Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Tavaszi_takaritas_a_keruletben

Tavaszi takarítás a kerületben

Rekordmennyiség, több mint negyven köbméter szemét gyűlt össze az idei kerülettakarítási akción. A közösségépítő eseményen a Hegyvidék lakói, helyi önszerveződő csoportok és az önkormányzat munkatársai közösen tisztították meg a zöldfelületeket. A legtöbb, kétkonténernyi hulladékot a Gyógyfű utcában szedték össze, de bőven akadt munka a kirándulóhelyek környékén és a főutak mentén is.

Déli lejtő az irodaházban

Kortárs képzőművészeti kiállítás költözött az újonnan elkészült Krisztina Palace irodaház földszinti tereibe. Az utcáról is látható attraktív festmények és játékos szobrok alkotója Cseke Szilárd, illetve Csepregi Balázs.

Mutasd a tányérod!

Kóstoltatási akciót kezdeményezett az önkormányzat a saját fenntartású óvodáiban és iskoláiban annak érdekében, hogy tiszta képet kapjon a menzai ellátás minőségéről.

Muskatli_RGB

Ismét muskátliosztás a Hegyvidéken!

Április 17-én 8.30-tól rendezik meg a hagyományos kerületi muskátliosztást. A virágokat idén nyolc helyszínen vehetik át a kerület lakosai.
Autot_kaptak_a_kozterulet-felugyelok

Autót kaptak a közterület-felügyelők

Gépkocsit adott át a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársainak Pokorni Zoltán polgármester és Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. A jármű némileg hasonlít egy rendőrautóra, nem véletlenül: a Skoda Octaviát korábban a rendőrség használta.

Parkolási övezet a Galántai utca

A Hegyvidék előző számában írtunk a parkolási övezetbe utólag bevont kerületi utcákról. Azóta többen megkeresték szerkesztőségünket, hogy a Galántai utcát tévesen soroltuk ebbe a körbe, hiszen ott ma sem kell fizetni az autósoknak. Megkérdeztük az illetékes szakirodát, ahol megerősítették: a Galántai utca a parkolási zóna része, azonban a Centrum Kft. egyelőre nem helyezte ki a fizető automatákat.

Bírságok illegális közterület-használatért

Az utóbbi hetekben a kerület több pontján kezdtek engedély nélkül burkolatbontásokba a közművállalatoknak dolgozó kivitelezők. Az önkormányzat valamennyi esetben a március 20-tól hatályos útrendelet értelmében jár el, és jelentős bírságokat ró ki a szabályokat megszegőkkel szemben.

Valasztasi_etikai_kodexet_sertett_a_Jobbik

Választási etikai kódexet sértett a Jobbik

A hegyvidéki választások történetében eddig példátlan módon sértette meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom a valamennyi induló párt által aláírt kerületi etikai kódexet. Postaládába terjesztett kiadványukban és sajtótájékoztató keretében állítottak valótlanságokat az önkormányzati képviselő-testület egyik döntéséről és rágalmazták meg a polgármestert, aki a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.

szavazas3

Igazolással szavazók figyelmébe

Az igazolással szavazók 23. számú szavazókörében az igazolással szavazók jelentős száma miatt a névjegyzéken még nem szereplő választópolgárok várhatóan csak hosszas sorbaállás és várakozás után tudnak szavazni. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy igazolásukkal a Helyi Választási Iroda Névjegyzéki Csoportjánál 2010. április 9. péntek 16 óráig vettessék fel magukat a szavazóköri névjegyzékbe. A névjegyzékben már szereplő választópolgárok szavazása folyamatos.

Az Út – itthon

A kegyelem és a megbocsátás, a megújulás és a tanúságtétel különleges ideje – így határozza meg XVI. Benedek pápa a 2010-es compostelai szentévet. December 31-én a Santiago de Compostela-i székesegyház szent kapujának megnyitásával kezdődött meg a jubileumi esztendő. A Magyar Zarándokút Egyesület ebben az évben kezdte el szervezni az El Caminóhoz hasonló első hazai zarándoklatot. Erről az egyesület elnöke, Rumi Imre, a részletes programról és a március 28-án kezdődött „munkazarándoklat” első tapasztalatairól pedig az egyesület tagja, Szabó-Kalmár Éva beszélt.

