Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Társasházi pályázat: új lehetőségek

Több új elemet tartalmaz az idei társasházi pályázat. A tízmillió forinttal megemelt támogatási keretből most először falfirka-mentesítésre és napkollektorok telepítésére is jelentkezhetnek a lakóközösségek.
Az előző évekhez hasonlóan a sikeres pályázat egyik feltétele az idén is az, hogy a lakások legalább háromnegyedébe bejussanak a kéményseprő-vállalat emberei, és elvégezzék a kémények ellenőrzését. Az erről szóló igazolásnak szerepelnie kell a beadott pályázati anyagban – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos Attila, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője. Mint mondta, az önkormányzat továbbra is kiemelten támogatja a homlokzatok és a kémények rekonstrukcióját. A kémények esetében kifejezetten kéri a lakóközösségeket, hogy amennyiben a kéményseprő-szakvélemény felújítást ír elő, az mindenképpen szerepeljen a pályázatban megjelölt, megvalósításra váró munkák között.
 
Az önkormányzat folyamatosan beadható pályázat keretében nyújt segítséget a társasházak számára, hogy homlokzataikat a falfirkák eltávolítását megkönynyítő antigraffiti-bevonattal lássák el. Az idén első alkalommal meghirdetett programhoz azok a házak csatlakozhatnak, amelyek a korábban felkerült firkákat saját költségükön eltávolíttatják, és vállalják a védőanyaggal kezelt homlokzati felület tisztántartását. Szintén először lehet pályázni az energiahatékonyság fokozását szolgáló beruházásokra és a megújuló energiák felhasználására. Ennek keretében a többi között a társasházak fűtési rendszerének modernizálását, illetve a melegvíz-készítést segítő napkollektorok telepítését is támogatja az önkormányzat.
 
Társasházi...
 
Jelentősen megnőtt a pályázati alap: a tavaly rendelkezésre álló ötvenmillió forintnál tízmillióval több jut a társasházaknak. Kovács Lajos Attila hangsúlyozta, hogy az elnyerhető támogatás nem lehet több a bekerülési költség ötven százalékánál, ami albetétenként nem haladhatja meg a 35-50 ezer forintot. Most is van mód áthúzódó felújításokra jelentkezni, ilyenkor a tényleges munka a tervezési szakasz után, a következő évben indulhat meg.
 
Pályázni nemcsak a kerületnél, hanem a fővárosnál is lehet. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a főváros csak a kerületi pályázaton győztes társasházakat támogatja. Az ez évi társasházi pályázatot az április testületi ülést követően írja ki az önkormányzat. A beadási határidő várhatóan május vége, míg az eredményhirdetésre június elejéig kell várni.
 
(M.)