Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
szines

Színes zebrák a gyalogátkelőhelyeknél

Iskolások által színesre festett műanyag zebrák posztolnak az elkövetkező hetekben az oktatási intézmények előtti gyalogátkelőhelyeknél. A különös négylábúak utcai jelenlétének célja a figyelemfelkeltés: lassítsanak az autósok a zebránál, és engedjék át a várakozó gyalogosokat!

Oktatás a Hegyvidéken

Hamarosan újabb kiadvány érkezik a kerületi polgárok postaládájába, Oktatás a Hegyvidéken címmel. A környezetvédelmi és a sportkötet után az önkormányzati tájékoztató sorozat harmadik tagja a neveléssel-oktatással kapcsolatos legfontosabb XII. kerületi információkat, szolgáltatásokat, lehetőségeket gyűjtötte egybe.

Elkezdődött a lépcsők felújítása

Térkőre cserélték az aszfaltburkolatot a Böszörményi úton, a 102-es busz Királyhágó téri megállója környékén. A Veréb lépcső átépítésével elindult a kerületi lépcsőfelújítási program is.

Megújult a Margaréta park

Tavaly ősszel kezdett hozzá a kerületi pihenő- és játszófelületek felújításához az önkormányzat. A program keretében legutóbb a Margaréta parkot adták át.

Változások a szociális ellátásban

Módosították a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló helyi rendeletet a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az önkormányzat nem kívánja tovább fokozni a lakosok terheit, így csak az intézményi térítési díjak 5%-os mértékű emeléséről határozott. A jövőben a fogyatékos személyek, a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegek átmeneti elhelyezése is bekerül a szociális szolgáltatások körébe.

Segítség a tűzoltóknak

Ötmillió forintos támogatási szerződést írt alá a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a hegyvidéki önkormányzat. A pénz sorsáról szavazással döntött a kedvezményezett Közép-budai Tűzőrség állománya.

Verséneklők az Arany iskolában

Rendhagyó irodalomórát tartott a Radványi Balázs–Balog Péter–Borzsák Kamilla trió az Arany János Gimnáziumban. A tanórákon megismert költeményeket ezúttal énekelve, zenei kísérettel hallgathatták meg a fiatalok.

Segély helyett munkabér

Közfoglalkoztatási tervet fogadott el a képviselő-testület: a tartósan munka nélkül élő kerületiek számára kíván ily módon jövedelmet biztosítani a hegyvidéki önkormányzat.

Ketten írják az idén is

Meseíró és diafilmrajzoló pályázatot hirdetett az Ugocsa utcai könyvtár. A vállalkozó kedvű gyerekek ebben az esztendőben Békés Pál meséjét írhatják tovább.

Nyelvtanból jeles

Kiváló eredmények születtek a harmadik és negyedik osztályos gyerekek számára meghirdetett kerületi komplex alsó tagozatos helyesírásversenyen a Jókai Mór iskolában. A győztes bejutott a budapesti döntőbe.

Virányosi családi nap, kerttakarítással

Április első szombatján kertészkedéssel egybekötött családi napot tartott a Virányos Általános Iskola. A rendezvényen részt vevő diákok és szüleik az iskola kertjében növényeket ültettek, és eltakarították az avart.

Új óvodák a kerületben

Átveszi a János kórház használaton kívüli óvodájának üzemeltetését az önkormányzat. Az épület teljes felújítását követően az intézmény mintegy 225 gyermeket tud majd fogadni. Új óvoda kezdi meg működését a Meredek utcában is, az Arany János iskola melléképületében szeptembertől ötven gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség.

Mária-zarándokút Csíksomlyóig

Megkezdődött a Mariazell és Csíksomlyó közé tervezett Máriazarándokút kialakítása. Az első, teljesen elkészült kilométer a Normafától a Szent Anna-kápolnáig vezet.

Szolyva utca

Az orbánhegyi Szolyva utca 1929 óta része a kerület közúthálózatának. A Bereg vármegyei helységről elnevezett utca az Orbánhegyi utat köti össze az Agárdi úttal. Az utcanévadó település ma Kárpátalján, Ukrajnában található.

Új Iskola új módszerekkel

A reformpedagógiai módszereket alkalmazó, majd országos hírnévre szert tevő Uj Iskola a Kissvábhegy oldalában, a Bíró utcában kezdte meg működését 1914-ben. Ez volt az első olyan oktatási intézmény hazánkban, amely a gyermekfejlődéstan tudományos megállapításaihoz illesztette tanítási és nevelési rendszerét.

Századokon átívelő üzenet a mának

Így is lehet! Tömören ekképp tudnánk összegezni azt a két napot, amelyet lapunk a Városmajori Gimnázium tanulói között töltött egy valóban különleges eseménysorozat kapcsán. A kérdés szinte azonnal adja magát: ha gyermekeink ennyire jól érzik magukat EU-tagállamok fi ataljainak társaságában, akkor miért nem ez a kép az általános? Miért nem használjuk ki jobban a pályázati lehetőségeket? Vagy elérkeztek a fordulat évei? Mi, szülők kényszerülünk tanulni utódainktól?

