Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzeti színekbe öltözött a Hegyvidék

Csendes főhajtással, a nemzeti ünnephez méltóan emlékezett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire Hegyvidék önkormányzata. A Csörsz utcai művelődési központban rendezett ünnepségen átadták a „XII. kerület Sportjáért” kitüntető címeket, valamint eredményt hirdettek a kerületi iskolák számára kiírt, március tizenötödikét megidéző tanulmányi versenyben.

Társasházi pályázat: új lehetőségek

Több új elemet tartalmaz az idei társasházi pályázat. A tízmillió forinttal megemelt támogatási keretből most először falfirka-mentesítésre és napkollektorok telepítésére is jelentkezhetnek a lakóközösségek.

Egymilliárd forint jut a kerületi utakra

Az utóbbi évek legnagyobb útrekonstrukciós programját hirdette meg a hegyvidéki önkormányzat. A tervek szerint a rendelkezésre álló egymilliárd forintból a fenntartási, javítási feladatok mellett több útszakaszt teljesen felújítanak ebben az évben. A kommunálisadó-bevételek felhasználására javaslatot tevő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület márciusi ülésén az idén elkezdődő munkákról, valamint a jövőre tervezett fejlesztésekről esett szó.

Méltányos parkolási lehetőség az Onkológiánál

A jól ismert „Mikulás-csomag” várja azokat, akik az elhúzódó kezelés miatt autójukkal négy óránál hosszabb ideig parkolnak az Országos Onkológia Intézet környékén. Az önkormányzat és a parkolótársaság között létrejött megállapodás értelmében a kezelésre érkező betegek a jövőben mentesülnek a pótdíj befizetése alól.

Kevesebb a lopás a János kórházban

A Szent János Kórház tavaly kinevezett új főigazgatója megerősítette az intézmény rendészeti szolgálatát, aminek eredményeképpen jelentősen csökkent a lopások száma. A tolvajokat persze leginkább az tartaná vissza, ha a betegek jobban vigyáznának értékeikre.

Bővülnek az óvodai férőhelyek

Lakossági fórumon mutatkoztak be a kerületi önkormányzati fenntartású óvodák. A HUNNIAREG Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezésében megtartott előadásokon az intézményekben folyó munka mellett a beiratkozás menetéről is szó esett. Elhangzott, hogy a férőhelyek számának bővítése érdekében szeptembertől újabb óvodák indítását tervezi az önkormányzat.

A Zölderdő sárkányai

Kun Fruzsina mesekönyv-illusztrátor képeiből rendeztek kiállítást a Zölderdő Óvodában. A rajzok Nádori Lídia nemrégiben megjelent, Sárkány a lépcsőházban című mesekönyvéhez készültek.

Közoktatási megállapodás az egyházzal

A hegyvidéki önkormányzat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével kötött új közoktatási megállapodás keretében a továbbiakban is segíti a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola működését. Egy-egy kerületi gyermek után évi 60 ezer forint kiegészítő támogatást kap az intézmény.

Megszüntették a Tizenkét Karátos Magániskolát

A főváros 2008. szeptember 1-jei hatállyal visszavonta a Tizenkét Karátos Magániskola működési engedélyét, és törölte nyilvántartásából az intézményt, a határozat másodfokon néhány hete emelkedett jogerőre. Az iskola vezetője úgy látja: a tanév közbeni megszüntetésük jogszerűtlen, e döntésnek leginkább a gyerekek látják kárát.

A pálos rend egykori központja

Egykor ötszáz szerzetes élt a falai közt, ma mindössze egy rom az erdőben, a turisták kedvelt célpontja – a budaszentlőrinci pálos kolostor históriája szorosan egybefonódott hazánk történetével. Mátyás király uralkodása idejére esett a fénykora, majd a törökök elpusztították, és kőbányaként használták, s utána már nem is épült újjá. Azóta hosszabb-rövidebb időközönként régészek próbálják feltárni és helyreállítani, ami a pénzhiány miatt nem egyszerű feladat.

Szepesi utca

A hegyvidéki utcanevekről szóló sorozatunkat kissé megszakítjuk a Szepesi utcával, hiszen Szepes nem település, hanem egykori vármegye a történelmi Magyarország északi részén. Mégis úgy véljük, itt kell megemlékeznünk a Szepesi utcáról, mivel ez is egy felvidéki közigazgatási egység nevét viseli.

Vitrinbe zárt repülés

A világ üvegbe foglalt absztrahált képe nyer formát Bojti András üvegszobrász legújabb kiállításán. A polgármesteri hivatal vitrinjeiben a kisplasztikák, dísztárgyak mellett a teret átértelmező műalkotások is megtalálhatók.

