Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új hinták a játszótereken

Egy játszóteret és egy huszonöt méteres kötélcsúszdával felszerelt erdei tornapályát alakítottak ki a Rege park két tömbjében, új játszótér épült a Rácz Aladár úton, illetve részlegesen felújították a Hollósy Simon utcai játszóteret. Befejeződött a tavaly megkezdett hintatelepítési program, a kerületi játszóterekre bölcsőüléses, hagyományos lap- és különleges madárfészekhintákat helyeztek ki.

Bombák az Apor Vilmos téren

Közműépítés során két egymást követő napon második világháborús bombákat találtak az Apor Vilmos térnél. A második napon 15 épületből mintegy ötszáz embert kellett több órára kitelepíteni.

Átépítik a „fekvőrendőröket”

Az útpálya tavalyi felújítását követően márciusban megkezdődött a járdák rekonstrukciója a Tamási Áron utcában. A tavaszi útépítési munkálatok során átépítik és prizmákkal látják el a sebességcsökkentő küszöböket. Folytatódik a kátyúzási program is.

Új útvonala lehet a 61-es villamosnak

Akár Óbudáig is közlekedhet a közeljövőben a 61-es villamos. A BKV azt tervezi, hogy összeköti a közép- és dél-budai járatokat, ami tízezrek utazását könnyítené meg. A 61-es a forgalmasabb időszakokban 7-8 percenként járna.

Közösségi házat épít a városmajori plébánia

Volt ott úttörőház, majd zeneiskola, jelenleg pedig a Városmajori Jézus Szíve Plébánia közösségi házának kialakítása zajlik a Moszkva tér 20. alatti épületben. A szerkezetépítés nyárig befejeződik, ahhoz azonban, hogy beköltözhetővé váljon a ház, szükség van a hívek további támogatására.

Fokozott ellenőrzések a gyalogátkelőhelyeknél

Egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról a tragikus balesetről, amelynek során egy járművezető idős házaspárt gázolt halálra az Istenhegyi út és a Nógrádi utca találkozásánál, a gyalogátkelőhelyen. Az eset óta a kerületi rendőrök fokozottan ellenőrzik, hogy az autósok elsőbbséget adnak-e a zebrára lépő gyalogosoknak.

Tető alatt a tornacsarnok

A tetőzet záróelemeinek beépítésével a végéhez értek a Tamási Áron iskolában épülő ökotornacsarnok és a hozzá tartozó új épületszárny szerkezetépítési munkálatai. Az utóbbi tíz év legnagyobb hegyvidéki oktatási beruházását uniós forrásokból és saját költségvetése terhére finanszírozta az önkormányzat.

Indul a Klímaklub

A gyorsuló éghajlatváltozás ellen – ami elsősorban az emberi tevékenységek káros hatásainak következménye – tenni lehet és kell is, nemcsak az államok, hanem a kisebb közösségek, illetve az egyének szintjén. Arra a kérdésre, hogy mi mit tehetünk, közösen adhatjuk meg a választ az önkormányzat által elindított Klímaklub öszszejövetelein.

Hegyvidéki sportvezető kitüntetése

Ötödik alkalommal adták át a „Főváros Sportjáért” kitüntető címeket. Az elismerésben azok részesülnek, akik munkájukkal hozzájárulnak a főváros hírnevének öregbítéséhez, tevékenységükkel segítik Budapest sportéletének fejlődését. Az aranygyűrűvel és emlékplakettal díjazott sportvezetők között – sportigazgatás kategóriában – az idén ott volt Kissné Baumann Gizella, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatóhelyettese is.

Nyelvi képzések a Rendőrakadémián

Sokan titokzatos, megközelíthetetlen intézménynek hiszik a Böszörményi úti, hatalmas, zöld rácsos kerítéssel és térfigyelő kamerákkal védett rendészeti oktatási központot, amely azonban a látszat ellenére mindenki számára elérhető szolgáltatásokat is kínál: nyelvi képezésekkel és nyelvvizsgázási lehetőséggel várja az érdeklődőket.

Díj a könyvtárépítőnek

Győri Gáspár-emlékdíjat kapott Sánta Szabolcsné, a Németvölgyi Általános Iskola könyvtárostanára. Az elismerésre a kerületi könyvtáros kollégák javasolták a pedagógust.

Japán vendégek a Városmajorban

Egy napra a Városmajori Gimnáziumban költözött a Budapesti Japán Iskola. A japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulója alkalmából megtartott japán napon a távol-keleti ország kultúrája és hagyományai elevenedtek meg.

Van kiút a válságból

A Hegyvidéki Esték legutóbbi beszélgetésén Hegedűs Zsuzsa szociológus és Varga Mihály gazdaságpolitikus fejtette ki gondolatait aktuális közéleti kérdésekről. A fő téma ezúttal a gazdasági válság volt, illetve hogy miként lehet kiutat találni.

