Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Élen a Jókai iskola és a Városmajori Gimnázium

Ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2007–2008-as hegyvidéki diákolimpia pontversenyének eredményét. A kategóriák első három helyezettje mellett a legjobban teljesítő általános és középiskolákat is vándorkupával díjazták.

A diákolimpia lebonyolításának megfelelően az alsós és felsős korcsoportok eredményei alapján két kategóriában díjazták az általános iskolákat, míg a vándorkupát az összpontszám alapján ítélték oda. Ezúttal a végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola vihette haza a serleget. Bár az iskola egyik kategóriában sem végzett az élen, összetettben mégis több pontot szerzett, mint az alsósok között diadalmaskodó SOTE és a felsősök győztese, a Virányos Általános Iskola. Nem volt szükség külön számolgatásra a középiskoláknál: a sokadszorra kategóriagyőztes Városmajori Gimnázium egyúttal a vándorkupát is megszerezte.

A diákolimpia küzdelmei az idén is folytatódnak. Kissné Baumann Gizella szervező, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy az 1998 őszén életre hívott versenysorozat keretében tizenkét sportágban indulhatnak az általános és középiskolák diákjai. Újdonság a kicsiknek szóló zsinórlabda-bajnokság, s a hagyományos versenyszámok mellett floorball- és partizánlabda-bajnokság is indul. Nem maradhatnak el a nagyobb rendezvények, így az Előzd meg a fogaskerekűt! verseny, illetve a csillebérci félmaraton. A test mellett igyekeznek a szellemet is megmozgatni: a népszerű olimpiai vetélkedőn kerületben élő olimpikonok is szerepet kapnak majd.

Nemcsak a legjobbakat díjazzák, az iskolák pontversenyébe a résztvevők száma is beleszámít. Minél több gyermeket képes megmozgatni az intézmény, annál jobb helyezésre számíthat a végelszámolásnál. Szintén előnyt jelent, ha az iskola minden versenyszámban elindul, és a kilencven versenynap mindegyikére elviszi tanulóit.

Sajnálatos tény, hogy Magyarországon már nem divat a testedzés, az iskolás korosztályok szinte egyáltalán nem sportolnak. Fokozatosan csökken a testnevelés órák száma, a gyerekek nem vesznek részt a délutáni sportprogramokon. Beszédes adat, hogy a középiskolás lányok alig két százaléka sportol rendszeresen. Szerencsére Hegyvidéken lényegesen jobb a helyzet, tavaly mintegy hatezer diák részvételével zajlottak a diákolimpia küzdelmei.

mm.