Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Az év egyik legnagyobb beruházása a Tamási Áron iskola felújítása volt
Az év egyik legnagyobb beruházása a Tamási Áron iskola felújítása volt

Nehéz év mögöttünk, még nehezebb előttünk

„Nyomasztó esztendő volt” – fogalmazott Pokorni Zoltán a 2009 végén megtartott önkormányzati közmeghallgatáson, amelyet ezúttal a Virányosi Közösségi Házban rendeztek. A polgármester kiemelte, 2010 még nehezebbnek ígérkezik, főleg ami az oktatást és a szociális ellátást illeti. A közmeghallgatáson részt vevő polgárok igen aktívnak bizonyultak, sok kérdést, problémát és megfontolásra méltó javaslatot felvetettek a találkozón.

A hagyományoknak megfelelően Pokorni Zoltán polgármester a 2009-es közmeghallgatás bevezetőjében áttekintést adott az elmúlt esztendő jelentősebb eseményeiről és a következő évben várható kilátásokról. Mint mondta, 2009 nyomasztó év volt, de 2010 még inkább feszültséggel teli lesz, elsősorban az oktatás és a szociális ellátás területén. Csökken a normatív támogatás (kevesebb, mint a felére apad az előző évihez képest), miközben a fenntartás költségei emelkednek. Növekszik ugyanakkor a bölcsődei, óvodai elhelyezés iránti igény – immár az agglomerációból is.

Szociális területen az idősek ellátása a legproblémásabb, 40%-kal kevesebb pénzt ad erre a kormány, a szociális étkeztetésre is 30%-kal kevesebb támogatás jut. Valahonnan elő kell teremteni a forrásokat – ami nehéz feladat lesz –, mert az ellátások szintjét feltétlenül szeretné megtartani a kerület – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, az itt élők is szerepet vállalnak a terhekből: a kommunális adóból befolyt több mint 200 millió forint felett dönthetett a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület, amit utak, járdák felújítására fordított az önkormányzat.

Zebrák, kiadványok, parkfelújítások
Az év kiemelt beruházása volt a Tamási Áron iskola felújítása, amelyhez uniós forrást is sikerült igénybe venni. Megkezdte munkáját a kerületi közterületfelügyelet, Dávid Gábor vezetésével (irodájuk a Kiss János altábornagy utca 47. alatt található), illetve hét településőr állt szolgálatba – s várhatóan további hét fővel emelkedik a létszámuk. A rendőrökkel közös járőrpároktól a kerület vezetése jelentős eredményeket vár a közrend és közbiztonság javulása terén.

Sikeresnek bizonyultak a gyermekintézmények közelében felfestett piros-fehér zebrák, és ugyancsak eredményesen zárult a Hegyvidéki Zebrafest program, amely komoly elismerést váltott ki a reklámszakmában is. A polgármester fontosnak tartotta kiemelni a 2009-ben elindított tájékoztató könyvsorozatot, amely eddig az egészségügy, a sport, a környezetvédelem és az oktatás területét járta körbe, a kultúrával kapcsolatos kiadvány pedig januárban jelenik meg.

Befejeződött a Nagyenyed utcai tömbrehabilitáció, bár az irodahelyiségek még kihasználatlanok – köszönhetően a gazdasági válságnak. A Beethoven utcában megnyílt az új gondozási központ, az Istenhegyi út mellett, a „Lóitatónál” új szolgáltatóház, benne bolt, posta, gyógyszertár és egyéb üzletek kezdték meg az üzemelést. Folytatódott a játszóterek, parkok felújítása, a locsolórendszerek kiépítése, a fa- és muskátliültetés, az avargyűjtés, a komposztládák kihelyezése.

A városmajori park tulajdonjogát eddig nem sikerült megszereznie a kerületnek, ám a közeljövőben komoly változások várhatók: bekerítik a parkot, és kamerarendszert építenek ki, így jelentősen javulhat a közbiztonság. Megkezdődött a Csörsz utcai művelődési központ és környékének felújítása, amit az Európai Unió is támogat közel egymilliárd forinttal. A tervek szerint a Sirály utca kultúrház mögötti szakasza megszűnik közútként funkcionálni, és egy új térrel gazdagodik a kerület. A biopiac – az építkezés idejére – a Jagelló úti parkolóba költözött.

A fogaskerekű meghosszabbításának gondolatával végre már a főváros is komolyan foglalkozik – a tervezésre keretet is biztosított. Mint a polgármester kiemelte, a XII. kerület sürgeti a megvalósítást.

