Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
megujulhat1

Megújulhat a Hegyvidék egyik központi területe

A kultúra, a szabadidő és az egészséges életmód kap főszerepet az önkormányzat szándékai szerint a Sirály utca–Gesztenyés kert térségének teljes megújítását célzó fejlesztéssel. A művelődési központ régóta tervezett átépítését, valamint a biopiac bővítését és nagyméretű, új közösségi felületek kialakítását is magában foglaló program megvalósítására európai uniós pályázat keretében feltételesen kilencszázmillió forintot nyert el a kerület. A pályázat második fordulójának sikeressége esetén még ebben az évben megindulhat a terület revitalizációja.

Mini játszótér és fásítás a Böszörményi úton

Hegyvidék önkormányzata évek óta virág- és faültetéssel, a zöldfelületek növelésével igyekszik szebbé, otthonosabbá tenni a kerület közterületeit. A program keretében májusban megújult a Böszörményi út.

Semmelweis méltó utódai

Az önkormányzat a Semmelweis-napon köszöntötte a kerület egészségügyi dolgozóit. Ebben az esztendőben a Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjak átadása mellett külön elismerésben részesültek az utóbbi években az alapellátásból nyugállományba vonuló háziorvosok, fogorvosok, házi ápolók és védőnők.

Tulajdonosváltás a társasházakban: mire vigyázzunk?

Gyakorta előfordul, hogy az újdonsült lakástulajdonos csak a költözést követően szembesül az ingatlant terhelő kötelezettségekkel és a használatot befolyásoló közösségi döntésekkel. Pedig a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében elegendő lenne még időben felkeresni a társasház közös képviselőjét, aki teljes körű tájékoztatást nyújt az együttélés normáit rögzítő házirendről, az épület műszaki állapotáról, a pénzügyi helyzetről, valamint a társasház fejlesztési, felújítási terveiről és a közeljövőben esedékes többletbefizetésekről.

Szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.

Megint csatatérré változott a kerület

Ismét lezajlott a szokásos éves lomtalanítási akció a Hegyvidéken, és ismét csatatérré változtatták az utcákat a guberáló hadak. A Fővárosi Közterület-fenntartó szerint a korábbi évekhez képest kisebb közterületi szennyezés keletkezett – az áldatlan állapotokkal szembesülő lakók beszámolói azonban nem ezt támasztják alá. Egy belgiumi példa igazolja: a lomtalanítás kulturáltabb és környezetkímélőbb formában is működhetne.

Zenében és rajzban mozdult meg a szó

Rajzban fogalmazták meg érzéseiket a zenei aláfestés mellett olvasott versekről a Jókai iskola diákjai. A rajzok láthatók voltak azon a rendhagyó irodalomórán, amelyen a pécsi Szélkiáltó együttes ültette át muzsikába kortárs költőink legszebb alkotásait.

Japán méltóság látogatása

A japán császár másodszülött fi a, Akisino Fumihito és felesége, Kawashima Kiko volt a Virányos Általános Iskola vendége. A hercegi pár a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából látogatott el hazánkba.

Ma is sokan olvassák

Emléktáblát avattak az Őzike és a Fülemile út sarkán álló ház falán, Molnár Gábor író, utazó, vadász lakóházánál, ahol több művét is írta. Dél-Amerikáról és Mongóliáról szóló könyvei a mai napig lebilincselő olvasmányok.

Emléktábla az olimpiai bajnoknak

Felavatták Kádárné Csák Ibolya magasugró olimpiai bajnok emléktábláját a Böszörményi út 18/a alatti ház homlokzatán. A neves sportoló hatvan évig élt a Hegyvidéken, innen indult útnak 1936-ban, hogy a berlini ötkarikás játékokról elhozza Magyarország első női olimpiai aranyérmét.

Egyedi és megismételhetetlen

Kép a tükörben címmel a kerületi Napközis Műhelyközösség kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal folyosógalériáján és vitrintárában. A Hunniareg Budai Módszertani Központ szervezésében hatodik alkalommal megtartott tanévbúcsúztató gála megnyitóján a délutáni foglalkozásokon legjobban teljesítő gyerekek polgármesteri jutalmakat vehettek át.

„Természetközelben” a Hegyvidéken

Izgalmas tájakra kalauzolják a műértő közönséget Pintérné Csordás Anna képei. Az autodidakta, fizikus végzettségű alkotó munkái a Virányosi Közösségi Ház falait díszítik.

Szakadékból a fényre Helen Kellerrel

Helen Keller kevéssé ismert itthon. Pedig az, ahogyan fogyatékossága ellenére, mérhetetlen lelki erejének, szinte emberfeletti kitartásának köszönhetően teljes életet tudott élni, mindenki számára példaértékű lehet. Nemrég a Barabás Villában mutatták be a Szakadékból a fényre: Az akarat győzelme – Helen Keller küzdelmes élete című önéletrajzi ihletésű kötetét.

