Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új betegszállító autó

Hárommillió forintos adománnyal járult hozzá a Szent Ferenc Kórház új vér- és betegszállító autójának megvásárlásához az önkormányzat. A második kerületben működő intézmény évente több száz szívproblémákkal küzdő hegyvidéki polgár kardiológiai rehabilitációjában vállal szerepet.
A Szent Ferenc Kórházat egyedüli fenntartóként az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció üzemelteti. Mivel a rend anyagi lehetőségei szűkösek, az intézmény a normatív támogatás mellett pályázatokból próbálja előteremteni a működéséhez szükséges forrásokat. Az elmúlt években azonban felére csökkent az állami finanszírozás, ezért ma már ott tart a kórház, hogy bizonyos járóbeteg-ellátásokat azért kénytelen szüneteltetni, mert nem tudja megjavíttatni az elromlott műszereket. Jelenleg az OEPtől kapott támogatás kizárólag a munkabérek kifi zetését fedezi, nem elég azonban gyógyszervásárlásra, netán a közüzemi számlák rendezésére.
 
Ebben a helyzetben fejlesztésekre még gondolni sem lehet, ezért jelent óriási segítséget a hegyvidéki önkormányzat támogatása – mondta el az új vér- és betegszállító autó ünnepélyes átadásán dr. Trombitás Zoltán. A Szent Ferenc Kórház igazgatója emlékeztetett arra, hogy az előző betegszállítót is a hegyvidéki önkormányzat adományozta. A mostani járműcserére az elmúlt három év több százezer kilométeres futásteljesítménye miatt volt szükség. Az új autóval a külső intézményekben elvégzett vizsgálatokra szállítják a betegeket, ami költségkímélőbb és nem utolsósorban lényegesen gyorsabb megoldás, mintha a mentőszolgálatot vennék igénybe. Szintén jó szolgálatot tesz majd a modern, kis fogyasztású jármű a mindennapi vérszállítások alkalmával.
 
Pokorni Zoltán polgármester lapunknak elmondta, hogy nehéz helyzetben van az önkormányzat, hiszen a központi források folyamatos csökkenése ellenére egyre több, egyébként nem kötelező feladatot kénytelen magára vállalni. Ilyen a kórházak anyagi támogatása, amire a kormányzati megszorítások miatt van szükség. Lehetetlen állapot ugyanis, hogy az egészségügyi intézményekben a pénztelenség miatt ma már a gyógyítás legalapvetőbb szintjei is veszélybe kerültek.
 
Pokorni Zoltán adta át az autót Trombitás Zoltán kórházigazgatónak
Pokorni Zoltán adta át az autót Trombitás Zoltán kórházigazgatónak
 
Az önkormányzat éppen ezért rendszeresen egyeztet a járóbeteg-ellátást nyújtó kórházakkal a támogatás formáiról, egyúttal keresi a szorosabb partnerség lehetőségét a kerület lakóit közvetlenül ellátó intézményekkel. Van olyan kórház, amely az előzetes felmérések szerint a kapacitások átcsoportosításával képes lenne többletszolgáltatásokat nyújtani a hegyvidéki polgároknak. Ilyen a Sportkórház, amelynek évek óta üresen álló Alkotás utcai szárnyát kiválóan lehetne használni járóbeteg-szakrendelőként.
 
A polgármester hangsúlyozta, hogy a Szent Ferenc Kórház ugyan nem kerületi intézmény, ellátási területébe azonban a Hegyvidék is beletartozik. Beszédes adat, hogy az elmúlt három évben ezerötszáznál is több volt a szívinfarktusok száma a kerületben, a betegek egy részének intézeti rehabilitációját, illetve ambuláns gondozását pedig éppen a Szent Ferenc Kórház látja el. Ezért fontos a kerületnek, hogy a kórház képes legyen megfelelő szintű gyógyászati tevékenységet folytatni. Az együttműködés nem új keletű, hiszen az elmúlt közel tíz év alatt az önkormányzat két személyszállításra is alkalmas autóval támogatta az intézményt, hozzájárult a kardiológiai rehabilitációt segítő tornaterem kialakításához, valamint egy közös pályázat keretében lehetővé tette a laboratórium működéséhez szükséges klinikai kémiai automata műszer beszerzését.
 
mm.