Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges életmód és ideális testsúly

A címbeli két fogalom hallatán ma még nem mindenkinek a tudatosan formált pozitív szellemi beállítottság, a sportolás és a kiegyensúlyozott táplálkozás jut az eszébe. Pedig az egészséges életmód garantálja az általános jó közérzet elérését és fenntartását, mindezt az ideális testtömeg elérése és megőrzése mellett. Még kevésbé ismert, hogy ugyanezzel a tudatos életmóddal könnyedén összeállítható olyan fogyókúrás étrend, amely az egészségünk megtartása mellett könnyen betartható, változatos és nem okozza semmilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiányát.

Sokszor felesleges és időpocsékoló nyűgnek tűnik, hogy azzal törődjünk, mit, mikor, hogyan együnk. Néha elhangzik a mondat: „Nincs időm a kalóriákat számolni!” A könnyebb utat választva hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mozgás nélkül, ugyanazokat az étkezési szokásainkat megtartva, bizonyos „csodaszerek” segítségével lefogyhatunk, nem mérlegelve azt, hogy ezek a „biztos fogyást” ígérő tabletták drágábbak a fitnesztermek bérleteinél.

Egészséges életmód

A sikertelen próbálkozások után általában már csak egy megoldást látunk: nem enni. Mint tudjuk, ez hosszú távon nem tartható, továbbá az éhezés, koplalás egészségkárosító hatása már bizonyított is. Tény, hogy azok a divatfogyókúrák sem tesznek jót, amelyek egyes tápanyagok, illetve nyersanyagok-élelmiszerek szélsőséges elhagyását hirdetik. A helyesen összeállított, egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, tejterméket, húsféléket, halat, tojást, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, főző- és kenőzsiradékot, s mindezek mellett még a mértékletes édességfogyasztás sem tilos.

Barabás Juli