Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Adomány a szájsebészetnek

A Gyermekrák Alapítvány egy nagy értékű szájsebészeti kezelőegységet vásárolt a Szent János Kórháznak. A berendezés segítségével az ajak- és szájüregdaganatok szűrése is elvégezhető.
Egy hatmillió forint értékű szájsebészeti kezelőegységet kapott a Szent János Kórház szájsebészeti részlege a Gyermekrák Alapítványtól. Az eszközt Balogh István, a szervezet elnöke dr. Katona Józsefnek, a szájsebészet vezető főorvosának adta át ünnepélyes keretek között. Az új kezelőegységre nagy szükség volt a kórházban, eddig ugyanis egy elavult, közel harmincéves készülékkel kellett dolgozniuk az orvosoknak.
 
Az új készülék segítségével rákszűrések is elvégezhetők, amire egyre nagyobb szükség van, az onkológiai statisztikai adatok szerint ugyanis az ajak- és szájüregdaganatok miatti halálozás a tizennégyszeresére nőtt Magyarországon az elmúlt harminc évben. A korábban csak az idősebb generációkat érintő megbetegedés mára elérte a húsz-harminc éves korosztályt is.
 
adomany
Új szájsebészeti kezelőegységet kapott a János kórház
 
A most átadott kezelőegység a daganatos betegséggel diagnosztizált gyerekek és felnőttek fogorvosi kezelésében szintén fontos szerepet tölt be, hiszen náluk – a komplikációk elkerülése érdekében – a fogászati beavatkozásokat még a kemo- vagy sugárterápia megkezdése előtt javasolt elvégezni. A János kórház vállalta, hogy minden, a Gyermekrák Alapítvány által hozzájuk irányított gyermeknél elvégzi a szükséges fogászati szűrővizsgálatot.
 
A Szent János Kórház a fővárosi önkormányzattól mint fenntartótól szintén kapott többletforrást eszközvásárlásra – tájékoztatta lapunkat az intézmény főigazgatója. Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes elmondta: 14,7 millió forint soron kívüli támogatást biztosít a főváros a rákgyógyításhoz szükséges új műszerek beszerzésére.
 
z.