Képes Radnóti Miklós-versek

Radnóti Miklós verseit álmodták fotópapírra a Virányosi Közösségi Házban működő APS fotóstúdió tagjai a költészet napja alkalmából rendezett kiállításon.

Szavak nélkül

„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége.” Kodály Zoltán gondolatai híven illeszkednek ahhoz az oktatási programhoz, amelynek a Kós Ká roly iskola ének-zene tagozata immár ötven esztendeje a legmagasabb szinten megfelel. Az idei ünnepi tanévre számos rendezvénnyel készült az intézmény.

„Az építészet az egész világon a boldogságot keresi”

Dominique Perrault, a Nagyenyed utcában épülő Krisztina Palace tervezője április 9-én a sajtó képviselőivel beszélgetett az irodaház bemutatótermében. A Codic Hungary fejlesztésében épülő komplexumot előreláthatólag ez év szeptemberében adják át.

Különös sorsok, igaz történetek

A hársfa virága – Különös sorsok, igaz történetek című szépirodalmi dokumentumregényét mutatta be az író, H. Bodó József a Barabás Villában április közepén. A műből a szerző, valamint Bolberitz Zsófia és Takács Bence előadóművészek olvastak fel részleteket.

Hit és öröm

A krisztusi szentség elevenedik meg Borza Teréz porcelánművész kiállításán a Hegyvidék Galériában.

Elkezdődött a pollenszezon

Márciusban megkezdődött a mogyoró-, éger- és nyírfa virágzása, ezzel egy időben megjelentek az első pollenek a levegőben. A pollenszezon márciustól október közepéig tart, így sokan már most allergiás tünetekkel küzdenek. Az allergia kialakulásáról, kezeléséről dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológusát kérdeztük.

Emlőrák 65 év felett

Az utóbbi években fokozatosan nő az emlőrákos megbetegedések száma, ezért időszerű, hogy egészségügyi oldalunkon is foglalkozzunk a témával. Felvilágosító cikkünk utolsó része a 65 év feletti hölgyeknek szól.

A sárkányölő és a hiedelmek

Áprilist Szent György havának nevezzük, április 24-e sárkányölő Szent György ünnepe. A néphagyomány e naptól számítja az igazi tavasz kezdetét.

Vigyázat, táncveszély!

Május 2-án este a Feneketlen-tónál lép fel a tízéves Besh o droM. A világhírű együttest a Balatoni Borfesztivál szervezői hívták meg Újbudára. Aki elmegy, jól készüljön fel a táncra, mert várhatóan nem bírja majd ki mozgás nélkül! Pettik Ádámot, a zenekar egyik vezetőjét kérdeztük arról, mi zajlik mostanában a Besh o droM háza táján.

Adomány a szájsebészetnek

A Gyermekrák Alapítvány egy nagy értékű szájsebészeti kezelőegységet vásárolt a Szent János Kórháznak. A berendezés segítségével az ajak- és szájüregdaganatok szűrése is elvégezhető.

Favágás és -ültetés a Csörsz utcában

Az elkészült kertészeti szakvélemény alapján tizenegy jegenyenyárt vágatott ki az önkormányzat a Csörsz utcai sporttelep területén. Az odvas, rossz tartószilárdságú, ezért balesetveszélyes növények helyett húsz többszörösen előnevelt díszcseresznyét ültettek.

Nyár a gyermekvasútnál

Ebben az esztendőben is gazdag program várja azokat, akiknek a tavasszal, illetve a nyár folyamán gyermekvasutazni támad kedvük.

Zöldségfélék a kertben

A kerület kertjeinek legnagyobb része díszkert. Pihenni, kikapcsolódni vágyunk benne, és nem robotolni. Jól is van ez így, de még nem jelenti azt, hogy ne lehetne néhány zöldséget is ültetni a virágok és bokrok közé, amelyek aztán nemcsak látványukkal, hanem ehető gyümölcsükkel, levelükkel, gyökerükkel is meghálálják a gondoskodást! A legtöbb növény magját most kell elvetni.

Hegyvidéki Játszótér a Sportmaxban

Az ország legnagyobb kölyökbulija látogatott el a Sportmax-Hegyvidék Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontba. Az önkormányzati napok keretében megrendezett Hegyvidéki Játszótéren a sok program mellett neves sportolók várták a gyerekeket.

Hegyikerékpáros majális

A hazai mountain bike-os maratoni versenyeknél már hagyomány a budai kezdés. Május elsején legalább 700 kerekest vár a szervező Sportaktív SE a VII. Uniqa – Schwinn Csepel Buda Maratonra a Hármashatár-hegyen.

Kulcsár Gergely: 75

Kulcsár Gergely, az Alsó-Svábhegyi út egyik tősgyökeres lakója számos rekordot mondhat a magáénak. A kiváló sportember a közelmúltban ünnepelte 75. születésnapját, ebből az alkalomból kértük fel rövid beszélgetésre.