Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egymilliárd forint jut a kerületi utakra

Az utóbbi évek legnagyobb útrekonstrukciós programját hirdette meg a hegyvidéki önkormányzat. A tervek szerint a rendelkezésre álló egymilliárd forintból a fenntartási, javítási feladatok mellett több útszakaszt teljesen felújítanak ebben az évben. A kommunálisadó-bevételek felhasználására javaslatot tevő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület márciusi ülésén az idén elkezdődő munkákról, valamint a jövőre tervezett fejlesztésekről esett szó.
Folytatódik a tavaly ősszel megkezdett kátyúzási program. A cél az, hogy még ebben az évben eltűnjenek a közlekedést akadályozó, balesetveszélyes gödrök, repedések az önkormányzati kezelésű utakról.
 
Kétéves megállapodás a kivitelezőkkel
Az idei tél a szokásosnál is jobban megviselte a kerületi közúthálózatot, több már betömött kátyúval újra gond van, ezeket garanciában kijavítja a kivitelező – tájékoztatta az úttestületet Somogyvári Sándor. Az önkormányzat városgazdálkodási irodájának vezetője elmondta: az előző évekkel ellentétben ezúttal nem hátráltatja a felújítási munkák befejezését a közbeszerzési eljárások elhúzódása, ugyanis két évre szóló megállapodást kötnek a kivitelezőkkel.
 
A nagyfelületű útfelújításokra kiírt, április végén lezáruló közbeszerzésen három céget választ ki az önkormányzat, a konkrét munkákra pedig már csak a győztes vállalkozások pályázhatnak. Az idén megvalósuló fejlesztések tervei jórészt már elkészültek, a munkák egy része azonban áthúzódik majd a következő esztendőre.
 
A Hegyvidéki Útfejlesztési Testület tagjai elsősorban a kátyúkra hívták fel a figyelmet. Somogyvári Sándor mindenkit megnyugtatott, hogy az önkormányzat tervei szerint május végéig valamennyi veszélyes úthibát kijavítják, a többi kátyú pedig még ebben az évben eltűnik az utakról. Felújítják a sokak által kifogásolt állapotú Szoboszlai utcát, a Pagony utca felső részét, valamint a Csillagvölgyi utat. Ez utóbbi szakaszon az önkormányzat az úttestület javaslatára kezdeményezi a fővárosnál a 3,5 tonnás behajtási korlátozás elrendelését és tiltó tábla kihelyezését.
 
Minden eddiginél több pénz
Kérdésekre válaszolva az irodavezető elmondta, hogy a szabálytalan várakozás megszüntetése érdekében parkolásgátló oszlopokat helyeznek el a Kútvölgyi úton, s napirenden van a Zsibói út és a Dániel úti járda felújítása, valamint a Költő utca Tempo30 övezetbe sorolása. A kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében pályázatot nyújtott be a kerület: az elképzelések szerint az új bicikliúton a Normafáig tekerhetnének a kerekesek. Szintén szerepel a felújítási tervek között a Denevér út rekonstrukciója, előbb a zsákutca felőli részen kezdődhetnek meg a munkálatok, míg a teljes útszakasz várhatóan jövőre készül el.
 
Lovas Pál alpolgármester kiemelte, hogy a legnagyobb problémát az átmenő forgalom jelenti, amit már nem bír el a kerület közúthálózata. Óvatos becslések szerint az összes hegyvidéki út felújítása legkevesebb tizenkét milliárd forintba kerülne, ami messze túlmutat az önkormányzat lehetőségein. Lovas hangsúlyozta: a nehéz gazdasági helyzet ellenére az önkormányzat minden eddiginél több pénzt fordít az utakkal kapcsolatos feladatok ellátására. Több mint háromszáz millió forint jut út-, járda- és lépcsőfenntartásra, 724 millió útfelújításra és -építésre. A rendelkezésre álló keret közel fele, mintegy 424 millió forint a kommunálisadó-bevételekből származik.
 
Egymilliárd...
 
Az idén megújul a Németvölgyi út
A felújítandó utak listájára az úttestület, a szakiroda és az önkormányzati képviselők tehettek javaslatot. Ennek megfelelően az idén felújítják a többi között a Czinege utat, a Rácz Aladár utat, a Szoboszlai és a Goldmark Károly utcát, valamint átépítik a Királyhágó teret. A munkák ütemezését összehangolják a közművállalatok és a főváros felújítási terveivel.
 
A fővárosi önkormányzat helyreállítja a Tornalja utcát, a Bürök utcát a Németvölgyi út és a Tornalja utca között, valamint a Németvölgyi utat a Bürök utca és a Királyhágó tér között. Ehhez kapcsolódva a kerület felújítja a Németvölgyi út középső szakaszát.
 
Tervezés előtt áll a Liptói utca, az Ördögszikla utca, a Pethényi út, a Szanatórium utca, a Határőr út és a Gaál József út teljes átépítése. Az útpálya rekonstrukciójával egy időben, ahol lehet, a járdát és a szegélyköveket is felújítják.
 
Az alpolgármester elmondta: nem szélesítenek ki utakat, mert az önkormányzat a kerület teljes területén a forgalom csillapítását tartja szem előtt. Jó lenne elérni, hogy minél több útszakaszra kikerüljenek Tempo30 táblák, valamint forgalomcsillapító bordák és az út keresztmetszetét csökkentő műtárgyak. Így el lehetne érni, hogy minél kevesebben válasszák menekülő útvonalnak a kerület mellékutcáit. A forgalomcsillapításról az önkormányzat minden esetben kikéri az adott útszakaszon élők véleményét, s csak akkor kezdi meg az átépítést, ha a lakók legalább fele támogatja az elképzelést.
 
Rendbehozzák a kerületi lépcsőket Egyre több gondot okoznak a fák között, füvön parkoló autósok. A szabálytalanságok megelőzése érdekében több helyütt parkolásgátló oszlopokat helyeztet ki az önkormányzat. Ebben az esztendőben megkezdődik a kerületi lépcsők rekonstrukciója is. A terv az, hogy két év múlva egyetlen rossz állapotú lépcső se legyen a kerületben. Első lépésként a Vas Gereben és a Zólyomi lépcső átépítése kezdődik meg.
 
Jól haladnak a tárgyalások a fővárossal a Szarvas Gábor út ügyében. Az már biztos, hogy a buszközlekedés elkerüli a területet, sőt várhatóan azt is sikerül elérni, hogy az utca bekerüljön a Tempo30 övezetbe. Bár nem önkormányzati, hanem fővárosi feladat, ennek ellenére a kerület átfesti és fényvisszaverő prizmákkal látja el az oktatási intézmények környékén található zebrákat.
Lovas Pál szerint elérkezett az idő, hogy újragondolják a térkövezés eddigi gyakorlatát, ugyanis nem minden járdaszakaszon szükséges feltétlenül kicserélni az aszfaltot. A jövőben várhatóan alakzatba rakott, a jelenleginél jobb minőségű, színes térkővel törik majd meg az aszfaltfelületeket.
 
Az önkormányzat szeretné, ha a Stromfeld Aurél és Németvölgyi út kereszteződésében, valamint a Böszörményi út–Jagelló út–Csörsz utca találkozásánál körforgalom létesülne. Ez utóbbira azért van szükség, mert az elképzelések szerint – a művelődési központ felújításával egy időben – a Sirály utca érintett szakaszán szökőkúttal, padokkal és köztéri szobrokkal díszített területet alakítanak ki.
 
mm.