Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kevesebb a lopás a János kórházban

A Szent János Kórház tavaly kinevezett új főigazgatója megerősítette az intézmény rendészeti szolgálatát, aminek eredményeképpen jelentősen csökkent a lopások száma. A tolvajokat persze leginkább az tartaná vissza, ha a betegek jobban vigyáznának értékeikre.
A Szent János Kórház betegeit és látogatóit sújtó legjellemzőbb vagyoni bűncselekmény a lopás. Ezen belül is a besurranós és a trükkös módszerek a leggyakoribbak. A tolvajok gátlástalansága nem ismer határt, képesek mindenkit, még a legelesettebbeket is meglopni, ha alkalmuk adódik rá. Előfordult már, hogy egy elkövető papnak öltözött, így sokáig senki sem gyanakodott arra, hogy ő fosztogatja a betegeket.
 
Boros Ottó, a kórház bűnmegelőzési és rendészeti szakreferense lapunknak elmondta: a tolvajok általában készpénzre, ékszerre, mobilra „utaznak”, ám más olyan értékekre is szívesen lecsapnak, amelyek könnyen zsebre tehetők. A szakember szerint az egyik alapvető probléma az, hogy a páciensek jelentős része szükségtelenül sok készpénzt és  drága értéktárgyat, ékszert visz a kórházba, amikor befekszik. Ráadásul ezeket nem helyezik letétbe, inkább maguknál tartják. Pedig a letét nem kerül pénzbe, és a megőrzésre átadott értékekért felelősséget vállal az intézmény.
 
Természetesen ha valakit sürgősségi ellátásra szállítanak be a mentők, s úgy maradnak nála értéktárgyak, akkor is van lehetőség a letétbe helyezésre. Esetleg megkérheti a látogatóba érkező rokonokat, vigyék haza a kórházi tartózkodáshoz nem szükséges holmikat. Ami a pénzt illeti: nagyobb összeget semmiképpen nem érdemes a kórházban tartani, jobb, ha inkább bankkártya van nálunk, amelyet bármikor használni lehet a kórház területén található automatánál.
 
Kevesebb...
 
Az új főigazgató, dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes kezdeményezésére, a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia figyelembevételével, bűnmegelőzési program készült a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai számára. Korábban az intézménynek nem volt koncepciója a bűnmegelőzésre, ma már azonban jól körülhatárolt célok mentén, szakmailag alátámasztott eszközökkel zajlik a személy- és vagyonbiztonságot erősítő munka.
 
Négy fővel kibővítették a rendészeti szolgálat létszámát, és a felszereltségüket, például a kommunikációs eszközeiket is korszerűsítették. A rendészek egyenruhát kaptak, hogy látványosabb legyen a jelenlétük – ez nemcsak a betegek és a látogatók biztonságérze tét növeli, hanem a bűnelkövetőket is jobban távol tartja. A kórház területén újabb térfi gyelő kamerákat helyeztek ki, amelyek száma a közeljövőben tovább bővül majd. Rendszeressé tették a gépjárművek ellenőrzését az autósok által használt sorompós bejáratnál.
 
A rendészek munkáját a He-Ba Kft. biztonsági őrei, továbbá a XII. kerületi rendőrök is segítik. A kórház és a kerületi kapitányság között közvetlen telefon-összeköttetést alakítottak ki, így probléma esetén a lehető leggyorsabban kiérhetnek a járőrök. Az intézmény területén – a kapitánysággal, valamint a „szabadidős járőröket” finanszírozó hegyvidéki önkormányzattal kialakult kiváló együttműködés eredményeként – gyakoribb lett a rendőri jelenlét, ami nagyban hozzájárul a kórházi látogatók biztonságához.
 
Boros Ottó jelezte: az elmúlt hónapokban meghozott intézkedések hatásai már érzékelhetők, statisztikáik szerint folyamatosan csökken a lopások száma, s különösen örvendetes, hogy eltűntek a korábbi visszajáró elkövetők. Hozzátette azonban, hogy nem dőlhetnek hátra elégedetten, van még bőven tennivalójuk, mert „az is sok, ha csak egy bűncselekmény történik az intézményben”.
 
z.