Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A játék mint művészet

Hol egyedül, hol többedmagával, néha titokban, befelé fordulva, máskor nyíltan, de minden ember játszik. Vannak olyanok, akiknek nem elég a játszás öröme, és saját játékokat találnak ki. A Hegyvidék Galéria legújabb, interaktív kiállításán ők és tárgyaik a főszereplők.
Láthatóan valamennyi alkotó tud és akar is játszani, különben nem készíthettek volna maguk is játékokat – emelte ki Újfalusy Gábor, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közművelődési igazgatója az „Amator Artium” XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat játék- és babakiállításának megnyitóján. A pályamunkák – amelyek a Kiss Áron Magyar Játék Társaság felhívására az ország minden szegletéből nagy számban érkeztek – azt mutatják, hogy az emberek a művészetet segítségül hívva az egyre romló gazdasági helyzetben is megtalálják a módját az önkifejezésnek, miközben örömet okoznak maguknak és környezetüknek is. Erre példa a Hegyvidék Galériában látható új kiállítás, amelyre amatőr, ám valójában a hivatásos játékkészítőkkel azonos minőséget képviselő művészek küldték el munkáikat.
 
Hasonlóan vélekedett dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság soros elnöke, aki elmondta, harmincöt alkotó tárgyait hozták el. Kiemelte, hogy végre a műfajhoz méltó kulisszák között láthatjuk a játékkészítők munkáit, ami azért is fontos, mert a vizuális kultúra egyik legelhanyagoltabb területére irányul így a figyelem. A rendszeres kiállítási lehetőség további munkára ösztönzi a készítőket, egymás alkotásainak megismerése pedig megszabhatja az egyéni fejlődés irányát.
 
Prékopa Ágnes művészettörténész szerint nem csupán az iskolában lehet megszerezni az alkotáshoz szükséges tudást, hiszen a kreativitás, a fantázia és a játékos kedv nem megtanulható. A játék speciális műfaj, elsősorban az a célja, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára. Ugyanakkor a fantázia kiteljesülését is segíti. Hasonló ehhez a játék létrehozásának folyamata, amikor a készítő maga is gyermekké válik. Ha képtelen erre, bizonyosan nem tud a kicsik számára kedves tárgyat készíteni. A most kiállított játékok mindegyikéről elmondható, hogy a professzionális felkészültség a gyermekek lelkének ismeretével párosult.
 
A legjobbnak ítélt darabokat a szélesebb közönség is megismerheti majd a Mezőgazdasági Múzeumban rendezendő Szupereszszencia kiállításon. A zsűri olyan tárgyakat választott, amelyek nem csupán szépek, de valóban alkalmasak is a játékra.
 
(m)