Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Döntőben a szellemi olimpikonok

Magabiztosan veszi az akadályokat a Zugligeti Általános Iskola csapata a sportkérdéseket feldolgozó szellemi olimpián. A kerületi forduló megnyerése után kiválóan szerepelt a budapesti válogatón is, így bejutott a regionális döntőbe.
Régen várt sikert ért el a zugligeti csapat, hiszen jó ideje nem volt példa arra, hogy hegyvidéki iskola a kerületi diákolimpiáról indulva bejusson a regionális döntőbe. Eredményük értékét növeli, hogy a budapesti versenyen rajtuk kívül valamennyi iskola sporttagozatos volt.
 
A Zugligeti Általános Iskola rendszeresen indul a kerületi szellemi olimpián, eddig mindig dobogón végzett, azonban most először sikerült megnyernie a versenyt. A jó eredmény eléréséhez a csapat valamennyi tagja kemény munkát végzett – mondta a csapat felkészítéséért felelős Annus László testnevelő. Hozzátette: a hegyvidéki versenyhez a szervező XII. kerületi Szabadidősport Központtól előre megkapták az irodalomjegyzéket, a budapesti fordulóra azonban már maguknak kellett felkutatniuk a szakirodalmat. Pedig a feladatok ezúttal jóval nagyobb háttértudást igényeltek, hiszen felölelték az 1964-es, tokiói olimpia és a három évvel ezelőtti torinói téli játékok valamennyi magyar vonatkozású eredményét, a magyar öttusázók olimpiai szereplését és a pekingi olimpia történéseit.
 
Kiválóan menetel a négyfős csapat
Kiválóan menetel a négyfős csapat
 
A gyerekek elosztották egymás között a témaköröket, és rendszeresen összeültek, hogy egymást segítve megvitassák a legnehezebb részeket. A legtöbb gondot nem is a tanulás, hanem az adatok, eredmények megszerzése jelentette, hiszen nem jelent meg minden olimpiáról magyar nyelvű összeállítás, ezért jobbára az interneten gyűjtöttek anyagot – meséli a csapat jolly jokere, Farkas Márton, aki később sportújságíróként szeretne majd dolgozni.
 
A verseny hét fordulóból állt, a többi között képfelismerős és villámkérdésekkel, sporttotóval, illetve szöveges feladatokkal kellett megbirkózniuk a résztvevőknek. A végső győzelem eléréséhez az olimpiai bajnok vízilabdacsapat összeállítását is ismerniük kellett a csapatoknak. Mivel a feladatsorban szereplő kérdések egymásra épültek, a jó rajt már fél sikert jelentett. Ennek megfelelően alaposan „bekezdett” a Csenki Bianka, Farkas Márton, Gergely Tamás, Kovács Dorottya összetételű zugligeti csapat, végig az élbolyban állt, sőt sokáig vezetett is, a verseny végén pedig csak négy ponttal szorult a még továbbjutást jelentő második helyre.
 
Az eddigi eredmények reményt keltőek. Annus László szerint van esély az országos döntőbe kerülésre, annál is inkább, hiszen a versengő tizenkét csapatból az első négy jut tovább. Ehhez azonban már nem elegendő a magyar vonatkozású eredmények ismerete, a regionális döntőben ugyanis mindent tudni kell a feladatként megadott olimpiákról.
 
(em.)