Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Segély helyett munkabér

Közfoglalkoztatási tervet fogadott el a képviselő-testület: a tartósan munka nélkül élő kerületiek számára kíván ily módon jövedelmet biztosítani a hegyvidéki önkormányzat.
Az elmúlt évek országos tapasztalatai megmutatták, hogy nem tartható fenn az a rendszer, amely segélyekkel próbálja orvosolni a munkanélküliséget, mert egyrészt hiányzik az ösztönző erő a munkakeresésre, másrészt a feketemunka szűrése sem megoldott. Ezeket a tapasztalatokat figyelembe véve módosította tavaly az országgyűlés a szociális törvény aktív korúak ellátására vonatkozó részét. A segélyezéssel szemben előtérbe helyezték a közfoglalkoztatást, ami jövedelmet biztosít az aktív korúaknak, s ezzel együtt – szemben a rendszeres szociális segéllyel – szolgálati időt is ad, ami a későbbi nyugdíj szempontjából fontos tényező.
 
A törvényben foglaltakkal összhangban közfoglalkoztatási tervet fogadott el legutóbbi ülésén a Hegyvidék képviselő-testülete. Az aktív korúak ellátására jogosultak csak akkor maradhatnak a támogatási rendszerben, ha vállalják, hogy elfogadják a végzettségüknek vagy annál egyel alacsonyabb képzettségi szintnek megfelelő, részükre felajánlott közcélú munkát, illetve álláskeresési megállapodást kötnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal. A jogosultak arra az időre, amíg az önkormányzat nem tud számukra munkát biztosítani, vagy a családsegítő szolgálatnál munkára felkészítő mentális és szociális fejlesztő programon vesznek részt, rendelkezésre állási támogatást kapnak.
 
A támogatás mértéke megegyezik az öregségi nyugdíjminimummal, ami 2009-ben 28 500 forint/hó. A foglalkoztatottak – akikkel legalább napi hatórás munkára, minimum 90 napra szerződnek – a munkájukért nem kaphatnak kevesebbet az aktuális minimálbérnél, ami jelenleg 71 500 forint, legalább középfokú végzettség és/vagy szakképzettséget igénylő munkakör esetében pedig 87 000 forint. A bérköltség 95%-át az állami költségvetés állja.
 
Kovács Lajos, a szociális területért felelős alpolgármester lapunknak elmondta: feltérképezték a közcélú foglalkoztatásban részt vevők várható létszámát, s az idén mintegy 115 fő részére állapíthatnak meg rendelkezésre állási támogatást, de – a munkára való felkészültségükkel kapcsolatos előfeltevésekre alapozva – a foglalkoztatás ténylegesen csak mintegy hetven főt érint majd. Az önkormányzat 25 intézményében összesen 74 munka elvégzésére vár közcélú munkaerőt, öt helyen egy éven keresztül történő folyamatos foglalkoztatásra van lehetőség.
 
A betölthető munkakörök többsége nem igényel képesítést – ilyen a takarítás és a különböző segédmunkák –, míg a szakképesítést igénylő munkakörökbe jelenleg karbantartókat, asztalosokat, kőműveseket és szobafestőket keresnek. A közfoglalkoztatottakat az önkormányzat cége, a HÁGO Kft. alkalmazza majd.
 
z.