Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismét Gesztenyenap a Hegyvidéki Őszben

A Hegyvidéki Ősz programsorozat „csúcseseményei” ezúttal is szeptember utolsó hétvégéjén várták a kerületi polgárokat. Az Előzd meg a fogaskerekűt! versenyről a sportoldalon találhatnak rövid beszámolót, a Bilicsi-díj átadásáról lapunk közepén olvashatnak. Alább az immáron többgenerációs emlékeket őrző, nagy átalakítás előtt álló „MOM”-ban, azaz a XII. kerületi művelődési központban történteket foglaltuk össze – szokás szerint kicsit szubjektíven, a Gesztenyenap színes kavalkádja közepén megélve az élményeket.

Parkolásgátló oszlopok több útszakaszon

Kátyúzással, lépcsőfelújításokkal, valamint parkolásgátló oszlopok kihelyezésével folytatódik az év elején meghirdetett közterület- rekonstrukciós program. Az elképzelések szerint két éven belül Hegyvidék valamennyi lépcsősora megújul.

Gázmizéria a Németvölgyi úton

Nehéz helyzetbe került néhány társasház a Németvölgyi úti gázfővezeték felújítását követően. A rendszer újraindítását megelőző nyomáspróbán ugyanis az épületek alapvezetékében szivárgást állapított meg a Fővárosi Gázművek, ezért a hiba kijavításáig az érintett házakat kizárta a gázszolgáltatásból. A kialakult helyzetre tekintettel a több millió forintba kerülő felújításokat utófi nanszírozással támogatja az önkormányzat.

„Bejárjuk” a hegyvidéki címeket

Mit jelent az, hogy „bejárjuk” a hegyvidéki címeket? Mi az a címnyilvántartás, és mit tartalmaz? A rendezése mennyiben érinti a helyi lakosok életét? A lakcímnyilvántartással kapcsolatban felmerülő kérdésekre az alábbiakban próbálunk meg válaszolni.

Új betegszállító autó

Hárommillió forintos adománnyal járult hozzá a Szent Ferenc Kórház új vér- és betegszállító autójának megvásárlásához az önkormányzat. A második kerületben működő intézmény évente több száz szívproblémákkal küzdő hegyvidéki polgár kardiológiai rehabilitációjában vállal szerepet.

Intranet és ügyfélirányító

Mint azt már korábban megírtuk, több mint negyvenmillió forint európai uniós támogatást nyert a kerület a polgármesteri hivatal működését érintő fejlesztésekhez. A projekt legtöbb eleme már megvalósult.

Pénzügyi megszorítások – nem indul el a Királyhágó tér fejlesztése

A Királyhágó tér átalakítása a kormány pénzügyi megszorításai miatt nem indul el – jelentette be Váczi János, a polgármesteri kabinet vezetője azon a lakossági fórumon, amelyet az Élhető Hegyvidékért Egyesület szervezett. A fórumon megerősítette: a képviselő- testület döntése értelmében a terület fejlesztési programja lekerült a napirendről.

Biciklivel biztonságban

Mobil kerékpáros ügyességi és KRESZ-pályát adtak át a Németvölgyi Általános Iskolában. Az országban egyedülálló, jelzőlámpákkal, közlekedési táblákkal és a forgalmi helyzeteket szimuláló akadályokkal ellátott pálya létrehozását a kerületi rendőrkapitányság kezdeményezte, a kivitelezést az önkormányzat vállalta magára.

A politikusok ne csak az elveikből éljenek!

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének vezetője és Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő volt a nyári szünet utáni első Hegyvidéki Esték vendége. A házigazdák, Váczi János és Rákay Philip számos aktuális politikai kérdésben kikérték a filozófuspolitológus és a politikus véleményét.