A rászorultak részére megindult a szociális bon kiadása, a Határőr úton szociális bolt nyílt. A Hegyvidék Kártyát novemberi bevezetése óta már négyezren igényelték. Továbbra is keresik a megfelelő helyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára.

Az Irhás árok volt a „sláger”
A közel háromórás rendezvényen sok polgár mondta el kérdéseit, várt választ problémáira, amelyek közül – a teljesség igénye nélkül – igyekszünk kiemelni a közérdeklődésre leginkább számot tartó felvetéseket.

A közmeghallgatás „slágere” az Irhás árok kritikus helyzete, felújítása volt. Tizenhat elkötelezett lakó egyenpólóban foglalt helyet a sorok között, közülük többen is előadták gondjaikat. Évek óta kérik az életveszély elhárítását, a megfelelő út és járda megépítését, a gyermekbarát környezet kialakítását. Aláírásokat gyűjtöttek, többször tárgyaltak a polgármesterrel, helyi képviselőkkel és a polgármesteri hivatal munkatársaival. Mint hangsúlyozták, érzik a kerületi vezetők támogatását, a megvalósítás mégis csúszik. Attól tartanak, hogy a 2010-es választások miatt esetleg kevesebb energia jut majd erre az ügyre.

Lovas Pál alpolgármester számára is kínos a helyzet – ennek hangot is adott válaszában. Szerinte alapvető oka a csúszásnak, hogy „többszereplős” a történet: két kerület és a főváros, illetve a tervezők és beruházók koordinált együttműködését igényli. A XI. és XII. kerületi önkormányzat, valamint a tervező cég közötti szerződés aláírásra vár, de ez egy közbeszerzési jogvita miatt csúszik. Január elején kerülhet rá sor, március végéig készül el a tanulmányterv, és ezt követheti a lakossági egyeztetés. Az engedélyeztetés 2010 júniusára várható.

A helyzetet nehezíti, hogy befolyásoló tényező a fővárosi kivitelezésben készülő csatorna építése – aminek meg kell előznie az útépítést –, ráadásul még meg sem jelent az erről szóló fővárosi pályázat. Ez a munka várhatóan 2010 végén fejeződik be, az út építése csak ezután következhet. E forgatókönyv szerint az út és járda építésének csak 2011-ben lesz realitása.

Tekintettel arra, hogy a csatornaépítés több fázisban történik, időt lehetne nyerni, ha sikerül elérni, hogy először az Irhás árok-féle szakaszt fejezzék be, így a XI–XII. kerületi útépítési munka előbb elkezdődhetne. Minderre persze ma még nem lehet ígéretet tenni, a XI. kerületi önkormányzattal mindenesetre folynak az egyeztetések. A Hegyvidék a biztonság kedvéért már a 2010-es költségvetésében tervezi a kiadást, hogy ez ne lehessen akadálya a munka mielőbbi megkezdésének.

Az önkormányzat következő kiadványa januárban jelenik meg
Az önkormányzat következő kiadványa januárban jelenik meg

Úthibák, parkolás, közlekedési anomáliák
További utak, járdák, lépcsők állapota is szóba került a közmeghallgatáson. Rossz minőségű a Csaba lépcső és a Bíró utcai, felújított, visszaépített járda; töredezett, nem takarítható a Dániel úti járda; hiányzik a Szepesi lépcső burkolata; a Jagelló út Zólyomi lépcső és templom közötti 120 méteres szakasza tele van úthibákkal. Felvetődött, hogy helyre kellene állítani a felújított Ignotus utca és Csaba utca sarkán elhelyezett és kitört parkolásgátló oszlopokat, egyúttal az Ignotus utcában a viacolor burkolatban lévő gödör kijavítását kérte egy ott lakó polgár. Komoly kívánnivalókat hagy maga után a járdák felbontás utáni helyreállítása a Kléh István utcában.

