Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kenyér diétázóknak

Számos pékáru várja a boltokban a különféle okból diétázókat. Valamennyi megfelel azoknak a táplálkozási javaslatoknak, amelyeket a szakemberek ajánlanak. Az egyik legismertebb a Grahamkenyér, amely jól beleilleszthető a fogyókúrázók, elhízottak, cukorbetegek és egyes emésztőszervi rendellenességekkel küzdők kímélő étrendjébe. Régóta vásárolhatjuk az úgynevezett levegőkenyeret, -zsemlét, ezek alacsony szénhidráttartalmuk miatt ajánlottak a cukorbetegeknek. Alapanyaguk a glutin-, vagyis sikérliszt, ami búzaliszt, búzakorpa és szójaliszt keveréke.

Mivel a hazai kenyerek jelentős mennyiségű nátriumot, ezen belül sót tartalmaznak – 10 dekában 60-80 milligrammot –, napi só- (nátrium-)szükségletünket már 30 deka jóféle kenyér bekebelezése fedezi. Nem véletlen, hogy létrehozták a sószegény kenyeret, amelyet elsősorban a magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlanak. Ilyen a Vita korpás zsemle és kenyér, amely élelmi rostokban gazdag, és elnyerte a „Szívbarát” védjegyet.

Akik otthon akarnak diétás kenyeret készíteni, azok speciális malomipari termékeket használjanak; a pontos arányban előre kevert lisztfélék megvásárolhatók a nagyobb élelmiszer-áruházakban. Fehérjeszegény péksüteményt süthetünk a Fe-mini kenyér- és süteményporokból. Ezeknek jóval kisebb a fehérjetartalmuk, mint a búzaliszteké.

A megváltozott kínálat ellenére nemcsak a választék, de a tájékoztatás miatt is lehet hiányérzetünk. Egyelőre nagyon kevés pékárun találunk útmutató cédulát, amelyből kiderül, miből állították elő, mennyi ideig tartható el, vannak-e benne, s ha igen, milyen adalékanyagok és ízfokozók.

JM