Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az emlőrák fiatal nőknél

Az utóbbi években fokozatosan nő az emlőrákos megbetegedések száma, ezért időszerű, hogy egészségügyi oldalunkon is foglalkozzunk ezzel. Felvilágosító cikkünk első része a fiatal nőkhöz szól.
Az emlők mirigyeket tartalmaznak, amelyek feladata a tejkiválasztás. A mirigyek által kiválasztott váladék a kivezető csatornákba kerül, amelyek az emlőbimbó felé haladnak. A bimbón általában öt-hat kivezető csatorna nyílik. Ha nincs szülés, szoptatás, akkor is termelődik váladék, de ez útközben felszívódik, és csak ritkán ürül egy kevés. A mirigyek nagysága a ciklustól függ, a középidőtől kezdve megduzzadnak, feszülnek, fájdalmassá válhatnak. A menstruáció során a duzzadás megszűnik, fokozatosan visszaáll az eredeti állapot.
 
Az emlő nagysága, a mirigyállomány mennyisége nem mindig szimmetrikus. Nem ritka az sem, hogy testsúlyváltozáskor a két emlő nem egyformán nagyobbodik, vagy csökken. A fájdalom fiatalkorban nagyon gyakori, a legtöbb esetben ennek oka hormonális. Csak két olyan eltérés van, amelynek fájdalom a tünete: a gyulladás és a sérülés. Ezeknek viszont egyéb tünete is van. Ha ilyen nem áll fenn, akkor hormonális okra kell gondolni.
 
Minden ismétlődő vagy tartós fájdalom esetén forduljunk orvoshoz, aki megtapintja a melleket, majd radiológus orvoshoz küld. A radiológus a fiatal nőknek általában ultrahangvizsgálatot végez. Ha nem talál kóros eltérést, vagy csak tömöttebb, mirigyesebb, csomós melleket (ennek mastopathia az ismert neve), megbeszéli a lehetséges kezelést. Ha a fájdalom erősebb, több enyhítő kezelési lehetőség van, például: E-vitamin kúraszerű szedése, Mastodinon cseppek stb.
 
Tapintható csomó, vagy egyéb, eddig nem tapasztalt elváltozás (bőr megváltozása, bimbóból váladékozás, hónaljban lévő csomó stb.) esetén egyértelműen orvoshoz kell fordulni, aki továbbküld radiológus orvoshoz. Fiatalkorban (14–35 év) a tapintható csomók leggyakrabban úgynevezett fibroadenomák, amelyek mirigysejtekből és kötőszövetből álló, jóindulatú daganatok. Hasonlóan jóindulatúak a cysták, amelyek savószerű folyadékot tartalmazó tömlők. Ezen eltérések gyakorlatilag nem alakulnak át rosszindulatú daganattá.
 
Tekintve, hogy ebben az életkorban technikai okból nincs rendszeres szűrővizsgálat, a nőknek saját maguknak kell figyelni mellük állapotára. Erre a legalkalmasabb a tapintásos önvizsgálat, amit szerencsére már sokan ismernek és végeznek. A fiatalon kialakuló emlőrák ma már ugyanúgy kezelhető, gyógyítható, mint a klimax utáni emlőrák. Igen fontos, hogy minél hamarabb pontosan diagnosztizálják, majd kezeljék a betegséget. Ezt az orvosok csak akkor tudják megtenni, ha a fiatal nő azonnal jelentkezik, amennyiben panasza van. A gyógyulás után a kiújulás kockázata magasabb, mint idősebb korban, ezért komolyan kell venni a kontrollvizsgálatokat.
 
A cél az, hogy – főleg fiatal életkorban – csökkentsük a megbetegedések számát, és a betegség után mérsékeljük a kiújulás kockázatát.
(Folytatjuk)
 
Dr. Demeter Jolán
a Szent János Kórház
Emlőszűrő Centrumának
vezető főorvosa