Közlekedési, parkolási tárgyú észrevételek, kérdések is elhangoztak: a 155- ös jelzésű buszoknak szűk a Fészek utcai forduló, miért nem fordulhat meg ott, ahol a 156-os? A Böszörményi úton sérült, töredezett, balesetveszélyes az Istenhegyi úti villamosmegálló járdaszigete. A Irhás árok felső részén, a Csillebércen és a Moha utca környékén lakók igényelnék a tömegközlekedést, mivel csak fél-, háromnegyed órányi gyaloglással érik el a legközelebbi buszjáratot. A Napos út környékén lakók egy magánszemély által létesített zöld sziget ellen tiltakoznak, mert bár az szép és illeszkedik a környezetbe, akadályozza az amúgy is nehézkes parkolást. A György Aladár utca szűk, meredek és kanyargós, kétirányú közlekedésre alkalmatlan, az ezt kifogásoló felszólaló szerint az egyirányúsítás lehetne megoldás. Várható-e a kerület alsó részén parkolóház létesítése? – kérdezte egy másik polgár.

A Csaba utcában az egyik negyven éve épült társasház csak 200 méteres szolgalmi úton, gyalogosan közelíthető meg, így minden szolgáltatás (szerelés, kivitelezés stb.) jóval drágább az ott lakók számára. A támogatási feltételek megállapításánál ilyen szempontokat is figyelembe kellene venni – hangzott el javaslatként. A Hegyvidék Bevásárló Központ átépítése kapcsán egy polgárnak kétségei vannak, vajon sikerül-e a kivitelezőnek a kemény talaj ellenére a tervezett mélyszinteket kialakítani. Attól is tart, hogy ha az építkezéshez toronydarut állítanak fel, az megbéníthatja a környék közlekedését. További felmerült kérdések: nem lehetne-e támogatni (helypénzkedvezménnyel, egyéb módon) a Hegyvidék Kártya programban részt vevő kerületi vállalkozókat? A Márvány utca helyett nem lehetne a Városmajor utcát sétálóutcává alakítani? Végül a sűrűn lakott Nagyenyed utca környékére kért szelektív hulladékgyűjtőt egy ott élő polgár.

Hangfelvétel készült a közmeghallgatásról Minden kérdésre természetesen nem adhatott választ Pokorni Zoltán polgármester, illetve Kovács Lajos és Lovas Pál alpolgármester. Mint valamenynyien kiemelték, a felvetésekben elhangzott út-, járda- és lépcsőhibák javítását az önkormányzat igyekszik a 2010-es felújítások sorába illeszteni. Az Ignotus utcai parkolásgátló oszlopok mielőbb a helyükre kerülnek, a Kléh István utcai járdák esete azonban nehezebb ügy, mivel a UPC készíttette el a burkolást, és éppen a szóban forgó rossz minőségű munka miatt vált meg a kivitelezőtől.

A tömegközlekedéssel kapcsolatos problémákat továbbítják a BKV-nak. A Böszörményi úti villamos-járdaszigetet – ha nehézkes a BKV-val helyreállíttatni – egyszerűbb lenne saját kivitelezésben kijavítani. A Napos utcai zöld sziget ügyét – ma már látszik – jobb lett volna előre tisztázni. Egy jószándékú polgári kezdeményezésről volt szó, ezért kapta meg az engedélyt, de a végső szót az utca lakóinak kellene kimondani.

A parkolóház-építés a mai gazdasági viszonyok között, a lassú megtérülés miatt, egyelőre nem működik üzleti modellként. A társasház-támogatási szempontok megállapításánál megfontolják az elhangzott javaslatot – tettek ígéretet a kerület irányítói. A Hegyvidék Bevásárló Központ építésénél a kivitelezőt köti a szerződése, a technikai részletekbe nem óhajt beavatkozni az önkormányzat. Toronydaru építéséről nincs tudomása a polgármesteri hivatalnak. A Hegyvidék Kártyához jár egy füzet, amely minden szolgáltatót felsorol, és az önkormányzat honlapján, valamint a szolgáltatók térinformatikai rendszerében is szerepelnek majd.

A Márvány utca helyett a Városmajor utcát sétálóutcává alakítani merész elképzelés, csak komoly mérlegelés után lehetséges bármiféle válasz a javaslatra. Szelektív hulladékgyűjtő elhelyezése a jogszabályok szerint csak közterületen lehetséges, ami a Nagyenyed utcában nem áll rendelkezésre. A hivatal tervez ilyen programot a társasházak bevonásával, a részletek rövidesen nyilvánosságra kerülnek – ez jelenthet egyedüli megoldást a hasonló területeken.

Zárásként elhangzott, hogy a közmeghallgatásról hangfelvétel készült, ez alapján is mód nyílik a konkrét ügyek kivizsgálására, a hasznos javaslatok megvalósítására.

-jj-