók és a kerékpárosok.

A versenyzők a János korháztól a Diós árok–Béla király út–Istenhegyi út–Karthauzi út–Agancs utca–Rege út útvonalon igyekeztek megelőzni a fogaskerekűt. Végül két futó és tizennégy kerékpáros, köztük egy női induló győzte le a BKV-járatot: a leggyorsabb biciklis időeredménye 12.47 volt, míg a futóverseny győztese 18.19 perc alatt ért célba. Tíz kategóriában díjazták az első három helyezettet, külön értékelték a tizennyolc éven aluli lány és fiú indulókat, valamint a legtöbb diákot megmozgató iskolát. Nagy tapsot kapott a tizennyolc év alatti kategóriában induló, s a dobogó első két helyére felálló hegyvidéki Koós Erik és Jenes Soma, akik az összetett eredmények alapján az ötödik és hatodik helyen végeztek.

Talán a versenyeknél is nagyobb izgalmakat tartogatott a tombolahúzás. A Questor felajánlásának köszönhetően – a szokásos ajándékok mellett – a kategóriagyőztesek között egy kétszázezer forintos utazást is kisorsoltak. Az egyiptomi nyaralást a tizennyolc éven aluli kerékpárosoknál első helyen végző Czigány Zsolt vihette haza.

A szervezők gondoltak a nézőkre is, a célban gazdag családi programokkal várták az érdeklődőket. Volt mászófal, biciklis és gördeszkás extrémsport-bemutatók, játszóház és arcfestés a gyerekeknek, a bátrabbak pedig kipróbálhatták az alkalomra elhozott különleges hajtányokat. A legnagyobb sikert a TF ugrócsoportjának látványos műsora aratta.

m.