Ünnep után még jobb!
Ritka az a háziasszony, aki ki tudja számítani, mennyi sonkát vegyen, főzzön, tálaljon húsvétkor. Amikor eltelt az ünnep, a maradékot úgy kell felhasználni, mint újdonságot, mintha el sem tudnánk mást képzelni a család asztalára. Íme, egy ötlet, amelyben a cukkíni is szerephez jut!
Csirkemell sonkában
Mossunk meg, szárogassunk le papírtörlővel 4 darab filézett, lapjában felszeletelt, besózott csirkemellet (kb. 8-10 szelet), majd süssük ropogósra 4 evőkanál felforrósított olajban. Emeljük ki az olajból, csöpögtessük le, fűszerezzük 1-1 kiskanál szárított rozmaringgal és őrölt csípős paprikával. Mindegyik filézett szeletet göngyöljük bele nyers füstölt sonkába, és tegyük félre.
Hámozzunk meg 1 fej közepes vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd ezeket is tegyük félre. Tisztítsunk meg 3 szál közepes sárgarépát, karikázzunk, aprítsunk fel 3 szárzellert, valamint 2 kisebb cukkínit, amelynek csapjuk le a két végét, és hosszában vágjuk fel vékony csíkokra. Az összes zöldséget tegyük egy mélyebb tálba, és az egészet alaposan keverjük össze 2 evőkanál sűrített paradicsompürével, illetve 1,5 deci száraz fehérborral.
Ezután pároljuk üvegesre a félretett kétféle hagymát 2 evőkanál felforrósított olajban, adjuk hozzá a zöldségeket, a paradicsomos-boros masszát, sózzuk, ízesítsük paprikával, és néhány percig együtt pirítsuk. Egy jókora tepsit vagy tűzálló edényt kenjünk ki diónyi vajjal vagy margarinnal, és a boros párolt zöldségeket kanalazzuk át az edénybe. A sonkaszeletekbe bugyolált csirkemelleket fektessük a zöldségekre, és fedő alatt 15 percig pároljuk. A filéket tegyük előmelegített tányérra, és tartsuk melegen. A zöldségekhez adjuk hozzá fél citrom reszelt héját és fél csokor frissen felaprított petrezselyemzöldet.
Végül tálaláskor rakjuk a párolt zöldségköretet a sonkás filék köré. Kísérőként 14 Celsius-fokra lehűtött száraz fehérbort vagy egyéves száraz rosét adjunk.