Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ismét drágul az élet

Ismét drágul az élet – változások az új esztendőben

Az előző évekhez képest kevesebb változást hoz az új esztendő, egyelőre elmaradtak a drasztikus áremelések, ugyanakkor nem nőttek a szociális juttatások és a közszféra bérei. Maradnak az adókulcsok, némi könnyítésként pedig az idén már igénybe vehető a legfeljebb százezer forintos háztartási adókedvezmény. Az infláció felett drágul az élet a fővárosban, többet kell fizetni a közszolgáltatásokért. A gáz ára nem változik.

„Nem veszünk fel hitelt működésre”

A helyi bevételekből az önkormányzat felújításokat, fejlesztéseket hajtott végre, nem pedig a működésére fordította – hangzott el a 2008 végén megrendezett közmeghallgatáson. A csökkenő állami támogatás ebben az esztendőben főként az oktatás területén okozhat nehézségeket. Az eseményen nagy számban megjelenő kerületi polgárok többsége különböző közlekedési anomáliákkal, parkolási gondokkal foglalkozott hozzászólásaiban.

Iránymutató a sportoláshoz

„Nincs rá időm, drága, túl meszsze van.” Ma ezek a jellemző válaszok, ha felteszik a kérdést: miért nem sportolunk? Talán azért, mert az emberek többsége nem gondol bele abba, hogy a testi és szellemi felfrissüléshez nem kell mindenképpen messze utazni és sok pénzt költeni, illetve túl sok idő sem szükséges feltétlenül hozzá. Ezt igazolja az az ingyenes kiadvány is, amelyet a kerületi sportolási lehetőségek bemutatása céljából jelentetett meg a hegyvidéki önkormányzat.

Gyorsvasút Budakeszire?

Régi gondja a fővárosnak és térségének, hogy a vasút a lehetőségekhez képest kisebb szerepet tölt be a személyszállításban. Ennek megváltoztatása rendkívül pénz- és időigényes, ráadásul politikai konszenzus is szükséges hozzá, hiszen a nemrég bemutatott „S-bahn közlekedés a budapesti régióban” című tanulmány negyed századra tervez előre.

„Szociális bón” bevezetését tervezi az önkormányzat

Húszszázalékos kedvezményt kaphatnak a rászorulók a „szociális bón” révén a kerületi élelmiszerboltokban – erről is szó esett az önkormányzati képviselő-testület decemberi ülésén. A támogatási rendszer kidolgozása jelenleg is zajlik. Többéves előkészítő munka után a testület megalkotta a Kerületi Szabályozási Tervek és a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat módosítására vonatkozó rendelettervezetet.

Szülői munka az iskolákban–óvodákban

A gyermeknevelő intézmények mindig is támaszkodtak a szülők munkájára. A szülői testületek egyik feladata éppen a munkavégzés és az anyagi támogatás megszervezése. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy az anyukák és apukák a maguk szerény eszközeivel segítsék a gyermekeiket nevelő intézmények céljait. Minderre több kiváló példát találtunk a kerületben.

Kisebbségi közmeghallgatások

Lakossági közmeghallgatásokon számoltak be éves munkájukról a kerületi kisebbségi önkormányzatok. A megcsappant állami támogatás ellenére a kisebbségek ebben az évben is színvonalas programokkal gazdagították Hegyvidék kulturális életét.

„Bokréta a Hegyvidék kalapján” - zenei műveltség az első osztálytól

Negyvenéves fennállását ünnepli a Solti György Zeneiskola. Amikor az intézménynek nevet adó legendás karmester özvegye, Valerie Solti karácsony előtt villámlátogatást tett a zeneiskolában, társaságában, amint velünk együtt járta a Maros utcai épület gyakorlótermeit, szinte tapintható volt a „maestro” jelenléte. Lapunk a látogatás előkészítésének perceitől figyelemmel kísérte az eseményt.

Karácsonyi ajándék kottába írva

Zenésznyelven szólva 2008-ban a Solti György Zeneiskola kivágta a magas C-t. A számos helyi, országos és külföldi szereplést, a negyvenéves fennállás jubileumi koncertjét, s ezt követően Lady Solti látogatását egy olyan álomút tetézte, amely igazi karácsonyi ajándékot jelentett úgy a meghívó, mint a meghívottak számára. Strasbourgban az utolsó szavazást követően, Barsiné Pataky Etelka meghívására a zenekar karácsonyi muzsikával lepte meg az európai parlamenti képviselőket.

