Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tulajdonosváltás a társasházakban: mire vigyázzunk?

Gyakorta előfordul, hogy az újdonsült lakástulajdonos csak a költözést követően szembesül az ingatlant terhelő kötelezettségekkel és a használatot befolyásoló közösségi döntésekkel. Pedig a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében elegendő lenne még időben felkeresni a társasház közös képviselőjét, aki teljes körű tájékoztatást nyújt az együttélés normáit rögzítő házirendről, az épület műszaki állapotáról, a pénzügyi helyzetről, valamint a társasház fejlesztési, felújítási terveiről és a közeljövőben esedékes többletbefizetésekről.
Az előzetes egyeztetés különösen az elővásárlási joggal terhelt ingatlanoknál kulcsfontosságú, hiszen a közös képviselő hitelt érdemlően igazolni tudja a tulajdonostársak elővásárlási jogával összefüggő közösségi állásfoglalást, valamint segítséget nyújthat a máshol élő tulajdonosok felkutatásában. Amennyiben a tulajdonosok bizonyítottan írásban is elálltak elővásárlási joguktól, az adásvétel támadhatatlanná válik.
 
Előfordulhat, hogy az alapító okiratban szereplő szabad rendelkezés jogával ellentétes a szervezeti és működési szabályzat, ráadásul későbbre datálva írja elő a tulajdonosok elővásárlási jogát. A közös képviselővel történő egyeztetés során éppen ezért betekintést kell kérni ezekbe az okiratokba. Szintén tanácsos elkérni és tüzetesen áttanulmányozni a házirendet, amely a többi közt az állattartásról, a garázs használatáról vagy az iparűzés kérdéseiről is rendelkezik. Ezek előzetes ismerete akár az adásvételtől való elállást is eredményezheti, de mindenképpen alkalmas arra, hogy megelőzze a későbbi konfliktushelyzeteket.
 
Létezhetnek olyan közgyűlési határozatok, jegyzőkönyvek, amelyek az eladót külön, vagy tulajdoni hányadának arányában terhelik. Kérésre a fizetési kötelezettségekről – beleértve a közösköltség-tartozást – a közös képviselő tájékoztatást nyújt. Ezzel egy időben érdemes rákérdezni az épület állagára, különösen a tetőszerkezet, a héjazat, a csatornák, a kémények, a közművek, a gázvezetékek és a szerkezet statikai állapotára, valamint a várható felújítási költségekre.
 
Célszerű rögzíteni a fizetési kötelezettségeket és azok elfogadását az adásvételi szerződésben is. Szintén ajánlatos foglalkozni az etikai kérdésekkel, és tisztázni, hogy a lakásvásárló elképzelései, életvezetése megfelelnek-e a házirendben foglaltaknak. A lakásvásárlás előtt tehát számos olyan körülményt kell mérlegelni, ami az ingatlan szemrevételezése, illetve az eladóval történő tárgyalás során nem jut minden esetben a vevő tudomására, azonban a közös képviselővel történő egyeztetés alkalmával nagy valószínűséggel szóba kerül.
 
(mm.)