Tizenötmillió magyarnak énekelnek

Huszonöt éves fennállása alkalmából a zenekar megkapta A Magyar Szabadság-díjat, később Koltay Gergely a Magyar Köztársasági Aranykeresztet vehette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől munkásságáért. A harmincesztendős együttesnek 2006-ban adták át a Magyar Örökség-díjat. Azóta a Kormorán együttes dalai a nemzeti kulturális örökség részét képezik.

Szétszóródnak újulásra, új vetésre

A Jókai Néptánccsoport ezúttal is domináns részvevője volt a Hegyvidéki Napok rendezvénysorozatának. Előbb május 16-án négy korcsoporttal képviselte alma máterét, a Jókai Mór általános iskolát az „öreg MOM” színpadán, a helyi diák-néptánccsoportok számára rendezett XIII. Hegyvidéki Néptánc Fesztivál alkalmával. Másnap este az Erzsébet-kilátó tövében aratott fergeteges sikert, amikor a Muzsikás együttes zenéjének ritmusára megtáncoltatta a publikumot. Az immáron generációs sikertörténet „szülőanyja” Bettenbuk Krisztina néptáncpedagógus, az együttes művészeti vezetője.

Jelzések a világról

Pálos Anna grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A három részre osztott kiállítóteret vegyes technikával készült, hímzett-rajzolt, egyszerűségükben is meghökkentő fali oltárok, a rajz feketeségéből világító gobelin szemmel kitekintő madárábrázolások és az örök nő olajba álmodott titokzatossága foglalják keretbe.

Érzéki prózavers

Lapunk régi szerzője, Jóry Judit művészettörténész második szépirodalmi munkáját mutatta be a kerületi közönség előtt. A Havazás – hó-bandázs hol nyíltan, hol rejtve a nőkről, a „második nemről” és az erős, időnként öntörvényű férfiakról szól.

„Ültessünk virágot”

Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre a Zölderdő Óvodában. Ezúttal a gyerekek egy kerti parti keretében játékos vetélkedőkkel, virágültetéssel ünnepelték meg a madarak és fák világnapját.

Étrendváltással az elsavasodás ellen

„Ételed legyen a gyógyszered, gyógyszered az ételed” címmel az egészséges táplálkozásról tartott előadást Bucher Kata bioenergetikus, jógaoktató a Virányosi Közösségi Házban. Mint kiderült, a helyesen megválasztott étrenddel megelőzhető a betegségek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszó elsavasodás.

Tízmilliós adomány a János kórháznak

Hazánkban a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, nagy szükség van tehát a szűrést és a betegek kezelését segítő korszerű vizsgálóeszközökre. A Szerencsejáték Zrt. jóvoltából nemrég új, értékes szívultrahangkészülékhez jutott a Szent János Kórház.

Vékony a héja, rózsás a bőre, mi az?

A burgonya történetét, hasznát, előnyeit és hátrányait alig egy évvel ezelőtt már részletesen kiveséztük. Nem esett szó azonban az újburgonyáról, amely annyiban különbözik a régitől, hogy eladósorban van még, s mint ilyen, minden szempontból értékesebb az idősebbnél.

Óvakodj a keserűtől!

Jó hír a vegetáriánusoknak: többé nem kizárólag szójával, búzahússal és gombával válthatják ki a húst. Itt az új húspótló, a kiváló növényi fehérje, a csillagfürt!

CBA Príma nyílt a Szarvas Gábor úton

A CBA ez év tavaszán új boltkategóriával jelent meg a piacon, amelynek neve: CBA Príma. A kiemelkedő színvonalú hálózat legújabb egysége egy évekkel ezelőtt bezárt üzlet helyén, a Szarvas Gábor út 8/a alatt nyílt meg.

Az új korszak első bajnoka a BSE

Túlnőtt saját árnyékán a BSE női asztalitenisz-csapata. A városmajori együttes két fordulóval az idény vége előtt már bajnoki címet ünnepelhetett, hiszen a pontvadászat tizenhetedik fordulójában legyőzte a Tolnát, és a sikernek köszönhetően behozhatatlan előnyre tett szert a tabellán. A BSE első bajnokcsapatának tagjai (képünkön): Iszajeva Anna, Vaida Cornelia, Braun Éva és Szvitacs Alexa.

Laposra verték a mezőnyt

Floorballban is az ország legjobbjainak bizonyultak a tizenkettedik kerületi lányok. A Phoenix Fireball Sportegyesület női csapata egyetlen döntetlen mellett az összes találkozón győztesen hagyta el a pályát.