Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diagnosztika – másképp

A kéz- és arcdiagnosztika lehetőségeiről, valamint az ásványi sók gyógyításban betöltött szerepéről beszélt dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi összejövetelén.
A keleti orvoslás szerint az arcon valamennyi szerv leképeződése megtalálható. Megkülönböztetünk kerek, négyzet-, felfelé és lefelé forduló háromszögarcot. A fej formája lehet Hold, Jupiter, Merkúr, Nap, Mars és Vénusz. A sápadt holdarc keringési zavarokra, szívgyengeségre, energiahiányra utal, az ilyen ember bőre érzékeny a napfényre, természetére az önbizalomhiány jellemző.
 
Energikus, agresszív és erős szervezetű a Mars-arcú ember, a Nap-arc a célratörő, dicsekvő személyiség sajátja. A Merkúr derűs és szangvinikus, a Vénuszban a hiszékenység és a depresszió ölt testet, míg a Jupiter méltóságot áraszt. A kínaiak szerint tizenhárom éves korig a fülön, utána az arc középvonala mentén jelentkeznek az életkori problémák, de a bőr elváltozásai is az életútra vonatkoznak.
Az ember természete olvasható le a homlok ráncaiból: a három függőleges ránc korai sikereket és hírnevet sejtet, a két összetartó ránc pedig egoizmust. Egy ránc erős, célratörő személyiséget takar, a kanyargós ráncok a belső bizonytalanságot mutatják, míg a négy vagy több ránc sodródó személyiségjegyre utal.
 
A kéz- és talpreflexológia több ezer éves tudomány, a fennmaradt pergamenek tanúsága szerint Egyiptomban már Krisztus előtt 2330-ban is alkalmazták. Szintén sok mindent elárul a szervezet állapotáról a köröm, amely meglepő pontossággal ad hírt a nyolc-tíz hónappal korábban végbement folyamatokról.
 
Éppen ezért ápolására érdemes külön gondot fordítani. Nem szabad hagyni, hogy benőjön a bőr alá, és gyulladásba hozza a körömsáncot. Körömvágásnál ügyelni kell arra, hogy ne sértsük meg a körömágyat, míg a lábkörmök esetében a félköríves helyett minden ujjon vízszintes vágást alkalmazzunk.
 
A köröm színéből esetenként konkrét betegségekre is következtetni lehet. Az egészséges ember körmei rózsaszínek a halvány köröm a vér oxigénhiányára utal. Általános rossz egészségi állapotot mutat a lila köröm, míg a kék szívbetegséget, a sárga a máj és a vese betegségeit, a szürke a szervezetben felhalmozódott túl sok salakanyagot, a sötétkék szívproblémákat jelez, a fehér pettyes köröm pedig a kiválasztás zavarára hívja fel a figyelmet.
 
Diagnosztikai értékkel bír az ujjak formája és elhelyezkedése. Az érzelmek dominanciájára utalnak a gyűrűsujj felé hajló ujjak, racionálisan gondolkodó emberre a mutatóujj felé forduló ujjak. A középső ujj irányába mutató ujjak gyakorlatias, a kisujjra mutatók gyerekszerető emberre vallanak. Ha az ujjak elállnak, tulajdonosuk távolságtartó. Az elálló kis- és gyűrűsujj a stresszre utal, az elálló gyűrűs- és középső ujj a rossz emésztés, illetve a gyomoridegesség jele, ugyanez a középső és a mutatóujj esetében érzékszervi és emésztőrendszeri betegségek megnyilvánulása.
 
Érdekes együttállásra mutat rá az arc és a Schüssler sók kapcsolata. A Schüssler sók minden élő szervezetben megtalálhatók, ha egyensúlyuk felborul, betegségek alakulnak ki. A sóhiányos állapot az arcon diagnosztizálható. E szerint a calcium fluoratum hiánya a szemzugból kiinduló, barnásvörös elszíneződést okoz, ami lumbágóhoz, a haj töredezéséhez, fogproblémákhoz vezet. Az orrtájékon és homlokon vörös arc a szédülést, vérszegénységet, csontritkulást, görcsöket okozó calcium phosphoracum hiányát mutatja. Ha kevés a ferrum phosphoricum, orrvérzés, gyakori gyulladások, erőtlenség lépnek fel, ezek jele a szem alatti barnás elszíneződés.
 
Kalium phosphoricum hiánya esetén hólyag-, gyomor- és bélpanaszok jelentkeznek, az arc pedig hamuszürke. A szemhéjszélek irritációja, valamint a mirigyes szervek és az ínhüvely gyulladása a kalium chloratum csökkenésére utal. Okkersárga arc, májfoltok, anyajegyek, szeplők, illetve hurutok jelzik a kalium sulfurikum hiányát. A natrium chloratum pótlására van szükség herpesz, a szemek szárazsága, kattogó ízületek és allergia esetén, ilyenkor az arc püffedt, zselatinszerű és narancsbőrös.
 
Viszketésekhez, reumás panaszokhoz vezethet a natrium phosphoracum lecsökkenése a szervezetben, amit az arcon kialakuló pattanások jeleznek. Fülzúgással, nyakcsigolya-problémákkal, hajhullással, körömgyengüléssel és mázbevonatszerű arccal jár az acidum silicium hiánya, míg a lecsökkenő calcium sulfuricum krónikus hasmenést, hörghurutot, pigmentfoltokat és nyelvszéli fekélyt okozhat.
A Schüssler sók pótolhatók, s mivel homeopátiás szerek, legnagyobb előnyük, hogy nem kell túladagolástól tartani, a szervezet annyit használ fel belőlük, amennyire szüksége van.
 
(mm.)