Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A huszadik század hiteles humanistája

Emléktáblát helyeztek el Lengyel Balázs tiszteletére egykori lakóháza falán. A Királyhágó utca 5/b előtt a család, barátok és pályatársak idézték fel a XX. századi magyar irodalom egyik meghatározó alakjának munkásságát.

A közterületeken létesülő emlékhelyek segítik a közösségi érzés erősítését, a lokálpatrióta szemlélet még szélesebb körben történő elterjesztését – emelte ki az ünnepséget megnyitó Balázs Attila. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője örömét fejezte ki, hogy a hegyvidéki önkormányzat támogatta az emléktábla elhelyezését.

Sumonyi Zoltán író, a PEN Klub ügyvezető alelnöke, Lengyel Balázs barátja egy személyes történetet mesélt el. „A 2000-ről 2001-re virradó ezredbúcsúztatót családostól a szigligeti Alkotóházban ünnepeltük, ahol Lengyel Balázst kértük az évezred, de legalábbis az évszázad búcsúztatására. Méltán, hiszen nem volt hitelesebb tanúja, alakítója és elszenvedője a többszörösen elrabolt huszadik századnak. Hallgattuk az akkor már nyolcvankét éves, szikár és egyenes tartású, mégis törékeny férfi okos és nyomdakész mondatait, miközben egy lázasan érvelő fiatalember alakja jelent meg előttünk, éppen úgy, mint most, az emléktábla felavatásakor” – mondta Sumonyi.

A huszadik...

Radics Péter, a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémia vezetője gyermekkori emlékképei segítségével idézte fel Lengyel Balázs munkásságát, amelybe szervesen beletartoztak a Képes Történelem-sorozatban megjelent történelmi tárgyú írásai. Mint hangsúlyozta, a Lengyel-életmű talán legfontosabb része az, amit az író a XX. század második felének irodalmi kánonához tett hozzá. Szövegei szinte észrevétlenül tanítanak egyetemes, humanista világnézetre, magatartásra. Ma talán kevésbé divatos módon a lehető legalaposabb szakmai felkészülést követelik meg, mielőtt határozott állást foglalnak.

mm.