Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vékony a héja, rózsás a bőre, mi az?

A burgonya történetét, hasznát, előnyeit és hátrányait alig egy évvel ezelőtt már részletesen kiveséztük. Nem esett szó azonban az újburgonyáról, amely annyiban különbözik a régitől, hogy eladósorban van még, s mint ilyen, minden szempontból értékesebb az idősebbnél.
Mire ez a kis ismertető megjelenik, már javában rózsaszínű pírral héjasodik a nyár egyik sztárja, az újburgonya. Legfőbb erénye, hogy ilyenkor már megfizethető, ezernyi változatban elkészíthető.
 
Szervezetünk rá is van szorulva erre a friss vitamingumóra, amely az „öregnél” jóval gazdagabb ásványi anyagban, és sokkal jelentősebb mennyiségben tartalmaz C-, B1-, B2-vitamint, foszfort, kalciumot és vasat. Mivel sokkal több benne a víz, így energiatartalma töredéke a tavalyi krumpliénak. Éppen ezért a fogyókúrázók is bátran bekebelezhetik, köretnek, egytálételnek, salátának egyaránt kiváló, étvágycsillapító.
 
A legújabb kutatások szerint világszerte terjed a „baby” zöldség iránti kereslet, ami a lényegében még zsenge, fiatal termést jelent. Ezek közé számítható az újburgonya, amelynek folyamatos előállítására hazai szakemberek jó lehetőségekkel bírnak kora tavasztól karácsonyig. A foszlós héjú, végleges méretét még el nem érő újburgonya termesztése az 1800-as évek közepétől hajtatásból, előnevelt gumók kiültetésével indult. Szabadföldi korai termesztésből az 1900-as évek eleje óta áll a hazai fogyasztók rendelkezésére.
 
vekony
 
A burgonya betakarítására körülbelül három héttel korábban, még „éretlen” állapotában kerül sor, ezért zsenge, jobb ízű, több fehérjét és cukrot tartalmaz. Speciális tulajdonsága a héj „foszlóssága”, ami azt jelenti, hogy kézzel könnyen ledörzsölhető. Hazai körülmények között hajtatásból legkorábban május elejétől, átmeneti fóliatakarásból május közepétől, takarás nélküli, szabadföldi korai termesztésből június elejétől kerül a piacokra.
 
Általában hozzávetőleg két hónapig bővíti az itthoni piaci kínálatot. A hazai statisztikai nyilvántartások a június 30-ig forgalmazott burgonyát tekintik korainak.
 
Járay Mari