Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.
szovetseg1
A teraszok kifestése után egységes megjelenésű az épület
 
A Csorna utca 5. alatti társasház közössége 2004-ben csatlakozott az önkormányzat szövetségi programjához. Az eredetileg honvédségi tulajdonú épületben hatvan lakás és harmincnyolc garázs található, ezért az albetéteket funkciójuk szerint különválasztották. Az elmúlt négy évben a pályázat keretében felújították a lakóépületet: kicserélték a teljes bejárati portált, újrafestették az elülső és a hátsó homlokzatot, valamint leszigetelték az oldalfalakat.
 
szovetseg2
A házhoz tartozó kertrész is megszépült
 
A lakók saját költségükön elvégeztették a teraszok kifestését, így vált egységes megjelenésűvé az épület. Az idén befejeződik a lépcsőház és a függőfolyosók felújítása, valamint folytatják a házhoz tartozó zöldfelületek fejlesztését. A megújuló közösségi területen az elmúlt években virágágyásokat létesítettek, valamint gyümölcsfákat ültettek.
 
szovetseg3
Az új bejárati portál
 
A pályázaton elnyert több mint hárommillió forintos támogatást az időközben lejáró lakás-előtakarékosság hozamával egészítették ki, ennek köszönhetően a gáz-alapvezeték felújításához a lakók részéről nem volt szükség többletbefizetésre – mondta el lapunknak Tóth Mihály. A közös képviselő kiemelte: a szövetségi szerződés egyik legfontosabb hozadéka, hogy szinte rákényszeríti a közösséget a takarékosságra. Az önkormányzat támogatása ugyanis akkor a leghatékonyabb, ha külső forrásokkal is kiegészül, ezek elnyeréséhez pedig meghatározott önrészre van szükség. Jövőre szeretnék megkezdeni a lift kiépítését, amihez szintén igénybe vennék a szövetségi program segítségét.
 
(mm.)