A játék mint művészet

Hol egyedül, hol többedmagával, néha titokban, befelé fordulva, máskor nyíltan, de minden ember játszik. Vannak olyanok, akiknek nem elég a játszás öröme, és saját játékokat találnak ki. A Hegyvidék Galéria legújabb, interaktív kiállításán ők és tárgyaik a főszereplők.

Tükörkép, vagy ablak a világra

Egy fotó lehet szimpla tükörképe a világnak, de lehet ablak is, amely új perspektívákat nyit meg. Takács Gabriella az utazásai során készített képeivel távoli országok szépségeire és ezek párhuzamaira irányítja rá figyelmünket.

A cukorbetegség karbantartható

A Magyarországon népbetegségnek számító cukorbetegségről és a leggyakoribb szövődményekről tartott előadást dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi összejövetelén. A tünetegyüttes mellett az okokat is feltáró beszámolóból kiderült, hogy a megfelelően kezelt cukorbeteg teljes életet élhet.

Az emlőrák fiatal nőknél

Az utóbbi években fokozatosan nő az emlőrákos megbetegedések száma, ezért időszerű, hogy egészségügyi oldalunkon is foglalkozzunk ezzel. Felvilágosító cikkünk első része a fiatal nőkhöz szól.

Legfontosabb vitaminforrásaink

Az előző alkalomhoz hasonlóan ezúttal is pénztárcánk vastagságát szem előtt tartva „csemegéztünk” a piacon, boltokban. Bőven találtunk is további olyan vitaminbombákat, amelyeket megengedhetünk magunknak.

Sacher csak egy van

A történet minden kétséget kizáróan Metternich herceg nevéhez fűződik. Egy alkalommal a kancellár elfeledkezett egy amúgy sem ínyére való vacsorameghívásról. Sem a meghívottakat, sem a tortúrát nem szenvedhette, de ha egyszer vendéget fogadott, a vacsora legyen elsőrangú, ennyivel tartozott háza jó hírének – úgy vélte.

A szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi helyzete

A Hegyvidék hasábjain 2007 augusztusában terjedelmes írás jelent meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a begyűjtött szemét mennyiségéről és a különféle tényekről, tévhitekről. Azóta eltelt másfél év, ami lehetőséget ad az időközben történt változások, azaz remélhetőleg a fejlődés megítélésére.

Parkerdőfejlesztés uniós támogatással

Négyszázhatvanmillió forint európai uniós támogatást nyert természetvédelmi fejlesztésre a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. A projekt a Hegyvidéket is érinti: a földtani értéket jelentő, felhagyott Tündér-hegyi kőfejtők állagmegóvását végzik el, valamint kitakarítják a János-hegyi Béka-tavat.

Virágzó levélkaktuszok

Bár a kaktuszokhoz általában a forróság és a nyár képzete társul, sokuk a mi éghajlatunkon is – persze többnyire a szobában – jól érzi magát. Ráadásul nem is kell minden faj esetében nyárig várni a meglepően szép virágok megjelenésére.

Kisvasúttal a budai hegyekben

Az egyre enyhülő tavaszi napok eljövetelével sokunkban ébred kedv egy kellemes gyalogláshoz, sétához, netán komolyabb túrához. Nagyon okos lehetett az a valaki, aki kitalálta az erdei kisvasutakat, különösképpen pedig az, aki a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között közlekedő gyermekvasutat létrehozta.

Mattoltak a zugligeti lányok

Rekordszámú versenyző ült asztalhoz a Zugligeti Általános Iskolában megtartott egyéni sakkversenyen. A lányok között taroltak a zugligeti gyerekek, mind a négy korcsoportban az iskola diákjai állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Jól szerepeltek a lauderes sakkozók is, akik négy győzelmet zsebeltek be.

Éremesélyes a BSE női röplabdacsapata

Bár a magyar női röplabdázás kétségtelenül megért már a mostaninál jóval sikeresebb időszakokat is, úgy tűnik, ismét felszálló ágra került. Biztató részsikerek születtek a közelmúltban, és a hazai bajnokság színvonala is javult, ami – ahogy minden labdajátékban – a nemzetközi eredményesség egyik alapja lehet. Örvendetes, hogy a fejlődésben a városmajori BSE női gárdája is komoly szerepet játszik.

Döntőben a szellemi olimpikonok

Magabiztosan veszi az akadályokat a Zugligeti Általános Iskola csapata a sportkérdéseket feldolgozó szellemi olimpián. A kerületi forduló megnyerése után kiválóan szerepelt a budapesti válogatón is, így bejutott a regionális döntőbe.