Atepitik_a_Siraly_utcat

Átépítik a Sirály utcát

A Sirály utca átépítésével folytatódik a MOM–Gesztenyés kert kulturális, sport- és szabadidőnegyed funkcióbővítő fejlesztése. A művelődési központ előtti sétatér alatt a többi között étterem, kiszolgáló létesítmények és kétszintes mélygarázs kapnak helyet. A munkálatokat egy markolóval jelképesen elkezdő Pokorni Zoltán szerint a Sirály utca Budapest legszebb korzója lesz.

Hajlektalantanyakat_szuntettek_meg

Hajléktalantanyákat szüntettek meg

Megszüntette az önkormányzat a hajléktalantanyákat, valamint hamarosan kutyapiszokgyűjtőket helyez el a Gyógyfű utcában. A korábban ellopott közlekedési táblák újbóli kihelyezése mellett a kerületi közterület-felügyelet fokozott ellenőrzésekkel igyekszik megakadályozni az ingyenes parkolást.

Sakkozók Erkel nyomában

Sakkozni hívta a kerületi iskolásokat és felnőtteket a Virányosi Közösségi Ház. A XII. kerületi Szabadidősport Központtal közösen megrendezett Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny változatlanul nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében.

Bolgár ikonok a Folyosógalérián

A XVIII. századi bolgár vallásos művészet ritkán látható darabjait felvonultató vándorkiállítás érkezett az önkormányzat épületébe. A Toma Visanov görögkeleti ikonjait és falfestményeit bemutató fotósorozaton a szentség egy tőlünk térben távoli, szellemiségében mégis ismerős értelmezése jelenik meg.

A feljutás a cél a női labdarúgóknál

Egy esztendővel ezelőtt a vezetőség nem vállalta az élvonalban való szereplést, azonban mostanra változott a helyzet: ez az első számú cél a hegyvidéki női labdarúgócsapatnál. A férfiak is remekül szerepeltek eddig, ám ők nem álmodoznak a feljebb lépésről.

A bartóki szellemiség őrizője

Tokody Ilona operaénekes, Friedrich Ádám kürtművész, Serei Zsolt és Sugár Miklós zeneszerzők, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, illetve annak alapító-vezetője, Kováts Péter hegedűművész – ők kapták a Bartók–Pásztory-díjat 2010-ben. A Hegyvidéken élő Friedrich Ádámmal előző számunkban beszélgettünk, ezúttal közeli szomszédjánál, Tokody Ilonánál vendégeskedtünk, aki elárulta: egy darabig azt hitte, ugratják.

Az uborka és a tök gyermeke

A cukkíni fiatal növény, alig néhány évtizede ismerjük. A nátriumon kívül nem jelentős a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, ám mégis hasznos eleme lehet étrendünknek – fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlják.

Újjáéledés

Kontur Tamás kis túlzással szinte minden fűszálat ismer a kerületben. Nemcsak önkormányzati képviselői munkája, hanem hobbija révén is: előszeretettel fotózza a Hegyvidék természeti szépségeit, különösen a növények és állatok elbűvölő makrovilágát. Képeiből a polgármesteri hivatal épületében látható kiállítás.

Védjük meg erdeinket!

Mintegy húszhektárnyi erdőterület égett le tavaly tavasszal a főváros környékén – derült ki a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában megrendezett sajtótájékoztatón. A növényzetben és esetenként az állatállományban is komoly károkat okozó tüzek legtöbbször az emberi felelőtlenség számlájára írhatók.

Ünnep után még jobb!

Ritka az a háziasszony, aki ki tudja számítani, mennyi sonkát vegyen, főzzön, tálaljon húsvétkor. Amikor eltelt az ünnep, a maradékot úgy kell felhasználni, mint újdonságot, mintha el sem tudnánk mást képzelni a család asztalára. Íme, egy ötlet, amelyben a cukkíni is szerephez jut!

A tápanyagigényes medvehagyma

A tavasz kezdetén mindig előkerül a „medvehagyma-kérdés”, ahogy a növények előbújnak a földből, a lapokban és a közbeszédben is felbukkan a téma. Mennyire egészséges, milyen finom? Ráadásul „gazként” borítja az erdők alját. Ezúttal nem gasztronómiai vagy dietetikai, hanem ökológiai és botanikai szempontból vesszük górcső alá a medvehagymát.

Karate-edzőközpont nyílt

Autentikus japán kulturális és harcművészeti központ nyitotta meg kapuit a Győri úton. A Shuhari Dojo egyszerre edzőterem és szellemi találkozóhely, ahol valamennyi japán harcművészeti stílus otthonra lel.