Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tető alatt a tornacsarnok

A tetőzet záróelemeinek beépítésével a végéhez értek a Tamási Áron iskolában épülő ökotornacsarnok és a hozzá tartozó új épületszárny szerkezetépítési munkálatai. Az utóbbi tíz év legnagyobb hegyvidéki oktatási beruházását uniós forrásokból és saját költségvetése terhére finanszírozta az önkormányzat.
A fejlesztéseknek köszönhetően a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Budapest egyik legmodernebb és „legzöldebb” oktatási intézménye lesz, ahol a környezettudatosság nem csupán az épület kialakításában és az anyaghasználatban nyilvánul meg, hanem a mindennapi működéskor is kiemelt szerepet kap. Olyan létesítmény születik a Hegyvidéken, amelyben a gyerekek a gyakorlatban élhetik meg a természeti környezet védelemének, az ökoszisztéma fenntartásának és az alternatív energiák felhasználásának fontosságát.
 
A félmilliárd forintot meghaladó beruházás keretében felépülő, 1369 négyzetméter összterületű, teljesen akadálymentesített ökoszárnyban kap helyet a részben föld alá süllyesztett, 628 négyzetméteres tornacsarnok, valamint a meglévő iskolaépülethez csatlakozó, négy tantermet, könyvtárat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló épületrész. Olyan környezetbarát megoldások sora teszi különlegessé az épületet, mint a tornacsarnok tetejére álmodott zöldtető és a melegvíz-termelést segítő napelemek. A csapadékvizet egy ciszternába vezetik, és a növényzet locsolására használják fel. Új gumiborítást kapnak a sportpályák, átépítik az iskola udvarát és az eddig kihasználatlan hátsó kertet is. Itt az egyetemi campusokhoz hasonló közösségi felületet hoznak létre, padokkal, tanösvényekkel.
 
teto1
Szeptemberre várhatóan elkészül az új épületszárny
 
A bokrétaünnepen Pokorni Zoltán kiemelte: az európai uniós pályázat első körében a fővárosból egyedül a Tamási Áron iskola nyert el támogatást, ami egyszerre örömteli és elgondolkodtató. Szomorú, hogy az intézmények nem tudtak megfelelő pályázatot benyújtani, holott a magyar gyerekek több mint egyötöde jár a budapesti iskolákba. A polgármester arra is emlékeztetett, hogy amíg a Hegyvidéken minden lakosra 180 négyzetméter zöldfelület jut, addig ez az arány fővárosi átlagban alig tíz, és még Bécsben is csak száz négyzetméter.
 
Illő tehát, hogy a Tamási iskolában megvalósuló beruházás méltó legyen a kerület adottságaihoz, olyan, a környezetével harmóniát teremtő fejlesztés valósuljon meg, ami kialakításában és működésében is példát mutat a tanulóknak. Ezt szolgálja az ökoépületszárny, amely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek ne csak a könyvekből, hanem közvetlenül megtapasztalva sajátítsák el a környezettudatos gondolkodás alapjait, s váljanak a természetért felelősséget érző felnőttekké. Az önkormányzat azzal járult hozzá az iskola megújulásához, hogy kiegészítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül érkezett pályázati támogatást.
 
teto2
Pokorni Zoltán polgármester a bokrétaünnepen
 
Az intézmény az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az ebből az alkalomból szervezett szeptemberi, egyhetes eseménysorozat fő attrakciója a tornacsarnok átadása lesz, emellett könyv és DVD is megjelenik az iskoláról. Az új épületszárnyhoz hasonlóan a Tamási épülete funkcionálisan akadálymentes, így a következő tanévtől mozgásukban korlátozott gyerekek felvételére is lehetőség nyílik.
 
(m.)