Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Éremesélyes a BSE női röplabdacsapata

Bár a magyar női röplabdázás kétségtelenül megért már a mostaninál jóval sikeresebb időszakokat is, úgy tűnik, ismét felszálló ágra került. Biztató részsikerek születtek a közelmúltban, és a hazai bajnokság színvonala is javult, ami – ahogy minden labdajátékban – a nemzetközi eredményesség egyik alapja lehet. Örvendetes, hogy a fejlődésben a városmajori BSE női gárdája is komoly szerepet játszik.
– Együttesünk 1995 óta sem a bajnoki, sem a kupaküzdelmekben nem végzett a harmadik-negyedik helynél lejjebb – összegzi eredményeiket Nagy Jenő, az egykori kiváló játékos, majd edző, jelenleg szakosztály-igazgató. – Közben két alkalommal is elsők tudtunk lenni, és a most zajló bajnokságban az alapszakasz befejezését követően mi várhatjuk a rájátszást az első helyen. Meggyőződésem, hogy az idén érmet szerzünk.
 
A két sikerkovács – Nagy Jenő és Nyári Sándor
A két sikerkovács – Nagy Jenő és Nyári Sándor
 
Milyen a jelenlegi játékosállomány?
– Tizenhárom, a felnőtt csapatban is bevethető emberünk van, ami igen jónak mondható, hiszen minden poszton két-két játékos áll rendelkezésre. Ami az összetételt, a minőséget illeti, a kép meglehetősen vegyes, viszont a tudásbeli különbségeket a rendkívül egységes csapat jól kiegyenlíti. Hátrány, hogy különféle elfoglaltságok miatt csak kilencen tudnak részt venni a napi két edzésen. A Szamos utcai termet kizárólag mi, röplabdások használhatjuk, tehát ebből a szempontból egyedülállóan jó a helyzetünk. Szükségünk is van rá, mert a felnőtteken kívül junior-, serdülő- és gyerekcsapatot is foglalkoztatunk, a legalsó korosztályokban pedig két mini és egy előkészítő csoportunk működik.
 
Mennyi edzőt tudnak alkalmazni?
– Nyári Sándor vezetőedző 2008 nyarán érkezett, mellette a korábbi sikeres szakember, Kasziba István, valamint Neizer Zoltán és Schadek Ferencné foglalkozik az egyes korosztályokkal. A költségvetésünket a BSE mellett a Fővárosi Csatornázási Művek és a budakalászi Cora állja, és van számos, kisebb összeget juttató támogatónk is. Persze ha több lenne, nem lenne baj… – A nyolcvanas-kilencvenes években kitűnő röplabdás élet zajlott Szegeden, öröm volt ott dolgozni – mondja Nyári Sándor vezetőedző. – Amikor elvesztettük a főszponzor támogatását, a sportág talajtalanná vált, ellehetetlenült. Ma már nem is létezik szegedi férfi röplabda… Én családi okok miatt korábban Budapestre költöztem, és nagyon örülök, hogy tavaly nyáron lehetőséget kaptam a BSE női csapatánál.
 
Elégedett az együttes eddigi teljesítményével?
– Alapvetően jó irányba haladunk. A játékosok átlagéletkora lehetőséget biztosít a többéves, tervezett csapatépítésre. Jelenleg három válogatottunk van: a feladó poszton szereplő Gudmann Csilla, a kettes ütő Takács Zsófia és a center Kovács Tímea. Ők és a többi tehetséges fiatalunk ideális csapatot alkotnak, ezért optimistán várom a bajnoki folytatást.
 
Amelynek május elejéig tartó sorozatát az első helyről kezdik.
– Ez mindenképpen örvendetes! Más kérdés, hogy az erősorrendet a többiek előtt utcahosszal vezető négy legjobb hazai klub egyike, a Gödöllő nagy pénzek „bevetésével” igyekszik megváltoztatni. Három kubai játékost igazolt, így bizonytalan, hogy a negyedik helyről indulva mennyire tudja majd felborítani a papírformát. Meggyőződésem, hogy a következő bajnoki szezon előtt alaposan át kell gondolni, jót tesz-e a bajnoki küzdelmeknek, ha a rájátszásra ennyire megváltozhatnak az erőviszonyok…
 
Jocha Károly