Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Parkerdőfejlesztés uniós támogatással

Négyszázhatvanmillió forint európai uniós támogatást nyert természetvédelmi fejlesztésre a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. A projekt a Hegyvidéket is érinti: a földtani értéket jelentő, felhagyott Tündér-hegyi kőfejtők állagmegóvását végzik el, valamint kitakarítják a János-hegyi Béka-tavat.
Természetes erdőállományok rehabilitációja, idegenhonos fajok agresszív terjedésének visszaszorítása, vizes élőhelyek rekonstrukciója, földtani értékek védelme – ezek a legfontosabb elemei a Pilisi Parkerdő Zrt. most induló természetvédelmi projektjének. Az idén negyvenéves fennállását ünneplő társaság eddig soha nem látott mértékű, 570 millió forintos természetvédelmi fejlesztési programja az Európai Unió és a magyar állam 460 millió forintos támogatásával valósul meg.
 
Forráshiány miatt eddig csak apró lépésenként haladhatott a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában lévő, az ország leglátogatottabb egybefüggő erdőállományának természetvédelmi fejlesztése, az uniós és állami támogatásnak köszönhetően azonban e téren új fejezet kezdődhetett. Magyarországon korábban nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben szükségszerűen és kötelező jelleggel zajló erdészeti és természetvédelmi munkálatokat, a természeti értékek megőrzését célzó jelentősebb projektek megvalósulását európai uniós pályázati lehetőség segítette volna – a Közép-magyarországi Operatív Program keretében tavaly meghirdetett „Élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzését, helyreállítását szolgáló beruházások” címet viselő pályázati konstrukció azonban végre ilyen célra is forrásokat biztosított.
 
A Béka-tavat is kitisztítják
A Béka-tavat is kitisztítják
 
A „Parkerdő természetesen” nevet viselő program célja a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő védett területek természeti állapotának megóvása, javítása. Lomniczi Gergelytől, a társaság kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a megvalósítás másfél éve alatt 32 községhatárban, összesen mintegy 400 helyszínen, akácosok és fenyvesek helyén őshonos erdőt, elsősorban tölgyet ültetnek, s visszaszorítják az agresszívan terjedő bálványfát. Tovább erősítik az egyes kiemelten védett növények – hegyi tarsóka, pilisi len, magyarföldi husáng – élőhelyeinek védelmét, valamint erdei vizes élőhelyek rekonstrukcióját végzik el. Ennek keretében a János-hegyi Béka-tavat is rendbe teszik, a Libegő felső végállomása és a gyermekvasút megállója közötti turistaútvonal mentén található, kicsi, forrás által táplált tóból eltávolítják az iszapot és a szemetet.
 
A program részeként egykori kőbányák földtani értékeinek megmentéséről is gondoskodnak. A kerületben a Tündér-hegyi szikla alatti, illetve a Tündérhegyi út feletti kőfejtők állagmegóvását végzik el: megszüntetik az omlásveszélyt, a kirándulók biztonsága érdekében új védőkorlátokat emelnek, az eróziós károkat okozó terepkerékpárosok mozgásának akadályozására pedig természetes anyagokból gátakat építenek.
 
z.