Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legfontosabb vitaminforrásaink

Az előző alkalomhoz hasonlóan ezúttal is pénztárcánk vastagságát szem előtt tartva „csemegéztünk” a piacon, boltokban. Bőven találtunk is további olyan vitaminbombákat, amelyeket megengedhetünk magunknak.
A sütőtök – a hozzá hasonló, narancsszínű, ehető növényekkel együtt – karotinokban, ezen belül béta-karotinokban rendkívül gazdag, amelyek az úgynevezett szabad oxigéngyökök és peroxidok hatástalanításában töltenek be fontos szerepet. Ugyanezt a védő hatást erősíti a viszonylag magas C- és E-vitamin-tartalma.
 
A tök húsa és magja a rák megelőzősében egyaránt „nagy ígéret”. Különösen a béltraktusokban fejti ki jó hatását. Felmérések szerint azoknak a dohányosoknak, akik sok sütőtököt, sárgarépát és effélét fogyasztanak, jóval kisebb az esélyük a tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége- és prosztatarák kialakulására. A tök könnyen felszívódó, nedvdús, jóízű, így kiválóan alkalmazható különféle diétáknál.
 
A póré- vagy spanyolhagyma a vöröshagyma és a fokhagyma „unokatestvére”. Az év szinte bármelyik hónapjában megtalálható rövid, tömött szárú, vagy hosszú, karcsúbb változata. A póré tömérdek C-, de számottevő B1-vitamint is magában rejt, s magas vastartalma miatt melegen ajánlott salátákban hidegkonyhai készítmények vagy egyszerű hideg vacsora mellé is. Alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, ugyanakkor gazdag foszforban, káliumban és kalciumban. Rokonaival szemben nincs olyan átható, kellemetlen illata, nem csípős, nem okoz gyomorégést, és helyettesítheti a vöröshagymát, sőt az íze vetekedik is vele.
 
Vásárláskor tapintással győződjünk meg arról, hogy a belseje ép. Mindig a feszes, tömött, friss szálakat válasszuk. Két-három hétig is eláll a hűtőszekrényben. Ha a fagyasztása mellett döntünk, akkor először tisztítsuk meg, vágjuk fel a kívánt méretre, majd forrázzuk le. Pár perc elteltével csöpögtessük le, és kisebb zacskókban tároljuk a mélyhűtőben. Újbóli felhasználáskor érdemes félfagyos állapotban foglalatoskodni vele, így kevesebb vizet veszít.
 
Legfontosabb...
 
A petrezselyem frissen és szárított állapotban egyaránt jó használható. A zöldjét nem ajánlatos az étellel együtt főzni, mert aromája elillan, és csökken a vitamintartalma. Vágjuk apróra, és tálaláskor adjuk az ételhez. Ugyanakkor a sülteknél, pecsenyéknél érdemes együtt sütnünk a húsokkal, mert a pirítás, sütés felerősíti az ízét. A levesektől a tojásételeken át a burgonyák, saláták, szendvicsek fűszerezéséhez, díszítéséhez és fűszerkeverékek összeállításához használhatjuk, határt csak a fantáziánk szabhat.
 
Zöldje illóolajat, karotint, C és E-vitamint, valamint ásványi sókat, sőt nagy mennyiségben rákmegelőző hatású anyagokat tartalmaz. Pótolja a többi zöldség hiányát, még akkor is, ha a gyökere hajtatásából származik a zöldje. Gyökerének amúgy legalább akkora a tápértéke és a gyógyhatása, mint a zöldjének: közepes mennyiségű kalciumtartalma mellett a benne található glukozinolát a tumorok némelyikének kialakulását gátolja.
 
A kelkáposztáról se feledkezzünk meg! A keresztesvirágúakkal és a „sötétzöld” zöldségekkel egyformán rokonítható, értékes növény különösen sok karotint, főleg béta-karotint tartalmaz, ami a kora tavaszi időkben hatalmas erény, nem beszélve méltányos áráról. Sikeres antioxidáns, amely – sok mással együtt – az úgynevezett szuperoxidokat hatástalanítja.
A benne található tetemes mennyiségű klorofi l és C-vitamin megakadályozza az egyik legerősebb rákkeltő anyag képződését. Úgy tartják, akik rendszeres fogyasztói a keresztesvirágú zöldségeknek, nagy eséllyel elkerülhetik a szájüreg-, nyelőcső-, gyomor-, bél-, tüdő- és hólyagrákot.
 
A-, B-, K-vitaminban is gazdag, és közepes mennyiségű kalciumot tartalmaz. Bőségesen található még benne kálium, folsav és rostanyag. Hasznos táplálék fogyókúrázóknak, mivel nehezen emészthető, feldolgozása sok energiát elvon a szervezettől. A tömör, közepes nagyságú, sötétzöld fejek sokáig eltarthatók. Fagytűrő, átteleltethető, csaknem mindig kapható.
 
(Járay)