Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzetek sportja – sportos nemzetek

Sporttal a világ körül címmel vidám Mikulás-váró családi programot rendeztek a Testnevelési Egyetem tornacsarnokában. A Magyarországon úttörőnek számító kezdeményezés az intézmény végzős hallgatóinak vizsgafeladata volt.

Tizenkét ország tizenkét nemzeti sportja mutatkozott be a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai tornacsarnokában. A családi program állomásain az adott ország jellegzetes ételeivel, nevezetességeivel is megismerkedhettek a gyerekek. A rendezvény tulajdonképpen egy vizsgafeladat volt, amit az egyetem végzős növendékei találtak ki.

Nemzetek_sportja_-_sportos_nemzetek– Úgy gondoltuk, olyan programot szervezünk, amely nemcsak megmozgatja a gyerekeket, hanem egyszersmind ellátja őket a gyakorlatban, például az iskolai órákon is hasznosítható ismeretekkel. Így született meg a Sporttal a világ körül gondolata, amihez hasonlót tudomásunk szerint ebben a formában még senki nem szervezett Magyarországon – tájékoztatta a Hegyvidéket Matavovszky Dániel. A főszervező elmondta, olyan interaktív, mozgásgazdag társasjátékot állítottak össze, amelyben nemcsak a gyerekek ügyességére és kitartására, hanem képzelőerejükre, művészi tehetségükre illetve már meglévő földrajzi és országismereteikre is kíváncsiak voltak.

– Természetesen nem vizsgáztatni akartuk őket, a feltett kvízkérdésekre még a legkisebbek is kapásból tudták a választ – hangsúlyozta. – A szellemi fejtörők egyébként is „kisebbségben” maradtak, az állomások többségén sportos és kézműves feladatok várták a versenyzőket. Minden ország egy pecséttel honorálta a feladatok teljesítését, aki mind a tizenkét igazolást összeszedte, a verseny végén ajándékot kapott.

A programban néhány Magyarországon egyelőre kevésbé ismert sportág, illetve nemzeti játék is bemutatkozott. Ilyen a finn mölkky, egy fadobálós játék, vagy az ezúttal szárazföldre szoruló kajakpóló. Nagy sikert aratott a spanyol standon meghirdetett „bikafogó”, illetve a japán állomáson felfújható ruhában játszható szumó.
Mialatt a gyerekek a feladatokat teljesítették, a nagyszínpadon egymást váltották az egyes országokra jellemző táncos és sportprodukciók. A közönség így élőben is megtapasztalhatta, miért szeretik annyira az USA-ban a szurkolólányok különleges drukkerszámait, vagy hogy milyen magasra repülnek a The Flyers akrobatikus csoport tornászai.

Ám.