Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bővülő szolgáltatások a János kórházban

A Margit és a Budai Gyermekkórház integrációjával ebben az esztendőben a Szent János Kórházban összpontosul a budai régió teljes körű sürgősségi betegellátása.

Költségmegosztóként is működhetnek a mellékvízmérők

A vízdíjfizetéssel kapcsolatos tudnivalókról hangzott el előadás az idei első társasházi fórumon. Kiderült, a mellékvízmérőket nem kötelező hitelesíteni abban az esetben, ha azokat kizárólag a társasházon belüli elszámoláshoz használják.

Megújult a kerület honlapja

A korábbinál esztétikusabb kialakítás, gazdagabb tartalom, egyszerűbb és gyorsabb navigálást biztosító, felhasználóbarát felület jellemzi a kerület megújult internetes honlapját. A www.hegyvidek.eu címen elérhető hivatalos önkormányzati portálon a személyes ügyintézést megkönynyítő szolgáltatások mellett közérdekű információk és napi hírek is olvashatók.

BKV-val 270, Volánbusszal 125 forint

A BKV 2008. január elején bevezetett új díjszabása néhány fura helyzetet is előidézett. Az éjszakai jegy kérdésével az országos sajtó is sokat foglalkozott, azonban akad „érdekesség” helyi szinten is.

Állt a bál az iskolákban

A diákok szülei bemutatóval egybekötött farsangi mulatságot szerveztek az Arany János iskolában. A Csillagszeműek produkcióját követően az intézmény alsós és felsős diákjai is bemutathatták tudásukat. A Tamási Áron iskola báli hangulatát görkorcsolyás ovisok izzították.

Humanitárius segélyakciók

A kerületi székhelyű Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tagjai szoros együttműködésben végzik tevékenységüket a hivatásos rendvédelmi szervekkel, segítik munkájukat, de a katasztrófamentes időszakokban több más fontos feladatuk is van. Erről kérdeztük az egyesület alelnökét, Lányi Andrást.

Emléktábla a színészóriásnak

Büszkén hirdeti tavaly év vége óta a Kékgolyó utca 10-es számú ház homlokzata: 1934 és 1939 között ott élt Jávor Pál színművész. Az emléktáblát a művész tisztelői állították, és ez a gesztus kitűnő alkalmat kínál a korabeli sármőr kalandos életének olykor kerületünket is érintő epizódjainak felidézésére.

Mátyás király és a XII. kerület

Hunyadi Mátyást 550 évvel ezelőtt – 1458. január 24-én – a befagyott Duna jegén választották királylyá. Uralkodására mint az ország virágkorára emlékeznek a történelemkönyvek és a néphagyomány egyaránt.

Bacsó Péter, a kötéltáncos

Alig néhány hete ünnepelte a nyolcvanadik születésnapját, és hamarosan bemutatják az új filmjét. E két esemény adott aktualitást egy rövid beszélgetésre Bacsó Péter filmrendezővel – kerületi szomszédunkkal.

Antológia a Hegyvidékről

Reményt és jövőt adok nektek címmel nyílt kiállítás a Barabás Villában a Magyar Kultúra Napján, és ugyanekkor mutatták be a napokban megjelent Hegyvidék antológiát is.

Változatos szobai fügék

Első hallásra talán furcsa a cím, mert a fügét a kertben keresnénk. Legnépszerűbb szobanövényeink között azonban előkelő helyet foglalnak el a fikusz nemzetség képviselői, a gyümölcsként termesztett füge közeli rokonai.

Gyógyulás masszázságyon

Szürreális élménye lehet annak, aki véletlenül betéved egy Ceragem-központba, s ott egymás mellett fekvő, fehér ruhás, az arcukhoz időnként világító tárgyat helyező emberekkel találja szembe magát. Persze a legtöbben ismerős ajánlására térnek be, így őket nem lepik meg a látottak: a központban egy különleges távolkeleti gyógyító technikát lehet ingyenesen kipróbálni.

Böjt kezdőknek és haladóknak

Mire megjelenik ez a tejdicsérő, korántsem teljes tejismertető, éppen kezdetét veszi a hamvazószerdától számítandó negyvennapos böjt. Bölcsen gondolták elődeink, hogy a karácsonyi, majd az ezt követő farsangi eszem-iszom után testnek, léleknek javára válik a megtartóztatás, a lemondás. Számos böjtös ételt, fogást, élelmet ismerünk, fogyasztunk. Ezúttal a tejre, az egyik legősibb táplálékunkra esett a választásunk.

A „nászéjszakák borának” termelője

Lakik itt a hegyen egy ifjú borász. Még nincs a csúcson a szakmájában, de lassan kezdik megismerni a nevét. Öt hektárt művel a Somló-hegyen, és borai már 86 pontot érnek. Kolonics Károly családi vállalkozásban termel.

Gara Tícia nem akar profi sakkozó lenni

Egy országos sakkbajnok nem feltétlenül csak sakkozik a nap huszonnégy órájában. Gara Tícia például szeret síelni, moziba, színházba járni, és esze ágában sincs profi karriert építeni kedvenc sportágában. Mint mondja, nem neki való életforma a profi ké. Tícia inkább a diplomája segítségével szeretne elhelyezkedni, ami legalább annyira nehéz manapság, mint országos sakkbajnokságot nyerni.