Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sokfunkciós térkép a kerületről

Minden internetező számára elérhetővé vált az önkormányzat térinformatikai rendszere, így most már néhány kattintással hozzá lehet jutni a kerületi ingatlanokkal kapcsolatos közérdekű információkhoz. A hivatalos adatok hamarosan személyes dokumentumokkal is kiegészülhetnek.

Hosszas fejlesztési munka és közel kétéves hivatali próbaüzem után nyilvános és ingyenes szolgáltatásként elindult a hegyvidéki önkormányzat térinformatikai rendszere, amely egy interaktív térképfelületen keresztül korszerű, naprakész és gyors elérést biztosít a közérdekű adatokhoz – erről számolt be Pokorni Zoltán polgármester sajtótájékoztató keretében. A kerület, illetve az ingatlanok adatait böngészve akár együtt, egymásra vetítve is használható a negyedévente aktualizált földhivatali alaptérkép, valamint a kerület kétévenként megújuló – most ősszel újból frissülő – felülnézeti fényképtérképe.

Ez utóbbi, az úgynevezett ortofotó, egy függőleges tengelyű, speciális technikával készült fotótérkép, amelynek segítségével mindenki megkeresheti a kerületben található ingatlanokat felülnézetből. A fényképes térkép a Google rendszeréhez hasonló minőségű, azonban lényegesen jobb a felbontása és frissebb az adatállománya.

Az interaktív rendszerben az érdeklődők megtalálhatják az adott területre, ingatlanokra vonatkozó szabályozási tervet, előírásokat (Kerületi Szabályozási Terv, Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat), továbbá tájékoztatást kapnak arról is, mely épületek védettek, illetve hol van érvényben változtatási tilalom. A szabályok gyors áttekintési lehetősége az egyik legfontosabb eleme a rendszernek, hiszen ennek segítségével az önkormányzat ügyfelei telefonálás, adategyeztetés nélkül is hozzáférhetnek a szükséges információkhoz, illetve a konkrét adatok alapján gyorsabban, hatékonyabban tudják intézni ügyeiket.

Sokfunkciós térkép a kerületről

Egy-egy ingatlanra rákeresve megtaláljuk az illetékes ügyintéző nevét az építéshatósági és a főépítészi iroda elérhetőségeivel együtt. Ezenkívül a feltüntetett választási körzetek segítségével az érintett önkormányzati képviselők adatai, fogadóóráik időpontjai is fellelhetők.

A térképre a könnyebb tájékozódás érdekében felkerült minden önkormányzati fenntartású, illetve több közfunkciót ellátó, nem önkormányzati intézmény címe, telefonszáma is. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia és a hozzá tartozó térképek szintén letölthetők, amelyek alapján megismerhető a kerület középtávú fejlesztési elképzelése.

Az új térinformatikai rendszer gyakorlatilag korlátlan adatbővítésre ad lehetőséget. A tervek között szerepel, hogy madártávlatból készített fényképeket (ferde tengelyű légi felvételeket, perspektivikus fotókat) is közzétegyenek. Az önkormányzat természetesen a polgárok ötleteit, javaslatait is várja, hiszen szeretne minden egyéb olyan információt elérhetővé tenni a rendszeren keresztül, ami segíti a kerületiek életét, megkönnyíti munkájukat, tájékozódásukat.

A kerület polgármestere jelezte: a Hegyvidékről készült régi fotókat is várják az itt élőktől. Az önkormányzat www.hegyvidek.eu oldalán regisztrálva bárki elküldheti a saját házáról, környezetéről készített archív felvételeit, vagy a nevezetes kerületi helyszíneket megörökítő régi képeslapjainak másolatát, amelyek segítségével jobban megismerhetjük majd a Hegyvidék múltját. A fényképeket feltöltők között az önkormányzat értékes nyereményeket sorsol ki – a fődíj a többi között egy diaszkenner lesz.

z.