Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Huszonnégy órás kerekezés Csillebércen

Magyarországon egyedülálló hegyikerékpár-versenyt rendeztek a Csillebérci Szabadidőközpont főterén, ahol 24 órán keresztül közel kilencszáz bringás taposta a pedált. A versenyzők összesen 15 083 kört teljesítettek. A letekert 63 ezer kilométer azt jelenti, hogy képzeletben másfélszer kerülték meg a Földet.

A nyolcadik alkalommal megrendezett verseny indulói között több ismert kerékpáros is feltűnt, többek között rajthoz állt a 49 évesen is kiváló eredményeket elérő Káldy Attila, korábbi ultratriatlonvilágbajnok, aki egyedüli magyarként háromszor teljesítette a Race Across America ötezer kilométeres távját.

A 24 órás mountain bike-verseny rajtja
A 24 órás mountain bike-verseny rajtja

Csapatban az idei T-Mobile TOP Maraton sorozat összetett versenyének egyik kategóriagyőztese, Buruczki Szilárd olimpiai kerettag, illetve Szórádi Balázs, a Tour de Hongrie-n 2008-ban a legjobb hazai versenyzőként célba érő kerekes számított a legnagyobb névnek.

A versenyben négy-hat fős csapatok, párosok és egyéni indulók vehettek részt. Mindenkinek legalább két órát kellett tekernie, de egy időben csapatonként csak egy versenyző lehetett a négy kilométer hosszú, a közepesnél könnyebb nehézségű, de technikás pályán. Kategóriánként a 24 óra alatt legtöbb kört teljesítő, azaz leggyorsabb csapatokat, illetve egyéni versenyzőket díjazták.

Az abszolút tabella első helyén a címvédőként tekerő Cube Csömör végzett, megelőzve a juniorvilágbajnoki ezüstérmes Benkó Barbarával felálló LTV Merida Racinget és az olimpiai kerettag Buruczki Szilárdot soraiban tudó ProBike Baráti Kört. Egyéniben a 98 kört, azaz 411,6 kilométert tekerő Németh Antal állhatott a dobogó legfelső fokára.

m.