Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Mosolyog az ember lelke”

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Sérült Fiatalok Fesztiválját, amelynek ezúttal a Jókai Klub adott otthont. Az eseményen kihirdették a vendéglátók által kiírt képzőművészeti pályázat eredményeit.

Tavasz, Nyári táj, Vízparton, Kezek, Házikók. Néhány cím abból a kiállítási anyagból, amely gyerekek munkáiból – főként rajzokból, festményekből, illetve különböző technikákkal készült kisplasztikákból – állt össze a Jókai Klubban. Kedves, szívmelengető, gyermeki alkotások ezek, néhány közülük különleges megoldással, az igazi tehetségekre jellemző egyéni látásmóddal lepi meg a szemlélőt.

A bemutatott művek nagy része akár általános iskolások számára kiírt pályázatra is beérkezhetett volna. Csakhogy a kiállítást azokból a munkákból rendezték, amelyeket mozgás-, látás-, hallás- és értelmi sérült fiatalok küldtek be a speciális fővárosi intézmények tanulói számára meghirdetett kerületi képzőművészeti pályázat keretében.

„Ezt rajzoltam én” – Dobra Laura első díjat kapott
„Ezt rajzoltam én” – Dobra Laura első díjat kapott

A rajzok, festmények kategóriájában a zsűri Kanalas Mercédesz (Pető intézet) Családi kirándulás és Dobra Laura (Nagyothallók Általános Iskolája) Hóvirág című alkotását jutalmazta megosztott első helyezéssel, míg tárgyaiért Kleman Éva (Hallássérültek Tanintézete) érdemelte ki az első díjat. Rajtuk kívül gyakorlatilag mindenki kapott valamilyen elismerést, illetve ezzel együtt ajándékot, hiszen mindannyian nagy odaadással dolgoztak műveiken. A kerületben működő Fekete István Általános Iskola diákjai, akik a Linter Tamás által vezetett kézműves-foglalkozásokon fejlesztik kézügyességüket, csoportdíjat vehettek át – ők a többi között kerámiából készített, ötletes állatfigurákat mutattak be a kiállításon.

Menyhárt Éva önkormányzati képviselő, a fogyatékosok ügyeiért felelős tanácsnok a díjátadó ünnepségen elmondta: a színekben, figurákban gazdag rajzokban a gyermekek csillogó szempárját, tiszta lelküket látta – szerinte ezek a művek visszaigazolják a Saint-Exupéry által megfogalmazott közismert gondolatot: „jól csak a szívével lát az ember”. Bálványos Huba grafikusművész, főiskolai tanár, aki a művek értékelésében is közreműködött, az eredményhirdetésen azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek, ha alkotnak, szívvel-lélekkel teszik. Mint mondta, a szép, igaz munkák láttán mosolyog az ember lelke, a képeket nézegetve a felnőttek visszavágyódást érezhetnek abba a korba, amikor még ők is őszintén látták a világot.

Herczeg Esztertől, a Jókai Klub vezetőjétől és az esemény szervezőjétől megtudtuk: tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Sérült Fiatalok Fesztiválját, amelynek a korábbi években a Virányosi Közösségi Ház adott otthont. Ezúttal azért a Jókai Klub vállalta a vendéglátói feladatokat, mert úgy látták, itt könnyebben tudnak közlekedni a mozgássérültek.

A fesztiválon, ahogy lenni szokott, a kiállítás mellett előadásokat is szerveztek a gyerekeknek – visszatérő vendégként Lehr István muzsikált, valamint a Szivárvány Táncszínház mutatott be egy izgalmas koreográfi - ájú produkciót. Herczeg Eszter kiemelte, hogy az esemény nem jöhetett volna létre a támogatók közreműködése nélkül. A képzőművészeti pályázaton részt vevők ajándékozásához, valamint a gyerekek megvendégeléséhez a hegyvidéki önkormányzat, dr. Czinege László önkormányzati képviselő, a Kiskakukk Játszóház, a Periferic Records, valamint a Terra Mobilia Kft. nyújtott segítséget.

z.