Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elismerés a hegyvidéki polgárok szolgálatáért

Idén első alkalommal adták át „A hegyvidéki polgárok szolgálatáért” elnevezésű érdemérmet. A díjat a polgármesteri hivatal dolgozói kaphatják, akik tartósan magas színvonalon végzik tevékenységüket, jelentős szakmai feladatot oldanak meg, munkájuk során kiemelkedő eredményt érnek el, vagy életútjukkal rászolgálnak az elismerésre. Az újonnan alapított díjat elsőként Mansfeld Lászlóné és Papp Etelka vehette át.

Mansfeld Lászlóné 1973 óta dolgozik a polgármesteri hivatal adóigazgatási irodáján. Az elmúlt harmincöt év alatt a szakterület valamennyi ágát megismerte. Jelenleg a gépjárműadóval, a magánszemélyek kommunális adójával, valamint az építményadóval kapcsolatos ügyeket intézi.

– Kislányom megszületése után kerültem ide, s azóta is ügyintézőként dolgozom. Foglalkoztam adókivetéssel és adóellenőrzéssel. Amióta ezek a feladatok – a helyi adók kivételével – az APEH hatáskörébe kerültek, munkám legnagyobb részét a gépjármű- és ingatlanadóval, illetve a tavaly újonnan bevezetett kommunális adóval kapcsolatos ügyintézés teszi ki. Irodánk végzi az ingatlanok értékbecslését is. Ezek rendszerint hagyatéki bírósági ügyek, vagy végrehajtás esetén hivatalból végezzük. Tavaly közel hatszáz ilyen ügyünk volt. Hozzánk sokszor úgy jönnek a polgárok, hogy vitájuk van velünk, hiszen – mivel adóról van szó – úgy érzik, elveszünk tőlük. Nem ritka a hangos szó. Fontos a türelem és az emberek szeretete, a nyugodt hang, mert csak így lehet oldani a feszültséget. Szerencsére az elmúlt harmincöt év alatt mindig sikerült szót érteni a hozzám fordulókkal. Igyekszem mindenkinek elmondani, hogy adójuk a kerület épülését, szépülését szolgálja.

A munkahelyén kívül mi köti még a kerülethez?
– Huszonnégy évig laktam itt, édesapám ötvennyolc esztendeje él a Hegyvidéken. Fodrász férjemnek évtizedek óta a Királyhágó téren van üzlete, ezt megelőzően a Krisztina körúton a fodrászszövetkezetben dolgozott. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen 1997 óta egyik lányom az adóigazgatási iroda munkatársa. Hamarosan újra együtt dolgozhatunk, hiszen viszszatér a gyes után. Másik lányom szintén önkormányzati vonalon van egy másik kerületben.

Papp Etelka
Papp Etelka

Mivel foglalkozik szabad idejében?
– Természetesen az unokák a legfontosabbak! Hárman vannak, nagyon szeretek velük lenni, csodálatos dolog látni, ahogy nőnek, okosodnak. A hivatali munka után a kertészkedés igazi kikapcsolódást jelent. Élhetek is ennek a szenvedélyemnek, mert Érden egy kis kertes családi házban lakunk, ahol csodálatos virágok nyílnak. Csak azt sajnálom, hogy az egykor annyira híres érdi barack már a múlté… Szeretek utazni is, elsősorban az országon belül, de ha tehetem, szívesen választok külföldi célpontokat. A család kedvence a csíksomlyói búcsú. Évek óta nagyon szép közös program ez a számunkra.

Papp Etelka 1993. november elseje óta a polgármesteri hivatal munkatársa. Először gyámügyi területen gyermekvédelemmel foglalkozott, innen került 2000-ben az akkor alakuló okmányirodába, amelynek azóta a vezetője.
– Békéscsabán szereztem tanítói diplomát, mielőtt Budapestre jöttem, fél évig a martfűi polgármesteri hivatal szociális irodájának munkatársa voltam. Tizennégy éve dolgozom a Hegyvidéken, szívemhez nőtt a kerület és a hivatal, amelyet első valódi munkahelyemnek tekintek. Hét évig dolgoztam a gyámhatóságon, majd a gyámhivatalnál, közben munkahelyem támogatásával elvégeztem az Államigazgatási Főiskolát. Amikor 2000-ben megkezdődött az okmányiroda működése, én is ott voltam az első négy munkatárs között. Az igazgatásszervezői diplomám és a szükséges szakmai továbbképzések megszerzését követően bíztak meg az irányítással. Az önálló irodában hat fővel kezdtünk dolgozni, majd a feladatok szaporodásával folyamatosan nőtt a létszám, ma már huszonhárman vagyunk. Igazi kihívás volt számomra a munka megszervezése és a munkatársak kiválasztása. Az évek alatt mindig kicsit „magamhoz formáltam” az irodát, ezért szívügyemnek tekintem munkájának külső megítélését. Nagyon fontos számomra a tisztességes, becsületes, jogszerű munkavégzés és a segítőkész, ügyfélbarát ügyintézői hozzáállás, s mindezt maximálisan elvárom kollégáimtól is.

Mansfeld Lászlóné
Mansfeld Lászlóné

Vezetőként milyen feladatokat lát el?
– Hozzám tartozik az okmányiroda vezetése, az iroda munkájának jogszerű, szakszerű működésének irányítása, az ügyintézők munkájának ellenőrzése, az előkészített döntések jóváhagyása és aláírása. Az okmányirodai munka az egyik legnehezebb hivatali terület. Az állandóan változó jogszabályok ismerete mellett igyekszünk úgy ellátni a mindennap tapasztalható óriási ügyfélforgalmat, hogy az elégedettséggel töltse el a kerületi polgárokat. Büszke vagyok arra, hogy az évek folyamán sikerült stabil csapatot kialakítani.

A hivatali munka mellett jut ideje sportra, szórakozásra?
– Egész életemben rendszeresen sportoltam. Tizenkét évig megyei szintű csapatban kézilabdáztam, majd a Hegyvidéki Hosszútávfutó Szakosztály tagjaként évekig futottam. Néhány esztendeje a jóga nagyon fontossá vált számomra. Szellemi és fizikai kihívás, ha valaki komolyan foglakozik vele. Én is rendszeresen gyakorlom és tanulom. Igyekszem minél több irányzatát megismerni, és azokat lehetőleg olyan autentikus tanároktól, mesterektől elsajátítani, akik a jóga bölcseleti rendszerének eredeti irányvonalához tartoznak. Idén nyáron szereztem meg a jóga- és pilates-oktatói oklevelet az Egészségért Jóga Stúdiónál, Kehidakustányon, és terveim között szerepel mindkét mozgásforma technikájának oktatása, illetve a jóga jótékony hatásának megismertetése.

MM