Rendhagyó zenés irodalomóra

Lovasi András énekes Lackfi János költő megzenésített verseit adta elő azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet az Arany János iskolában tartottak. A hétköznapi témákból és nyelvhasználatból merítő, játékos verseket hallgatva a diákok megbizonyosodhattak arról, hogy a kortárs költészet él, és nekik is szól.

A huszadik század hiteles humanistája

Emléktáblát helyeztek el Lengyel Balázs tiszteletére egykori lakóháza falán. A Királyhágó utca 5/b előtt a család, barátok és pályatársak idézték fel a XX. századi magyar irodalom egyik meghatározó alakjának munkásságát.

„Ne a pillanatnak éljünk!”

Emléktáblát avattak a szaléziánus szerzetesek perében 1953-ban halálra ítélt és kivégzett Zana Albert tiszteletére egykori Városmajor utcai alma máterének helyén, a Kós Károly iskola udvarán. A Rákosi-terror koncepciós pereinek hegyvidéki áldozata huszonkét évet élt.

„Szíve járását hallod az időnek”

Az idézett lemezcím az immáron országhatárainkon túl is missziót teljesítő folklórzenekar művészeti filozófiája is lehetne: ismerd és óvd a Gyimesi-hágón túl élő csángók eltűnőben lévő zenekultúráját. A Zurgó név számunkra, hegyvidékieknek, másfél évtizede a családi élet részévé vált az „öreg MOM” kupolatermében kéthetente tartott táncház révén.

„Mosolyog az ember lelke”

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Sérült Fiatalok Fesztiválját, amelynek ezúttal a Jókai Klub adott otthont. Az eseményen kihirdették a vendéglátók által kiírt képzőművészeti pályázat eredményeit.

Iskoláink élete a Hegyvidéken

Az adományoknak, felajánlásoknak köszönhetően megannyi ritkán látható tárgyi emléket vonultat fel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállítása. Az Életünk iskolái – iskoláink élete a Hegyvidéken című tárlaton a kerületi iskolák történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik közül többekben minden bizonnyal kellemes emlékeket ébresztenek a látottak.

Hurka-Gyurka! Dagadt vagy!…

…halljuk egyre gyakrabban az iskolák folyosóin, a játszótéren és még számos más helyen. Gyerekeink közül egyre többen küszködnek súlyfelesleggel, aminek rengeteg oka, de talán még több kellemetlen következménye van. A jelenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni szemünk fénye egyéni fejlődése, illetve a jövő generációja egészségének alakulása miatt sem. Dr. Baji Ildikó pszichiátert kérdeztük az elhízott iskoláskorú gyerekek lelki és testi problémáiról.

Gyógyító diéták

Az egészséges táplálkozás terápiás hatásairól, a diéta gyógyító erejéről beszélt dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklubban. Az előadásból kiderült, hogy kis odafigyeléssel, az ételek helyes megválasztásával és társításával számos betegség leküzdhető.

Egészségesen a Fakanál Klubbal

Tavaly indította útjára a Fakanál Klubot a Rákellenes Általános Szolgálat. A szervezet Greguss utcai helyiségében havonta egyszer gyűlnek össze az érdeklődők, és egyebek között a kíméletes, vitaminokat megtartó konyhatechnikai fogásokat ismerhetik meg. Bajor Beával, a szolgálat vezetőjével, a klub szervezőjével beszélgettünk az egyik klubdélutánon.

Az első bálos gesztenye

Mindig az utcán árulták, fekete, hengeres kályhán, lyukacsos serpenyőben sült. Apró, barna zacskóban adták, öt forró szemet két forintért. Októbertől áprilisig. Rég volt, ám az utóbbi években újból megérezhettük az utcai gesztenyesütés semmi máshoz nem hasonlítható hangulatát.

Élvonalban a hegyvidéki bridzsesek

Az ország egyik legeredményesebb bridzsszakosztálya működik a XII. kerületben. Az elmúlt években a nemzeti bridzsválogatottak gerincét, a játékosok több mint felét a többszörös bajnok Hegyvidék SE adta.

Párizs királynőjének titkai

Lapunk egy korábbi számában már szóltunk Körmöczi Zsuzsa ötven esztendővel ezelőtti Roland Garros-diadaláról. Az évforduló tiszteletére Gyenes András kötetbe rendezte a legendás teniszbajnok életének jelentős állomásait, sőt, még egy igazi csemegével is meglepte a sportág szerelmeseit.