Az istenhegyi „közösségek közössége”

Az Istenhegy tetején már-már égi magasságokba törő, tűhegyes tornyú Szent László-templom 2010-ben éri meg százötvenedik születésnapját. Már zajlik a készülődés: a plébánia közössége, azok, akik a miséket és az ottani hitéleti foglalkozásokat rendszeresen látogatják, aktív részesei, mi több, népszerűsítői lesznek a jubileumi programoknak.

Kulturális negyed formálódik

Új színt vinne a Hegyvidék kulturális életébe a kerületben élő alkotóművészek frissen megalakult közössége. A Galéria 12 Egyesület munkáját az önkormányzat is támogatja. Borza Terézzel, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Emlékgyár

A kerületünkben élő Kovalovszky Dánielnek jó pár évvel ezelőtt egyik első munkahelye lapunk szerkesztősége volt. Kitartásának, szorgalmának, no meg tehetségének köszönhetően mára korosztálya legelismertebb fotóriporterei közé nőtte ki magát. Csepelről szóló legújabb anyagát a fővárosi önkormányzat Pro Cultura Közalapítványa által 2008-ban megítélt Budapest Fotográfi ai Ösztöndíj támogatásával készítette el.

A „növendék” tanítómestere nyomdokán

A Hegyvidéki Ősz programsorozat keretében adták át a Bilicsi-díjat, az immár patinásnak számító aranyozott szobrocskát Lukács Sándornak. A látványos kudarcok nélküli, sikerekben gazdag pályafutás mérföldköveit ez ideig az Ajtay Andor-, a Jászai Mari- és a Prima Primissima-díjak, valamint az Érdemes Művész cím jelentették. A népszerű színész a tollforgatásban is otthon van – 2006-ban jelent meg ötödik verseskötete.

Gyermekotthont neveztek el Sztehlo Gáborról

Immár Szehlo Gábor nevét viseli a Budakeszi út 48. alatti gyermekotthon. A Gaudiopolist létrehozó és ezzel rengeteg gyermeknek segítő kezet nyújtó evangélikus pap emlékét így már nem csak utcanév őrzi.

Atomreaktor a kerületben

Már messziről látni a fák fölé magasodó kéményét. Közel a Normafához, Csillebércen, a Konkoly Thege Miklós úton, egy erdős területen fekszik a Központi Fizikai Kutatóintézet, amelyet közel hatvan éve alapítottak.

Egy keserû sorsú csendõr

Kilencven éve végezték ki Fery Oszkár csendőrtábornokot. Kerületünk egykori utcanévadója több szállal kötődik a Hegyvidékhez: itt halt meg, és jelképes sírja is a Farkasréti temetőben található.

Veszélyes fák a fogas mentén

Az elmúlt években többször is a tűzoltóság segítségét kellett kérni, hogy a fogaskerekű pályájára vagy légkábeleire dőlt fákat eltávolítsa. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy között hamarosan kéthetes vágányzár lép életbe, ez idő alatt kivágják a leginkább balesetveszélyes növényeket.

Változatos páfrányok

Ahogy közeleg a tél, egyre kevesebb lehetőség adódik a kerti munkákra. A kertbarátok sokszor csak a szobából figyelhetik, ahogyan a kertet áztatja az eső. Természetes, hogy ilyenkor a figyelem a nyáron kicsit mellőzött szobanövényekre terelődik.

Szent Mihály napjától a budai hónigliig

A szüret mindenkoron „dolgos” ünnepnek számított, hiszen egy egész évi munka eredményét becsülhették fel azok, akik a szőlőt gondozták, metszették, termőre fordították. A XVI–XVII. században valódi sátoros mulatság volt, amelyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Városaink statútumai elrendelték: szüret idején a törvénykezés is szünetel!

Legyőzte az ember a gépet

Csúcsok sora dőlt meg a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében kilencedik alkalommal megrendezett Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-versenyen. A rekordnevezés mellett ezúttal minden eddiginél többen, összesen harmincketten bizonyultak gyorsabbnak a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűnél, az első helyezett kerékpáros és futó ráadásul bőven túlszárnyalta az eddigi legjobb időket.