Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Természetközelben” a Hegyvidéken

Izgalmas tájakra kalauzolják a műértő közönséget Pintérné Csordás Anna képei. Az autodidakta, fizikus végzettségű alkotó munkái a Virányosi Közösségi Ház falait díszítik.
Minden ember elemi ösztöne a díszítés iránti vágy – hangsúlyozta a kiállítást megnyitó Ghyczy György képzőművész. Valami hasonló történik az alkotás során is, amikor a művész megtanul beszélni egy olyan formanyelven, ami szélesebb közönséget szólít meg, mint a puszta szó. Így válik fontossá a képzőművészet, amelyben ma már nincs jelentősége annak, hogy valaki akadémikus módon fogalmazza meg a gondolatait. Aki festészettel foglalkozik, egész életét a szép mint tulajdonság közelében éli, mindennapjai minőségét alapjaiban ez határozza meg – fogalmazott Ghyczy György.
 
termeszetkozelben
 
Pintérné Csordás Anna 1998-ban kezdett el festészettel foglalkozni, hogy gyermekkori élményeire hagyatkozva létrehozza sajátos látásmódját. Mesterének Sáska Tibor festőművészt tartja, akinek művészeti táborában egy évtizeddel ezelőtt szinte minden esztendőben megfordult. Sokat tanult a Virányosi Közösségi Házban rajzot és festészetet oktató Szabó Zoltántól, valamint Bárány Mária ipar- és festőművésztől is.
 
Sajátos képein elsősorban a természet jelenik meg, főként tájakat, fákat, virágokat fest. Alkalmazott technikája az akvarell, az olaj, az akril és újabban a pasztell. Vízfestményei finomak, merész, izzó színekkel adják vissza a ragyogó napsütést, vagy a lángvörös virág szirmainak elbűvölő szépségét, míg olajképeit az ecset nyelével ejtett karcolások teszik különlegessé.
 
(m.)