Mûemlék lett a Postapalota

Közel kétszáz új tétellel gyarapodott a műemlékek országos listája, amelyben kerületi villaépületek, kertek is találhatók. A Magyar Posta nemrég eladott Krisztina körúti székháza is műemlék lett.

A fateleptől a hangversenyteremig

Nem hétköznapi élményben volt része a Solti György Zeneiskola zongora tanszaka tanárainak és a növendékek egy csoportjának: márciusban tanulmányi kirándulást tettek Bécsújhelyre, a Bösendorfer zongoragyárba. A látogatást egy rögtönzött bemutató is színesítette.

Ég és föld találkozása

Az elvont realitás megdöbbentő lenyomatai teremtenek új világot Krizsán-Keszei Zoltán festőművész képein. A Csörsz utcai művelődési központ kiállításának megnyitóján bemutatkozási lehetőséget kapott a Közképtár Közművészeti Alapítvány is.

Szóval és tettel

Hitvallás, az igazság leplezetlen megnyilatkozásai, húsz év öröme és bánata, az út keresése és az út megmutatása. Írások, gondolatok, amelyek újabb gondolatokat és tetteket szülhetnek. Makovecz Imre legújabb kötetét a XII. kerületi művelődési központban mutatták be.

Az emlőrák a középkorúaknál

Az utóbbi években fokozatosan nő az emlőrákos megbetegedések száma, ezért időszerű, hogy egészségügyi oldalunkon is foglalkozzunk ezzel. Felvilágosító cikkünk második része a 45 és 65 év közötti hölgyeknek szól, akiket mammográfiás szűrővizsgálatra hívnak.

Diagnosztika – másképp

A kéz- és arcdiagnosztika lehetőségeiről, valamint az ásványi sók gyógyításban betöltött szerepéről beszélt dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi összejövetelén.

Magyaros hangulat a Svábhegyen a megújult Bajai Halászcsárdában

Ki ne vágyna arra a hagyományos vendéglátásra, amire a régi idők vándorai a nap végén számíthattak a faluszéli csárdákban? Azok az ízek, az az igazi népies hangulat várja ma is a Bajai Halászcsárda vendégeit kerületünkben, a Svábhegyen. A csárda nemrég megújult csapata hagyományos, magyaros ízvilággal, de vadonatúj ételválasztékkal, mérsékeltebb árakkal várja a betérőket. Az új étlapon a tradicionális ételek a legújabb kor étkezési szokásainak megfelelő étkekkel egészültek ki.

„Az genge báránhol”

A böjt jótékony, tisztító hatása után testileg-lelkileg felfrissülve várhatjuk a tavaszt. Nemsokára húsvét – újból átadhatjuk magunkat a sonkák, csülkök, báránybordák, tojások felhőtlen élvezetének.

Kis magyar „bárányológia”

A juhhús hajdan mindennapos volt a magyar konyhában, míg Erdélyben a főúri és középnemesi asztaloknál ünnepi éteknek számított. Bornemissza Anna 1680-ból való szakácskönyvében közel ötven juhhúsrecept szerepel. Ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Évente személyenként 0,4 kg-ot fogyasztunk belőle.

A kerti sövények ápolása

A kertben alkalmazott különböző zöld elemek közül a gyep után talán a sövény a leggyakoribb. Lehet, hogy ezért nem foglalkozunk vele túl sokat? Szinte észre sem vesszük, amikor elmegyünk mellette, ha pedig a kerti munkákat tervezzük, rendszerint kimarad a felsorolásból. Holott a sövények is igénylik az ápolást, bár sokkal kevésbé látványosan reagálnak a gondozás elmaradására, mint egy virágágy, vagy a gyep.

Iskolások takarították a szemetes zöldterületeket

Iskolások, valamint egy lokálpatrióta egyesület aktivistái takarították ki március utolsó szombatján a Hegyvidék zöldterületeit. Hat konténernyi szemét gyűlt össze néhány óra alatt.

Titi játszótértől Játszótérig

Az évek óta nagy sikerrel folyó Játszótér elnevezésű ingyenes gyermekprogramot április 18-án, szombaton a Csörsz utcai Sportmax szabadidőközpontban rendezik meg. A hegyvidéki önkormányzat által is felkarolt esemény egyik sztárvendége Nagy Tímea, a kerület díszpolgára, kétszeres egyéni olimpiai bajnok párbajtőrvívó lesz.

Hegyvidéki hiphop

Moderntánc-tanfolyamot indított általános és középiskolás korú gyerekek részére a Hegyvidék SE Szőllősy Előd vezetésével. A XII. kerületi művelődési központban hétvégenként megtartott foglalkozásokon a hiphop műfaj alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, a legügyesebbek pedig versenyeken is képviselhetik a hegyvidéki színeket.