Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vigyázat, táncveszély!

Május 2-án este a Feneketlen-tónál lép fel a tízéves Besh o droM. A világhírű együttest a Balatoni Borfesztivál szervezői hívták meg Újbudára. Aki elmegy, jól készüljön fel a táncra, mert várhatóan nem bírja majd ki mozgás nélkül! Pettik Ádámot, a zenekar egyik vezetőjét kérdeztük arról, mi zajlik mostanában a Besh o droM háza táján.
Aki hallotta már a Besh o droM együttest, az tudja, menynyire mai élményt ad a népzene. Gondoltátok volna tíz éve, hogy a népzene és a kortárs zene ennyire sikeres ötvözetét találjátok meg?
– Más-más zenei irányzatok felől érkeztünk, ezért sok minden egyesül a zenénkben. Én játszottam például Lajkó Félixszel, Barcza Gergő keleti országokban tanult, és tanulmányozta az ottani népzenét. De van köztünk olyan is, aki a punk–hardcore–metal háromszögből érkezett. Nem véletlenül kerestük tehát ezt a fajta zenét – bár azt nem lehetett remélni, hogy ennyire nagy sikere lesz.
 
Zenétekből árad a világ, az élet szeretete, a jókedv, és ez ragadós: szinte mindenki táncra perdül. Milyen táncot lehet járni a Besh o droM számaira? Vannak egyáltalán szabályok?
– Szerencsére nincsenek! Mindenki úgy érzi jól magát, úgy mozog, ahogy szeret vagy tud, és ez általában nem is okoz gondot a koncertjeinken.
 
vigyazat
Besh o droM
 
Milyen műsorral készültök a Balatoni Borfesztiválra?
– Természetesen olyannal, amire táncolni lehet. Sok új számot eljátszunk, olyanokat is, amelyek még csak most készülnek. De azoknak sem fogunk csalódást okozni, akik a régebbi számaink miatt jönnek el a koncertre: jó pár ismerős darabot hallhatnak majd.
 
Bejártátok már a világot, s nyilván megkóstoltátok sok helyütt a helyi borokat is. Mi a véleményetek a magyar, s elsősorban a Balaton környékének borairól?
– Csak a saját érzéseimet tudom megfogalmazni, nem értek a borokhoz, legalábbis nem tanultam. Sokat játszottunk Bordeaux-ban és környékén, sok finom bort is ittunk. Sőt, egy kiváló borkalauzunk is volt. Megvallom, nem érzek iszonyú nagy különbséget az ottani és a jó hazai vörösborok közt. A Balaton környéki borokról is jó véleményem van, az ottani fehérbornak is megvan a maga ideje. Ha például száraz fehérre vágyom, akkor sokszor jut eszembe a Balaton környéki dűlőkön termett bor.
 
(x)